Barn har dött i USA – hälsoministern anklagas för att ljuga

2025 02 28

USA har drabbats av ett stort smittoutbrott av mässling.

Sedan början av januari har 124 fall av den smittsamma sjukdomen rapporterats i Texas.

Nu har också det första bekräftade dödsfallet rapporterats.

Ett barn i skolåldern, som inte var vaccinerad mot mässling, har omkommit.

Det är första gången på tio år som en amerikan dör i virussjukdomen.

– Det här är en stor sak.

Det säger Amy Thompson, barnläkare och chef vid den Texasbaserade sjukvårdsorganisationen Covenant Health, på en pressträff.

– Vi har varit medvetna om att mässling sprids i vårt samhälle och nu ser vi konsekvenserna av detta, fortsätter läkaren.

Hälsoministern tonar ner allvaret

USA:s hälsominister, vaccinkritikern Robert F. Kennedy Jr., anser inte att situationen är något särskilt att oroa sig över.

På en pressträff avfärdar han smittoutbrottet som ”inget ovanligt”. Vidare hävdar Kennedy att de flesta patienter som läggs in på sjukhus inte är allvarligt sjuka, utan skrivs in för att hamna i ”karantän”.

Lara Johnson, läkare på Covenant Health, dementerar uppgifterna.

– Vi lägger inte in patienter på sjukhus för att sätta dem i karantän, säger hon enligt AP.

Myndigheten släpar efter

Den amerikanska hälsomyndigheten CDC ska ge veckovisa uppdateringar om mässlingutbrottet.

Men myndigheten, som Robert F. Kennedy Jr styr över, har inte uppdaterat statistiken under veckan.

Enligt AP visar data från Texas hälsodepartement att majoriteten av de rapporterade mässlingsfallen har drabbat barn.

Fakta mässling

- Mässling (morbilli) är en mycket smittsam sjukdom som vanligtvis ger feber och utslag. Den kan ibland orsaka allvarliga sjukdomstillstånd och dödligheten kan vara hög hos spädbarn.

- Mässling är vanlig i länder med låg vaccinationstäckning, men sällsynt i Sverige på grund av ett väl fungerande vaccinationsprogram.

- Insjuknandet vid mässling är akut med hög feber, ögonirritation och tilltagande besvärlig torrhosta. Efter några dagar uppträder röda och ofta sammanflytande utslag som först brukar ses på huvudet och i ansiktet och sedan sprider sig till resten av kroppen, och armar och ben. - Ett annat tidigt symtom vid mässling är små blå-vita fläckar på munslemhinnorna (Kopliks fläckar).

- Tiden från att man har smittats tills man blir sjuk (inkubationstiden) är oftast 10–12 dagar, men kan variera från 7 till 21 dagar.

- Komplikationer är ganska vanliga. Bakterier kan orsaka sekundärinfektioner i form av öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation, vilket ofta kräver antibiotikabehandling. Mässlingviruset kan också orsaka lunginflammation i sig självt.

- Mässling kan ibland (ungefär 1/1 000 sjukdomsfall) orsaka en allvarlig hjärninflammation och i (ungefär 1–10/100 000 sjukdomsfall) kan en degenererande hjärninflammation uppstå 5–10 år efter sjukdomen, vilket leder att personen successivt tappar hjärnfunktioner och dör.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera kärnkraftverk i Europa har akutstängt

2025 07 04

Kärnkraftsoperatörer på flera platser i Europa tvingas till akuta åtgärder.

Reaktorer i minst två europeiska länder har abrupt behövt stängas av.

Det handlar bland annat om det schweiziska kärnkraftverket Beznau som delvis kopplats bort från elnätet. En reaktor har stängts helt medan en annan körs på 50 procent kapacitet, rapporterar ansedda The New York Times.

Även två reaktorer vid kärnkraftverket Golfech i södra Frankrike har stängt med kort varsel. Där handlar det om två reaktorer.

Aldrig hänt

Anledningen till den plötsliga nedstängningen är den rekordhöga värmebölja som just nu sköljer över stora delar av Europa.

Värmen har fått vattnet som kärnkraftverken använder för kylning att värmas upp, vilket gör att reaktorerna inte kan vara i bruk.

– Det är första gången som anläggningen har varit tvungen att stängas på grund av vattentemperaturen, säger en talesperson för Schweiz energidepartement, enligt NYT.

Hotar djurlivet

En bidragande faktor till att besluten om nedstängning fattats är för att skydda flora och fauna, bland annat i floden Aare.

När det uppvärmda vattnet släpps ut i den redan överhettade floden skulle det hota djurlivet.

– Många växter och djur är känsliga för termisk förorening, vilket uppstår när mänsklig aktivitet förändrar temperaturen i naturliga vattendrag, som floder, förklarar den amerikanska tidningen.

– Varmare vatten innehåller mindre syre och blir mer mottagligt för algblomning. När kraftverk plötsligt sätts igång eller stängs av kan fiskar dö av de plötsliga temperaturförändringarna.

UD varnar svenskar

Temperaturerna har i dagarna nått över 40 grader på flera delar av kontinenten, enligt Euronews.

I Portugal uppnåddes exempelvis nytt värmerekord på 46,6 grader. Även i Spanien har nya rekordtemperaturer uppmätts.

På Kreta och i Turkiet har värmen även bidragit till omfattande skogsbränder. Hundratals brandmän har satts in för att bekämpa bränderna.

Svenska UD har gått ut med varning till resenärer på grund av väderförändringen.

Från och med lördag 28 juni och i minst fyra dagar väntas en kraftig värmebölja slå till över stora delar av landet. På sina håll kommer temperaturerna att överstiga 40 grader. Kontrollera att din mobil fungerar om du skulle behöva ringa nödtelefonnumret 112, framhåller UD.

Foto:

Text: Redaktionen


Nekas inträde på Liseberg – chockbesked vid entrén

2025 07 04

Flera kunder nekas i dörren till Liseberg.

Larmet kommer efter att en familj oväntat stoppats i entrén till den populära nöjesparken i Göteborg.

12 500 kronor rök från kontot

Lena Ström och hennes familj hade köpt biljetterna till Liseberg i appen och åkt 35 mil från Ronneby. När de kom fram till parken stötte familjen på problem.

Enligt personalen hade enbart åkbanden registrerats i köpet och allihop nekades därför att komma in eftersom inträdet inte ansågs vara betalt, rapporterar TV4.

Då uppmanades Lena Ström att göra betalningen på nytt. Totalt gjordes tre försök att betala, men utan någon bokningsbekräftelse.

Däremot drogs pengarna på Lenas konto – 12 500 kronor hade hon behövt lägga ut på köpen.

Då fick familjen nog.

– Jag sa bara att vi får åka hem då. Så då gick vi därifrån med 12 500 kronor borta. Och inga biljetter, säger Lena Ström.

Fick ställa in

Familjen tycks inte vara den enda som råkat ut för samma sak.

Lena Ström menar att kassapersonalen framhöll att problemet är vanligt. Det uppges ske cirka tio gånger varje dag och pågått i över två år.

Hon berättar att barnen blev jätteledsna och att ingen kompensation erbjöds. Inte ens en ursäkt från Liseberg fick familjen, enligt Lena. Pengarna ska komma tillbaka efter tre till fem dagar, men inplanerade aktiviteter fick ändå ställas in.

– Vi skulle gå på museum och vattenland resten av veckan. Men pengarna är borta.

Svaret: få köp som går fel

Liseberg har svarat på kritiken.

Enligt dess presstalesperson Clara Rosendal är det få köp som blir fel, i relation till hur många gäster som besöker parken. 

Hon förklarar också att tekniska faktorer, bankproblem, eller kundens kreditvärdighet kan påverka varför ett köp avbryts. Enligt Liseberg tog parken inte emot någon betalning från Lena och hon ska ha pengarna åter på kontot inom tre till fem dagar. 

LÄS MER: Virusvarning i Lisebergsbyn

Är billigare online

På Lisebergs hemsida skriver nöjesparken att besöken inte behöver förbokas. Däremot erbjuds kunden ett lägre pris om så sker.

Du får alltid bäst pris på liseberg.se, framhåller parken.

– Har du inte möjlighet att betala eller köpa online så är du välkommen att köpa dina biljetter på plats.

Det understryks också att Liseberg eftersträvar att gå kunden till mötes.

Vi på Liseberg vill alltid göra ditt besök så lyckat som möjligt, oavsett vad det gäller, skriver nöjesparken.

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Text: Redaktionen