Bakterielarm i Sverige – nu varnar experterna
2025 07 23
En bakterie sprider sig i Europas badvatten.
De senaste åren har en ny sommarfara smugit sig in i Europas badvatten – Vibriobakterier.
Dessa naturligt förekommande mikroorganismer älskar varmt vatten med låg salthalt, vilket gör Östersjön till en idealisk miljö.
Nu ökar därför risken för allvarlig infektion i både Sveriges och Europas populära badområden, varnar Deutsche Welle.
– Var medveten om riskerna och rådfråga en läkare om symtom uppstår efter kontakt med den typ av vatten där Vibriobakterier trivs, säger Europeiska smittskyddsmyndigheten i ett uttalande.
Enligt smittskyddsmyndigheten (ECDC) har klimatförändringarna förvärrat situationen. Högre havstemperaturer och lägre salthalt skapar perfekta förutsättningar för bakterierna.
Symtom på smittan
Vibrios är samlingsnamnet på infektioner orsakade av bakterier som Vibrio vulnificus och Vibrio parahaemolyticus. För de flesta kan symptomen likna vanlig magsjuka med diarré, feber och kräkningar.
För personer med nedsatt immunförsvar kan infektionen dock bli livshotande.
Riskgrupper och enskilda fall
I sällsynta fall kan infektionen leda till blodförgiftning eller nekrotiserande fasciit – där vävnad bokstavligen dör runt ett sår.
– I USA dör ungefär var femte person med en allvarlig Vibrio vulnificus-infektion inom två dagar, varnar Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Riskgrupper inkluderar personer med leversjukdomar, cancer, diabetes, HIV, eller de som genomgår immunhämmande behandlingar.
Var finns bakterien?
De mest utsatta områdena i Europa är Östersjön, Nordsjöns kuster kring Nederländerna och Belgien, samt Svarta havet.
Länder som Sverige, Tyskland, Finland, Polen och Estland har redan rapporterat ökade fall.
Sommaren 2018 rapporterades hela 445 fall i Europa – ett rekordår kopplat till marina värmeböljor.
– Vi ser inte att bakterien är ny, men klimatet gör att den sprider sig snabbare och längre än tidigare, säger en talesperson för den Europeiska smittskyddsmyndigheten till Deutsche Welle.
Foto: O. Kononenko
Text: Redaktionen