Bästa tiden på dygnet att dricka kaffe – minskar risken för tidig död
2025 01 08
Forskare har gjort en ny upptäckt om kaffe.
Det är forskare vid Tulane University Obesity Research Center som har gjort upptäckten.
Kaffekonsumtion kan bidra till att minska risken för tidig död - i alla fall om man dricker det en viss tid på dygnet.
Det rapporterar BBC.
Drick på morgonen
En ny studie har visat att personer som dricker kaffe på morgonen har en lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom och har en lägre risk för tidig död än kaffedrickare som dricker kaffe hela dagen.
Dr Lu Qi, ledande forskare och chef för Tulane University Obesity Research Center, säger att en förklaring kan vara att konsumtion senare på dagen kan störa en persons inre dygnsrytm.
Qi kommenterar
Dr Qi kommenterar studien.
– En möjlig förklaring är att kaffedrickande på eftermiddagen eller kvällen kan störa dygnsrytmen, alltså kroppens 24-timmarscykel av fysiska, mentala och beteendemässiga förändringar, och nivåerna av hormoner som melatonin. Detta leder i sin tur till förändringar i kardiovaskulära riskfaktorer som inflammation och blodtryck, säger han till BBC.
Flera positiva effekter
Tidigare studier har visat att kaffekonsumtion kan ha flera olika positiva effekter.
Det ansedda John Hopkins-institutet har sammanställt några av dessa.
– Koffein är inte bara kopplat till en lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom, utan det kan också hjälpa dem som lider av sjukdomen att bättre kontrollera sina rörelser, framhåller John Hopkins.
"Starkare än någonsin"
Både vanligt kaffe och koffeinfritt kaffe verkar även ha en skyddande effekt på levern.
Forskning visar att kaffedrickare är mer benägna att ha leverenzymnivåer inom ett hälsosamt intervall än personer som inte dricker kaffe.
– Argumenten för kaffe är starkare än någonsin, fortsätter John Hopkins.
– Studie efter studie tyder på att du kan få ut mer av din favoritmorgondryck än du trodde: Kaffe är fullt av ämnen som kan bidra till att skydda mot tillstånd som är vanligare hos kvinnor, inklusive Alzheimers sjukdom och hjärtsjukdom.
Foto: I. Yoon resp J. Schnobrich
Text: Redaktionen