Bank-ID bekräftar: Ny lösning klar för alla 8,6 miljoner användare

2025 01 12

Bank-ID bekräftar nu att man har fått igenom en internationell lösning.

Identifieringstjänsten kan nu gå ut med nyheten att man har nått en överenskommelse med EU.

Det innebär att en helt ny lösning erbjuds för alla 8,6 miljoner användare.

Nu kommer det att gå att använda sig av tjänsten i EU-länder.

“Blir smidigare”

Nyheten är en positiv sådan för alla svenskar som reser utomlands och vill ha ett enkelt och smärtfritt sätt att identifiera sig.

Vid årsskiftet blev BankID publicerad i EU:s officiella tidning, EU official journal, vilket innebär att utländska myndigheter måste lägga till BankID som identifieringsmetod i sina e-tjänster inom 12 månader.

Anmälan godkänd

Bank-ID förklarar via sin webbsida hur processen har gått till.

– På uppdrag av oss på BankID gjorde DIGG i höstas en anmälan för att göra det möjligt för svenskar att identifiera sig med BankID i utländska myndigheters e-tjänster.

– Nu är det klart att vi blivit godkända och listade i EU:s officiella tidning (EUT) för elektronisk identifiering. Det innebär att offentliga myndigheter inom samtliga EU-länder har 12 månader på sig att implementera BankID som ett alternativ för identifiering i deras e-tjänster.

Så fungerar det

När en e-legitimation gått igenom anmälningsprocessen har länderna ett år på sig att göra det möjligt att använda e-legitimationen i sina offentliga digitala tjänster.

I många fall behöver det inte dröja så länge utan kan gå betydligt snabbare.

– Ofta går det snabbare än så. Det är obligatoriskt för offentliga myndigheter inom EU/EES att tillåta identifiering med alla e-legitimationer som gått igenom processen.

Redan påbörjats

Enligt Bank-ID har arbetet redan nu påbörjats på flera håll, och det tycks inte behöva dröja länge förrän tjänsten blir tillgänglig överallt.

– Flera offentliga myndigheter har redan kommit igång att erbjuda BankID som identifieringsmetod i deras e-tjänster, och vi ser fram emot att fler följer efter, framhåller Bank-ID via sin webbsida.

Foto: Bank-ID

Text: Redaktionen


KRAVET: Då ska din bil kunna beslagtas – som i Danmark

2025 07 12

En S-politiker kräver att bilar ska kunna beslagtas.

På torsdagskvällen skedde en allvarlig olycka i Malmö som har gett upphov till en debatt om trafiksäkerhet och trafikbeteende.

Nu kräver en S-politiker att polisen ska få en utökad rätt att beslagta bilar.

Vill kunna beslagta bilar

Efter olyckan på Föreningsgatan i Malmö i torsdags, där fyra personer (varav två barn) skadades, kräver nu tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) en förändring.

Schönström vill att polisen ska få rätt att beslagta bilen för så kallade buskörare och personer som har ett olämpligt trafikbeteende, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi kan ju se på trafikbeteendet hos vissa yngre män att man inte är mogen att ha körkort. De framför bilarna på ett extremt farligt sätt, säger Andreas Schönström till tidningen.

S-politikern vill nu se en lagstiftning liknande den i Danmark, där polisen har större möjlighet att beslagta bilar vid olämpligt trafikbeteende.

– Kör man hundra kilometer i timmen i en stad där hastighetsbegränsningen är 40, då tycker jag det är rimligt att polisen får beslagta bilen, säger Schönström som exempel, enligt tidningen.

Utreds av regeringen

Ett liknande förslag utreds redan av regeringen, efter att Malmöpolisen redan 2024 krävt lagändringar för att stoppa så kallat buskörande.

Debatten har aktualiserats efter olyckan på torsdagskvällen.

Det var på Föreningsgatan i Malmö som en bil av okänd anledning körde upp på trottoaren och in i ett antal fotgängare, rapporterade SVT.

Fyra personer fördes till sjukhus med ambulans.

Bland dessa fyra fanns två barn. En flicka under tio år blev allvarligt skadad, medan en yngre flicka och två kvinnor blev lindrigt skadade.

Föraren anhölls men släpptes sedan fri. Han är dock fortfarande misstänkt, enligt kanalen. Misstanken rör försök till mord, alternativt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik.

Foto: Jose Carbajal

Text: Redaktionen


SEB-EKONOM: Sverige riskerar ”omöjlig återvändsgränd” – stor sektor hotas

2025 07 12

En SEB-ekonom varnar för allvarliga problem.

Svensk ekonomi och arbetsmarknad har gått trögt de senaste åren.

Nu riskerar Sverige än mer allvarliga problem, varnar en framstående SEB-ekonom.

Trumps hot om 30-procentiga tullar kan få mer långtgående konsekvenser än vad många tror – särskilt om EU väljer att svara.

”Kommer drabbas väldigt hårt”

President Donald Trump har skickat ett tullbrev till EU där han hotar med 30-procentiga tullar från 1 augusti.

Nu varnar SEB-ekonomen Robert Bergqvist för allvarliga konsekvenser, rapporterar TV4.

– Exporten från EU och från Sverige kommer drabbas väldigt hårt av de här höga tullarna. På toppen av detta kan vi lägga det faktum att vi har en svagare dollar och en starkare svensk krona, säger han till kanalen.

Svensk exportindustri riskerar alltså ett hårt slag. Det kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmarknaden.

Den svenska exportsektorn står för en stor del av Sveriges sysselsättning. Drygt 1,1 miljoner personer sysselsätts av exportsektorn, enligt Industriarbetsgivarna.

Men det finns också ett annat hot, enligt SEB-ekonomen.

”Omöjlig återvändsgränd”

Robert Bergqvist menar att det skulle bli extra problematiskt om EU skulle svara på tullarna.

Då kan samma situation uppstå som mellan USA och Kina, vilket skulle kasta in Sverige och EU i en ”omöjlig återvändsgränd”, enligt SEB-ekonomen.

– Tullarna bara höjs och höjs och i praktiken blir det en omöjlig återvändsgränd där man tar död på handeln mellan EU och USA, säger Robert Bergqvist till kanalen.

EU-tjänstemän ser dock Donald Trumps besked om 30-procentiga tullar från 1 augusti som en ”förhandlingstaktik”, rapporterar Reuters.

I Donald Trumps tullbrev till EU, som publicerades på Truth Social på lördagen, menar Trump att relationen mellan EU och USA inte har varit ”ömsesidig”.

– Vår relation har tyvärr varit långt ifrån ömsesidig. Från och med den 1 augusti 2025 kommer vi att ta ut en tull på endast 30 procent av Europeiska unionen på EU-produkter som skickas till USA, separat från alla sektorspecifika tullar, meddelar Donald Trump.

LÄS OCKSÅ: Stort larm om kronan

Foto: SEB

Text: Redaktionen