AVSLÖJAR: Allvarligt fel med hjälmen “Hövding”

2023 05 15

Den populära cykelhjälmen “Hövding” har medvetet sålts med kända konstruktionsfel.

Det visar dolda inspelningar från hösten 2022, enligt ett nytt avslöjande av Uppdrag granskning.

– Vi skeppar ut vad jag kallar… ofriska Hövdingar, säger en konsult i ett inspelat samtal med företagets vd och vice vd.

Stänger av sig

Bland felen nämns att hjälmarna stänger av sig utan att förvarna och att de laddar ur betydligt snabbare än vad de ska enligt den information som förmedlas till konsumenterna.

Någonting som skulle kunna innebära en säkerhetsrisk för den som använder hjälmen och är ovetandes om att den inte ens är igång.

– Jag personligen tycker att hjälmarna skulle ha återkallats. Det är så jag tycker att man borde hanterat alla cyklisters säkerhet, säger Ricardo Tarrida Thuré till SVT.

Han är en av dem som köpt en Hövding modell 3 som inte levt upp till kraven.

"Farligt"

Enligt Kristofer Johansson som är biträdande Konsumentombudsman är felet direkt farligt.

– Hövding borde ha underrättat Konsumentverket när de fick kännedom om det här problemet. De här uppgifterna är nya för oss, säger han till tv-kanalen.

I en skriftlig kommentar har Hövding framhållit att man tar åt sig av Konsumentverkets uppmaningar och att man kommer att kontakta myndigheten.

Företaget vill dock inte ställa upp på intervju, men skriver vidare att det bara är “en cykeltur på 10 000 som hjälmen stänger av sig utan att varna”.

Airbag för cyllister

Hövding marknadsför sina hjälmar som en “airbag för cyklister" och lanserades 2005.

– Konceptet var minst sagt nyskapande och hade en innovativ design. Projektet fick genast stor uppmärksamhet, framhåller företaget på sin egen hemsida.

Företaget: "Världens säkraste"

År 2006 vann Hövding tävlingen “Venture Cup” som syftar att hjälpa unga entreprenörer att gå från idé till verklighet.

Sju år senare hade man en certifierad produkt som kunde säljas i butikerna.

– Idag är Hövding klassad som världens säkraste huvudskydd för cyklister, hävdar företaget.

Airbagshjälmen har sålts i över 300 000 exemplar i fler än 15 länder.

Foto: Alexander Crispin, Hövding

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen