AVSLÖJANDE: Så har Putin föråtts av sin egen dotter

2022 05 20

Under flera år levde diktatorns dotter en livsstil som stämplats som “förräderi” av Vladimir Putin.

För två månader sedan gick Rysslands president Vladimir Putin till stenhård attack mot de ryssar som anammat en västerländsk livsstil och stämplade dem som både “avskum” och en “skam”.

– Sådana människor som till sin natur befinner sig där, och inte här, är inte med vårt folk, inte med Ryssland, sade Putin på en presskonferens i mars enligt CNN.

“Avskum och förrädare”

Uttalandena kom under en period i krigets inledning då Putin trappade upp sin retorik mot väst och hånade människor från den egna befolkningen som “inte kan leva utan ostron och könsfrihet”.

– Men vilket folk som helst, och ännu mer det ryska folket, kommer alltid att kunna skilja sanna patrioter från avskum och förrädare, sade Putin på samma presskonferens.

Levde det liv Putin attackerade

Nu visar ett avslöjande att Putins egen dotter, Katerina Tikhonova, under flera år levde just den livsstil som hennes pappa gått till så hård attack mot under våren.

Bakom avslöjandet står ryska undersökande journalister vid Istories i samarbete med tyska stortidningen Der Spiegel, som har kommit över interna dokument från Moskva.

Njöt av västerländsk frihet

Istories uppger att Putins dotter mellan 2017 och 2019 var en frekvent besökare av tyska München. Över 50 gånger ska hon ha åkt till staden för att umgås och leva i den tyska friheten med sin pojkvän Igor Zelensky, som under tiden var ansvarig för bayerska statsbaletten. 

Fick barn tillsammans

I slutet av 2019 tröttnade hon på att pendla och flyttade till sin partner i München, visar brev som Istories har fått tillgång till.

Paret ska även ha fått ett gemensamt barn.

Fick sparken

Igor Zelensky ska dock ha varit lojal till sin flickväns pappa i ett avseende. Enligt Istories granskning fick pojkvännen sparken från sitt balettjobb för att han vägrade fördöma Rysslands militära aggression mot grannlandet.

– Vi pratade med honom (Igor Zelensky, red. anm.) flera gånger, och jag fick honom att komma till sltusatsen att han borde lämna operan. Han fattade inte detta beslut på egen hand. Vi hade ett samtal med honom och jag ledde honom till den här slutsatsen, ska den verkställande direktören för bayerska statsoperan, Serge Dorny, ha sagt under ett samtal då han trodde att han talade med Ukrainas kulturminister.

Nuvarande vistelseort inte känd

Det är oklart var Igor Zelensky och Katerina Tkhonova befinner sig i nuläget. Der Spiegel uppger att tidningen gjort flera försök att kontakta pojkvännen, men utan resultat. 

Inte heller Putins dotter har gått att nå.

Tyskland levererar stridsvagnar

Tyskland, där Putins dotter alltså under flera år i närtid levde och njöt av västerländsk frihet, meddelade ikväll att landet kommer att förstärka Ukrainas militär med 15 nya stridsvagnar, rapporterar CNN. Landet har även slutit energiavtal med Qatar för att göra sig av med ett ryskt beroende av gas.

Ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba hyllar gåvan och menar att stridsvagnarna innebär en stor framgång i ländernas relation och kampen mot det ryska anfallskriget.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen