Både hjort och älg skådades när Ulf (M) och Ebba (KD) jagade

2021 11 03

Snus, jakt och varg är frågor som ska avgöras i Sverige och inte i EU.

Det var moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch överens om när de gav sig ut på spännande jakt i helgen rapporterar tidningen Svensk Jakt.

Partiledarna trivs i skogen

Det blev en händelserik jakttur i Södermanlands fagra skogar för Ulf (M) och Ebba (KD) som trivs med att jaga tillsammans.

Dagen inleddes med mulet och disigt väder men lagom efter elvakaffet bröt solen igenom och det blev en strålande dag för de båda partiledarna.

Fällde 5 rådjur och 1 vildsvin

– Vi fick se både hjort och älg så vi kan knappast klaga. Sammantaget en fin jaktdag, framhåller kärnan i det regeringsalternativ som hoppas på att ta över efter valet nästa år.  Och man fick en hel del utdelning då jaktlaget fällde totalt fem rådjur och ett vildsvin under dagen.

Jaktdagen gav också möjlighet för de båda partiledarna att diskutera politik med koppling till jakt. Och som i så många andra frågor tycker de lika när det gäller jakten.

Vill att EU håller sig på mattan om jakten

Ulf Kristersson vill stå på jägarnas sida och anser att EU ska hålla sig på mattan i vissa frågor.

– Ett exempel på det är EU:s vapendirektiv. När det ska föras in i svensk lag måste regeringen föreslå en lagstiftning som inte försvårar för landets vapenägare. Vi moderater kommer inte att gå med på några förändringar som i onödan försämrar för laglydiga jägare, sportskyttar eller vapensamlare, säger Ulf Kristersson enligt Svensk Jakt.

Viktiga för viltvården

Skogarna som Ulf och Ebba jagade i finns belägna i Lida-Fagerhult utanför Åkers Styckebruk och Ebba Busch betonar att jägarna är betydelsefulla på flera sätt.

– Jägarna har ett viktigt uppdrag att sköta delar av jakt- och viltvården i Sverige. Både att se till att viltstammarna förvaltas hållbart så de är livskraftiga, men också att vi inte får så stora vildsvinsstammar att det skadar jordbruk, säger hon till Svensk Jakt.

Jägare hjälper bilister vid viltolyckor

Ulf Kristersson håller med.

– Jägarnas insatser är helt avgörande för den svenska viltvården. De bidrar med allt från att rapportera vilt till att stödutfodra viltet vintertid, säger moderatledaren som också understryker jägarnas avgörande insatser för att hjälpa när bilister krockar med rådjur, vildsvin eller andra djur som ofta skadas och måste spåras upp för att skjutas så att de slipper lida.

Foto: Moderaterna

[yop_poll id="859"]

Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Kvinna försvunnen i flera dagar – går ut med bild

2024 07 15

Polisen söker efter en kvinna som försvunnit från ett sommarhus utanför Ljungby.

Sedan lördagsnatten har kvinnan, som är dansktalande och i 75-årsåldern, varit försvunnen.

När familjen vaknade igår morse var hon borta, rapporterar Smålänningen.

Hon lämnade på oklart sätt ett sommarhus i trakterna kring den småländska orten Hamneda någon gång mellan klockan 22 på lördagen och 6-tiden på morgonen.

Vid försvinnandet var hon blott klädd i nattlinne.

Går ut med bild

En massiv sökinsats pågår och nu går polisen ut och vädjar till allmänheten om hjälp.

Polisen har även gått ut med bild på kvinnan. Se den längre ned i artikeln.

– Kvinnan pratar danska, har smal kroppsbyggnad och  grått hår i pagefrisyr. Hon bär glasögon, informerar polisen i sin efterlysning.

Just nu söks det fortsatt efter kvinnan med helikopter, drönare och hund. Men än så länge har sökandet skett utan resultat.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter om var kvinnan kan befinna sig, fortsätter polisen och tillägger:

– Har du uppgifter som kan leda till att kvinnan anträffas? Ring SOS 112 och begär Polisens regionledningscentral.

Kan kalla in försvaret

På söndagskvällen gav polisen det senaste beskedet till lokala medier om hur sökandet fortlöper.

Det kan bli aktuellt att kalla in hjälp från exempelvis Försvarsmakten.

Med tiden tar vi sedan nya beslut och just nu är vi uppe i det läget som vi kallar för räddningsinsats, det betyder att vi hanterar försvinnandet som att det finns fara för liv och hälsa, säger polisen presstalesperson Rickard Lundqvist till Smålänningen.

Här är bilden

Sommarhuset där kvinnan försvunnit från ligger cirka 15 kilometer söder om Hamneda.

Området är omgivet av skog, grusvägar och terräng. Det är bland annat därför Försvarsmakten skulle kunna bli behjälpliga.

De har också vissa fordon som kan vara till nytta för oss. Jag vet i det här fallet att vi har haft räddningstjänsten till hjälp för att kontrollera exempelvis vattendrag i området, säger Rickard Lundqvist.

Klicka här för att se bilden polisen lagt ut i förhoppning om att någon ska känna igen kvinnan (länk till polisens hemsida).

Arkivfoto: Hangsna

Text: Redaktionen