Banklarmet: Kalldusch för många blivande pensionärer

2024 05 20

Det är många blivande pensionärer som riskerar att gå miste om närmare 5 000 kronor i månaden.

Samtliga har en gemensam nämnare: de vill förverkliga drömmen om att gå i pension samtidigt som sin livskamrat.

Men valet att som yngre person gå i pension samtidigt som en äldre partner kan bli en riktig kalldusch, varnar Länsförsäkringar Bank.

– Enligt våra beräkningar kan en tidig pensionering vid 63 års ålder i stället för 66 års ålder innebära en minskning på 4 700 kronor per månad för resten av livet för en person med en lön på 35 000 kronor, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

"Dubbelfel" bland många kvinnor

Enligt Trifa Chireh är tidpunkten för pensionering helt avgörande.

Hon understryker också att det i stor utsträckning är kvinnor som väljer en äldre partner – som då dessutom blir dubbelt drabbade av inkomstbortfallet.

– Enligt statistik är gifta kvinnor nästan tre år yngre än sina män. Många drömmer säkert om att gå i pension samtidigt som sin partner och har man då en äldre make går man miste om många tusenlappar i månaden.

– Tyvärr blir det då ”dubbelfel” då kvinnor har lägre pension än män och i stället skulle behöva jobba några år extra för att på så sätt öka sin pension.

"Stresstesta" ekonomin

De som väljer att gå i tidig pension pekar ofta på att man vill ha ork och energi att göra det man drömt om eller spendera mer tid med familjen medan kroppen är fräsch.

Men förutom att pensionen blir lägre blir alltså även skatten högre, understryker Länsförsäkringar.

Vill man ändå gå i tidig pension bör man därför “stresstesta” sin ekonomi genom att leva på pensionsinkomsten några månader.

– Om det täcker dina utgifter kan du kanske gå i pension tidigare. Planera för eventuella händelser som skilsmässa eller dödsfall, om din partners inkomst är avgörande för din ekonomi. Vid stor åldersskillnad kan det vara bra att ni tidigt sätter upp ett sparande.

Så stort blir inkomstbortfallet per månad för den som tjänar mellan 29 000 kr – 45 000 kr

Lön, brutto per månad

Total pension vid 63 år, brutto

Total pension vid 64 år, brutto

Total pension vid 65 år, brutto

Total pension vid 66 år, brutto

29 000 kr

14 600 kr

15 400 kr

16 300 kr

19 800 kr

35 000 kr

17 600 kr

18 600 kr

19 700 kr

22 300 kr

45 000 kr

22 600 kr

24 000 kr

25 300 kr

26 800 kr

Källa: Länsförsäkringar

Foto: Format arw

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


SVERIGE: Vill införa Netflix-skatt

2024 05 25

Svenska filminstitutets nya vd bekräftar att hon vill införa en ny kostnad gällande Netflix.

Streamingtjänster har blivit allt mer vanligt förekommande i Sverige det senaste årtiondet.

Samtidigt har kostnaderna för tjänsterna ökat, och nu vill Filminstitutets nya vd Anna Croneman lägga till en ny kostnad gällande streamingjättarna.

Detta för att finansiera produktionen av svensk film.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Enda alternativet”

Förslaget gör gällande att en slags skatt ska införas på streamingtjänster för att finansiera svensk film.

– Hittills är det det enda alternativet som existerar. Och jag tycker att det är rimligt att de som visar svensk film också ska vara med och bidra till den allmänna infrastrukturen, säger Anna Croneman till SR.

Finns i flera länder

I flera länder finns redan en så kallad Netflix-skatt som bidrar med finansieringen till olika projekt, bland annat Danmark.

Förslaget kommer att behandlas i samband med regeringens filmutredning som kommer att vara färdig först nästa år.

– Vi ligger så långt efter. Det är klart att det är jättesvårt att satsa sig ur ett dödläge utan att ha resurser så jag tycker att den här finansieringsfrågan är kolossalt viktig, fortsätter Anna Croneman.

Tillträdde tidigare i år

Det råder vissa oklarheter gällande exakt hur en sådan skatt skulle vara utformad.

Croneman understryker dock att den behövs för att finansiera svensk film.

Anna Croneman tillträdde som ny vd för Svenska Filminstitutet i april.

Anna Croneman är utbildad producent vid Dramatiska Institutet. Hon kommer närmast från Sveriges Television där hon sedan 2017 arbetar som programchef för SVT Drama, och innan dess från produktionsbolaget Avanti Film där hon var en av grundarna, förklarar institutet via sin webbsida.

– Anna Croneman har producerat ett stort antal filmer och tv-serier samt haft förtroendeuppdrag som vice ordförande i Filminstitutets styrelse och i Film&TV-Producenterna. 

“I rätt tid”

Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen understryker att Croneman kommer in i rätt tid just med anledning av filmutredningen som pågår.

– Styrelsen ser fram emot att Anna Croneman blir den som nu kommer att leda Filminstitutet framåt. Hon har med sin gedigna bakgrund inom film och tv den kompetens och de egenskaper som behövs och hon kommer in i verksamheten i rätt tid med tanke på den nyligen startade filmutredningen.  

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen