AVSLÖJANDE: Säkerhetsbrist hos Sveriges Radio – Putinvän anställdes som it-tekniker

2022 06 27

Sveriges Radio uppges ha underlåtit att säkerhetspröva utländska it-tekniker från Ryssland och Israel.

Under ett års tid arbetade sammanlagt 27 it-tekniker från det multinationella bolaget Dalet för Sveriges Radio till dess att projektet upplöstes 2016. De kom bland annat från Ryssland, Israel och Frankrike.

Men SR, som är en del av det svenska totalförsvaret, förmådde inte att på förhand säkerhetspröva teknikerna. Och en av dem har visat sig vara en trogen anhängare till den ryska regimen, avslöjar Dagens Nyheter.

Haft möjlighet att sabotera

Teknikern har jobbat fysiskt på plats innanför skalfasaderna hos SR och därmed haft stora möjligheter att både sabotera och komma över känslig information.

– Du kan ansluta utrustning till nätverket, få åtkomst till nät som inte är åtkomliga utifrån, ändra rättigheter och behörigheter, säger it-experten Robert Malmgren till tidningen.

Arbetat för Kremls psykologiska krigföring

Enligt DN:s avslöjande har den utpekade före detta SR-teknikern arbetat för flera regimtrogna ryska medier. 

Bland annat har han jobbat för RT, en statligt kontrollerad tv-kanal som beskrivs som en del av Kremls psykologiska krigföring.

“Lojalitet till rysk säkerhet”

Johan Wiktorin, säkerhetsanalytiker, har undersökt mannens cv och pekar ut en tidigare arbetsplats som extra uppseendeväckande – Zvezda. Det är det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.

– Om hans uppgivna cv är korrekt, så kom ryska försvaret 2012 fram till att hans lojalitet främst gick till rysk säkerhet, säger han till DN.

Inga bevis för otillbörligt agerande

Flera säkerhetsexperter kritiserar SR:s brist på säkerhetsskyddsrutiner och det faktum att konsulterna har haft tillgång till systemen de har haft. 

Det finns emellertid inga bevis för att den särskilt utpekade mannen agerat otillbörligt. 

“Inte bekväm”

Uppgifterna från DN är nya för radiokanalen. Enligt SR själva skulle inte Dalets utländska it-tekniker arbeta med säkerhetsklassad information, men krävde ändå “en viss access” för att kunna utföra sitt arbete. 

– Det är klart att jag inte känner mig bekväm med det ni visar. ​​Det kan jag inte sticka under stol med, säger SR:s vd Cilla Benkö, samtidigt som hon inte kan svara på om det var ett problem under själva projekttiden.

Inte första gången

Sveriges Radios säkerhetsarbete har kritiserats förr. För sju år sedan lyckades den ryska journalisten Egor Putilov, med falskt namn, få anställning för en utbildningsvecka på Radio Sweden.

– Egor Putilov är min journalistiska pseudonym, som varit viktig att ha när jag arbetat i krigszoner som Egypten och Syrien, där jag blivit gripen. Då är det lätt att hamna i kläm om de googlar och ser vad man tidigare skrivit, under eget namn, sade han till Aftonbladet 2016.

Ryska cyberhotet har ökat

Konsulterna från Dalet arbetade som sagt för SR fram till och med 2016. 

I år, efter Rysslands invasion av Ukraina, bedöms det ryska hotet mot Sverige vara betydligt allvarligare än under tiden som SR anlitade den utpekade it-teknikern.

– Cyberhot, hybdridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i april enligt Aftonbladet.

Foto: President of Russia resp Sveriges Radio

Text: Redaktionen