AVSLÖJANDE: Säkerhetsbrist hos Sveriges Radio – Putinvän anställdes som it-tekniker

2022 06 27

Sveriges Radio uppges ha underlåtit att säkerhetspröva utländska it-tekniker från Ryssland och Israel.

Under ett års tid arbetade sammanlagt 27 it-tekniker från det multinationella bolaget Dalet för Sveriges Radio till dess att projektet upplöstes 2016. De kom bland annat från Ryssland, Israel och Frankrike.

Men SR, som är en del av det svenska totalförsvaret, förmådde inte att på förhand säkerhetspröva teknikerna. Och en av dem har visat sig vara en trogen anhängare till den ryska regimen, avslöjar Dagens Nyheter.

Haft möjlighet att sabotera

Teknikern har jobbat fysiskt på plats innanför skalfasaderna hos SR och därmed haft stora möjligheter att både sabotera och komma över känslig information.

– Du kan ansluta utrustning till nätverket, få åtkomst till nät som inte är åtkomliga utifrån, ändra rättigheter och behörigheter, säger it-experten Robert Malmgren till tidningen.

Arbetat för Kremls psykologiska krigföring

Enligt DN:s avslöjande har den utpekade före detta SR-teknikern arbetat för flera regimtrogna ryska medier. 

Bland annat har han jobbat för RT, en statligt kontrollerad tv-kanal som beskrivs som en del av Kremls psykologiska krigföring.

“Lojalitet till rysk säkerhet”

Johan Wiktorin, säkerhetsanalytiker, har undersökt mannens cv och pekar ut en tidigare arbetsplats som extra uppseendeväckande – Zvezda. Det är det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.

– Om hans uppgivna cv är korrekt, så kom ryska försvaret 2012 fram till att hans lojalitet främst gick till rysk säkerhet, säger han till DN.

Inga bevis för otillbörligt agerande

Flera säkerhetsexperter kritiserar SR:s brist på säkerhetsskyddsrutiner och det faktum att konsulterna har haft tillgång till systemen de har haft. 

Det finns emellertid inga bevis för att den särskilt utpekade mannen agerat otillbörligt. 

“Inte bekväm”

Uppgifterna från DN är nya för radiokanalen. Enligt SR själva skulle inte Dalets utländska it-tekniker arbeta med säkerhetsklassad information, men krävde ändå “en viss access” för att kunna utföra sitt arbete. 

– Det är klart att jag inte känner mig bekväm med det ni visar. ​​Det kan jag inte sticka under stol med, säger SR:s vd Cilla Benkö, samtidigt som hon inte kan svara på om det var ett problem under själva projekttiden.

Inte första gången

Sveriges Radios säkerhetsarbete har kritiserats förr. För sju år sedan lyckades den ryska journalisten Egor Putilov, med falskt namn, få anställning för en utbildningsvecka på Radio Sweden.

– Egor Putilov är min journalistiska pseudonym, som varit viktig att ha när jag arbetat i krigszoner som Egypten och Syrien, där jag blivit gripen. Då är det lätt att hamna i kläm om de googlar och ser vad man tidigare skrivit, under eget namn, sade han till Aftonbladet 2016.

Ryska cyberhotet har ökat

Konsulterna från Dalet arbetade som sagt för SR fram till och med 2016. 

I år, efter Rysslands invasion av Ukraina, bedöms det ryska hotet mot Sverige vara betydligt allvarligare än under tiden som SR anlitade den utpekade it-teknikern.

– Cyberhot, hybdridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i april enligt Aftonbladet.

Foto: President of Russia resp Sveriges Radio

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen