Bebis har anträffats med 23 brutna ben

2024 06 22

Uppgifter kommer nu om att Socialtjänsten har kopplats in i ett unikt fall.

Det är i Kristianstad som personal på akuten har tvingats agera.

Detta efter att föräldrar kommit in med sitt nyfödda barn.

Föräldraparet sökte vård för barnet, men personalen upptäckte skador som gjorde att de kopplade in Socialtjänsten.

Det rapporterar TV4 och Sydsvenskan.

23 brutna ben

Efter att barnet undersökts vid centralsjukhuset i Kristianstad slog personalen på akuten fast att det rörde sig om anmärkningsvärda skador.

Den nio veckor gamla bebisen hade 23 brutna ben, bland annat på överarmen, revbenen, hand- och fotlederna.

Personalen slog larm till Socialtjänsten, varpå föräldrarna hävdade att bärsjalen satt för hårt och var den förmodade orsaken till skadorna.

“Upprepat våld”

Rättsläkaren menar att det finns tecken på “upprepat trubbigt våld” och att “den samlade skadebilden visar att de har tillfogats av annan person”.

– Barnet har haft omfattande skador och det här har varit ett mycket komplicerat ärende, säger åklagare Magdalena Holmberg till Sydsvenskan.

Brottsmisstankar upprättades mot föräldrarna initialt men har sedermera lagts ner på grund av bristande bevis.

Barnet har efter händelsen stora motoriska svårigheter, men stora oklarheter råder alltjämt angående exakt hur skadorna uppstod.

Alla kan anmäla

Socialtjänsten arbetar löpande med att se till att barn inte far illa, och uppmanar alla som gjort observationer att anmäla om man misstänker att ett barn skadas.

– Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten, förklarar Socialstyrelsen.

– Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga, skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel, är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Kan göras anonymt

Utöver de som är anmälningsskyldiga så är det viktigt att allmänheten vet om att misstankar alltid ska anmälas.

– Alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialtjänsten, fortsätter Socialstyrelsen.

– Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Foto: A. Romansa

Text: Redaktionen


Kraftig prisförändring för chips och godis

2024 11 06

Snacks och godis är den varukategori som ökat mest i pris.

Det visar ny statistik från Matpriskollen. 

Sedan oktober 2023 har priserna för snacks och godis ökat med hela 8,4 procent i genomsnitt. Det är 3,3 procentenheter mer än mejeriprodukter, som tar andraplatsen på prisökningslistan.

”600 miljoner kronor dyrare”

I genomsnitt ökade livsmedelspriserna med 0,2 procent i oktober, enligt Matpriskollen.

– 0,2 procent kan låta som en mycket liten siffra men det innebär faktiskt ungefär 600 miljoner kronor dyrare dagligvaror på årsbasis så det rör sig om ganska stora summor även om vi de senaste åren tyvärr sett betydligt högre ökningar än så, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur i ett uttalande.

Enligt Mazur är prisökningarna på mejeriprodukter mest oroväckande.

– Det vi ser är dramatiskt då mejeriprodukter utgör hela 18 procent av totala dagligvaruförsäljningen. så det är en stor del av vad vi handlar och äter.

Tre produkter pekas ut

Tre mejeriprodukter noterade störst prisökningar i oktober. Det rör sig om matfett som ökade mest med 3,6 procent och mjölk & grädde med 2,4 procent.

Arla Foods och Norrmejeriers produkter utgjorde en stor del av prisuppgångarna.

–  Ett Bregottpaket 500 gram, har nu ökat med 10 kronor sedan i våras. Nu steg det 5 kronor eller runt 10 procent. Priserna nu är på samma höga nivå som efter att kriget bröt ut 2022. Detsamma gäller smörpaketen från Arla. Ett laktosfritt smörpaket från Arla kostar nu cirka 75 kronor. En ökning med hela 7 kronor under oktober. Det är stora ökningar och tyvärr är det nog mer att vänta då matfettspriserna ökar i Europa, säger Ulf Mazur.

Därför stiger priset

Enligt Matpriskollen finns det tre anledningar till varför mejeripriserna ökar:

- Avräkningspriset till Arlas bönder har ökat 7 månader i rad och nu höjdes det även för november. Det är nu högre än 2022. Avräkningspriset reflekterar efterfrågan och utbud på mjölk i Europa. Sedan ett tag är efterfrågan mycket högre än utbudet och då stiger priserna och ersättningen Arlabönder i alla länder likaså. Mängden mjölk i Europa minskar och räcker helt enkelt inte till och då stiger priserna. 

- Det andra är den Gröna omställningen, där vi i Sverige måste göra stora klimatinvesteringar för att klara våra klimatmål. Därför fonderar Arla Foods pengar så att man kan stötta initiativ på gårdarna för att göra insatser för biologiska mångfalden och på så sätt minska utsläppen eller användandet av fossila produkter. Det kan tex vara att testa nya foder för att få ner utsläppen av metangas. Det kostar bara för bonden, men man investerar för att möta klimatmålen.

- Det tredje är de ökande förpackningsavgifterna på grund av Producentansvaret för förpackningar som infördes 2023, där producenten av en produkt ska betala kostnaden för återtagningen. Kommunerna sköter insamlingen, men producenterna får notan och därefter vi konsumenter och den ökar hela tiden. 

Källa: Matrpiskollen

Foto: A. Jostelius resp E. Doronila

Text: Redaktionen


Ryssland skjuter upp raket – obehaglig timing

2024 11 06

En rysk raket har lämnat jorden.

Rymdraketen sköts framgångsrikt upp på tisdagsmorgonen.

Ombord finns 53 satelliter vars syfte är att “övervaka rymdvädret runt jorden”, framhåller den ryska rymdorganisationen Roscosmos enligt Reuters.

Det sker nästan exakt ett år efter att allierade Nordkorea placerat en satellit i rymden som påstods kunna övervaka amerikanska militärbaser.

Dagens uppskjutningen har dock även en obehaglig timing av andra skäl.

Av de 53 satelliterna är två av dem iranska. Raketen beskrivs som en ytterligare ett steg fram i samarbetet mellan de två diktaturerna.

– Tisdagens avfyrning sker när Ryssland och Iran utökar band på olika områden. Ukraina och västvärlden har anklagat Teheran för att förse Moskva med hundratals explosiva drönare för användning på slagfältet i Ukraina och hjälpt till att starta deras produktion i Ryssland, uppger nyhetsbyrån AP.

"Störtflod av drönarangrepp"

De iranska drönarleveranserna, som förnekas av såväl Ryssland som Iran, har möjliggjort en konstant störtflod av långväga drönarangrepp mot ukrainsk infrastruktur.

Inom kort väntas även Moskva och Teheran att ytterligare stärka sina band med ett “omfattande strategiskt partnerskap”.

Avtalet väntas skriva på i samband med ett planerat besök i Ryssland från den iranska presidenten Masoud Pezeshkian.

På väg att utveckla kärnvapen

Den amerikanska underrättelsetjänstens bedömde tidigare i år att Irans utveckling av uppskjutna satelliter “skulle förkorta tidslinjen” för Iran att utveckla en interkontinental ballistisk robot, eftersom man använder sig av liknande teknik.

En sådan robot kan användas för att bära kärnvapen. Enligt aktuella rapporter producerar Iran nu uran på nivåer som närmar sig sådana som vore tillräckliga för att beväpna sig med den typen av arsenal.

LÄS MER: UPPGIFTER: Iran skaffar kärnvapen – påverkar hela världen

Bombades av Israel

Tisdagens raketuppskjutning är en framgång för både Ryssland och Iran.

Den följer en serie av fem misslyckade försök av det iranska civila rymdprogrammet att skicka upp satelliter i rymden.

Parallellt har ett separat iranskt rymdprogram, som istället drivs av landets paramilitära revolutionsgarde, genomfört flera framgångsrika uppskjutningar från en militärbas 35 mil öster om Teheran. Enligt satellitbilder är det en av platserna som Israel sannolikt bombade när man genomförde ett motanfall mot Iran 26 oktober.

Arkivfoto: Nasa/Scott Andrews resp President of Russia Office

Text: Redaktionen