Sprids lika snabbt som svininfluensan – smittar mellan människor
2025 12 15
E.coli-bakterien kan orsaka allt från mild diarré till allvarliga symtom och akut njursvikt.
Sjukdomen, som förekommer över hela världen, smittar människor genom förorenat livsmedel, direktkontakt eller i vissa fall mellan människor vid bristande handhygien, enligt Folkhälsomyndigheten.
Nu har en grupp forskare från Finland för första gången kunnat visa att smittspridningen är lika effektiv som hos flera fruktade virus, rapporterar finländska tidningen Iltalehti.
Den nya studien visar att bakterien kan spridas i befolkningen lika snabbt som H1N1, mer känd som svininfluensan, och som orsakade en pandemi år 2009.
– E. coli kan överföras från person till person genom normal vardaglig kontakt – till exempel kyssar, att bo i samma hushåll eller genom delade föremål och mat på grund av dålig handhygien, skriver tidningen och hänvisar till resultatet i studien.
Epideminivå
I studien undersökte forskarna infektionsförmågan hos tre E-coli-stammar som finns över hela världen. Den mest smittsamma av dem, ST131-A, var minst resistent mot antibiotika.
Det så kallade R₀-talet, det vill säga smittsamhetsgraden, visar hur många nya infektioner en enskild smittbärare i snitt orsakar.
Är siffran över 1 finns risken för epidemi.
R₀-talet för ST131-A låg på 1,47, vilket är jämförbart med flera influensavirus.
– Till exempel är den i nivå med svininfluensan H1N1 från 2009, som hade en uppskattad R₀ på 1,45, skriver Iltalehti.
LÄS MER: Tog godis med händerna i butik – så mycket tvingas han betala
Mer resistenta
De två övriga stammarna, ST131-C1 och ST131-C2, har en långsammare smittspridning. Sannolikt på grund av att de är mer resistenta mot antibiotikabehandling, enligt forskarna.
Det är också troligen förklaringen till att de kan spridas på exempelvis sjukhus, där antibiotika används mycket och patienterna är mer känsliga för infektion.
Forskarnas förhoppning är att fynden ska bana väg för att särskilja vilka bakteriestammar som utgör störst risk för sjukdom även i framtiden, samt förhindra spridning av antibiotikaresistenta infektioner.
LÄS MER: Oväntad upptäckt om salt – inte bara blodtrycket som påverkas
Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health
Text: Redaktionen


