AVSLÖJAR: Ät aldrig den här maten på flygresan

2023 05 27

Forskning visar vilken mat som funkar och inte funkar på flygplan.

På uppdrag av Lufthansa har Fraunhofer Institute tagit reda på ett antal olika saker om flygplansmat.

Bland annat uppfattas salt vara mellan 20 och 30 procent mindre intensivt på högre höjd.

Även socker tycks smaka mindre, och nästan 70 procent av passagerarnas smakförmåga förloras på hög höjd.

– Som om detta inte vore nog minskar lågt kabintryck också syrehalten i blodet, vilket innebär att dina luktreceptorer, som spelar en avgörande roll för att uppfatta lukter, blir mindre känsliga, förklarar Artemis Aerospace.

Undvik detta

Professor Charles Spence vid University of Oxford förklarar att det finns en del maträtter och drycker som helt enkelt inte fungerar på flygplan.

Bland annat handlar det om vissa viner och parmesanost.

Lufthansa understryker vidare att risotto, brysselkål, blomkål och surkål bör undvikas.

Av hälsoskäl

Flygbolaget Vistajet uppger att ostron och ankbröst inte är någonting att konsumera på flygplan.

– Ostron är en riktig smak av havet, men av hälso- och säkerhetsskäl serverar vi dem inte ombord eftersom rätt temperatur inte kan garanteras från kök till servering. Ankbröst med plommonsås är en klassiker, men i luften kämpar det för att leverera smak. På höjden blir bröstet torrt, huden förlorar elasticitet och kan smaka gammalt, förklarar flygbolaget enligt Daily Mail.

Öppnade dörren

På ämnet flygplan skedde en uppmärksammad händelse under en flygresa i Sydkorea under fredagseftermiddagen.

En passagerare öppnade nödutgångsdörren innan planet landat, vilket satte skräck i medpassagerarna.

Ville komma av

Mannen har efter händelsen sagt att anledningen till att han öppnade dörren var att han kände sig kvävd och ville komma av planet fort.

Anställda vid flygbolaget har försäkrat CNN om att planet landade säkert och att mannen gripits vid flygplatsen i Daegu.

– Flygplanet ställs automatiskt in för att justera kabinens tryck enligt flygplanets höjd. När flygplanet är högt upp i luften är det omöjligt att öppna dörren men när höjden är låg och planet är nära landning kan dörren öppnas, förklarar Asiana Airlines.

Foto: K. Woblick

Text: Redaktionen 


JUST NU: Historisk upptäckt om extremvärmen

2025 07 14

De senaste 15 åren har jorden värmts upp snabbare än väntat.

Sedan länge har det varit välkänt att mer koldioxid i atmosfären påskyndar den globala uppvärmningen.

Därför har utvecklingen i exempelvis Östasien förbryllat många forskare. Flera länder – inklusive Kina – har infört kraftfulla åtgärder mot luftföroreningar, vilket har lett till renare luft.

Trots det har världen blivit 0,28 grader varmare det sedan 2010. En betydligt kraftigare ökning jämfört med föregående decennier. I genomsnitt har jorden blivit cirka 0,18 grader varmare varje decennium sedan 1970.

– En av de stora frågorna inom klimatforskningen under de senaste 10–15 åren är varför den globala uppvärmningen verkar accelerera, säger klimatforskaren Bjørn Samset till NRK.

Här är svaret

Nu har forskarna löst mysteriet.

En studie, som publicerats i tidskriften Nature, visar att den renare luften har en oväntad baksida.

Enligt ledande klimatforskare bidrar minskade luftföroreningar till att påskynda den globala uppvärmningen. Detta eftersom partiklar som tidigare dämpade solens strålar har försvunnit från luften.

– Partiklarna blockerar en del av solstrålningen. Man kan föreställa sig en dag med mycket luftföroreningar – då är hela himlen grå. Solstrålarna hindras från att nå marken. Det gör marken lite svalare. Det blir som ett stort solskydd, säger Bjørn Samset som är en av forskarna bakom studien.

”Pusslet börjar falla på plats”

I studien kan forskarna visa att temperaturökningen sammanföll med den kraftiga minskningen av luftföroreningar i Östasien, främst i Kina.

I slutet av 2000-talet började kinesiska myndigheter införa kraftfulla åtgärder för att minska luftföroreningarna i landet.

Efter 15 års ansträngningar är luftföroreningarna nere på en relativt normal nivå – något som borde bidra till att bromsa in den globala uppvärmningen framöver.

– Pusslet börjar falla på plats, så vi hoppas att det här betyder att jorden inte permanent har börjat värmas upp snabbare. Det är faktiskt lite positiva klimatnyheter, säger Bjørn Samset till NRK,

Foto: Geralt 

Text: Redaktionen


FORSKARE FÖRBRYLLADE: Mystiska uppgifter om jorden

2025 07 14

Något oväntat har hänt med jordens rotation.

De senaste åren har jorden roterat snabbare än vanligt, vilket resulterat i ovanligt korta dygn.

Det rör sig om ett tydligt trendbrott.

För omkring 1,4 miljarder år sedan var dygnen betydligt kortare, ett år bestod av ungefär 490 dygn. Sedan dess har planeten succesivt börjat snurra långsammare och dygnen har blivit längre.

Fram tills nu.

De senaste fem åren har rotationen accelererat, rapporterar tidningen Time and Date.

Sedan 1950-talet har forskare mätt dygnens längd med så kallade atomklockor. I fjol uppmättes det kortaste dygnet sedan mätningarna startade – 1,66 millisekunder kortare än det vanliga 86 400-sekunders dygnet.

– Ingen förväntade sig detta, säger Leonid Zotov, expert på jordrotation vid Moskvas statsuniversitet, till tidningen.

– Orsaken till accelerationen kan inte förklaras. 

Teorin: Något inuti jorden

Forskarna har inte kunnat fastställa vad som orsakar den plötsliga accelerationen.

Men det saknas inte hypoteser.

– De flesta forskare tror att det är något inuti jorden som påverkar. Havs- och atmosfärmodeller förklarar inte denna acceleration, säger Leonid Zotov.

Experten konstaterar att tidigare tecken tvärtemot har antytt att jordens rotation skulle bromsa in ytterligare.

– Framtiden får utvisa om det stämmer, säger han.

FAKTA: Jordens dygn

- Hur långt ett dygn varar på jorden styrs ju, som de flesta vet, av tiden det tar för jorden att rotera runt sin egen axel. Dygnets längd beror på i vilken hastighet som jorden snurrar.   

- Det har visat sig att jordens rotation normalt sett tar cirka 86 400 sekunder, vilket alltså motsvarar ett jorddygn. Tiden för ett dygn har varit anmärkningsvärt konsekvent, trots att den då och då varierat något.

- Efter att atomuret uppfanns och togs i bruk för drygt 70 år sedan, har man kunnat mäta tiden mycket mer exakt. Ett dygn kan sedan dess mätas ner till millisekunden.  

Källa: Rymdstyrelsen

Foto: PIRO4D

Text: Redaktionen