AVSLÖJANDE: Så har Putin föråtts av sin egen dotter

2022 05 20

Under flera år levde diktatorns dotter en livsstil som stämplats som “förräderi” av Vladimir Putin.

För två månader sedan gick Rysslands president Vladimir Putin till stenhård attack mot de ryssar som anammat en västerländsk livsstil och stämplade dem som både “avskum” och en “skam”.

– Sådana människor som till sin natur befinner sig där, och inte här, är inte med vårt folk, inte med Ryssland, sade Putin på en presskonferens i mars enligt CNN.

“Avskum och förrädare”

Uttalandena kom under en period i krigets inledning då Putin trappade upp sin retorik mot väst och hånade människor från den egna befolkningen som “inte kan leva utan ostron och könsfrihet”.

– Men vilket folk som helst, och ännu mer det ryska folket, kommer alltid att kunna skilja sanna patrioter från avskum och förrädare, sade Putin på samma presskonferens.

Levde det liv Putin attackerade

Nu visar ett avslöjande att Putins egen dotter, Katerina Tikhonova, under flera år levde just den livsstil som hennes pappa gått till så hård attack mot under våren.

Bakom avslöjandet står ryska undersökande journalister vid Istories i samarbete med tyska stortidningen Der Spiegel, som har kommit över interna dokument från Moskva.

Njöt av västerländsk frihet

Istories uppger att Putins dotter mellan 2017 och 2019 var en frekvent besökare av tyska München. Över 50 gånger ska hon ha åkt till staden för att umgås och leva i den tyska friheten med sin pojkvän Igor Zelensky, som under tiden var ansvarig för bayerska statsbaletten. 

Fick barn tillsammans

I slutet av 2019 tröttnade hon på att pendla och flyttade till sin partner i München, visar brev som Istories har fått tillgång till.

Paret ska även ha fått ett gemensamt barn.

Fick sparken

Igor Zelensky ska dock ha varit lojal till sin flickväns pappa i ett avseende. Enligt Istories granskning fick pojkvännen sparken från sitt balettjobb för att han vägrade fördöma Rysslands militära aggression mot grannlandet.

– Vi pratade med honom (Igor Zelensky, red. anm.) flera gånger, och jag fick honom att komma till sltusatsen att han borde lämna operan. Han fattade inte detta beslut på egen hand. Vi hade ett samtal med honom och jag ledde honom till den här slutsatsen, ska den verkställande direktören för bayerska statsoperan, Serge Dorny, ha sagt under ett samtal då han trodde att han talade med Ukrainas kulturminister.

Nuvarande vistelseort inte känd

Det är oklart var Igor Zelensky och Katerina Tkhonova befinner sig i nuläget. Der Spiegel uppger att tidningen gjort flera försök att kontakta pojkvännen, men utan resultat. 

Inte heller Putins dotter har gått att nå.

Tyskland levererar stridsvagnar

Tyskland, där Putins dotter alltså under flera år i närtid levde och njöt av västerländsk frihet, meddelade ikväll att landet kommer att förstärka Ukrainas militär med 15 nya stridsvagnar, rapporterar CNN. Landet har även slutit energiavtal med Qatar för att göra sig av med ett ryskt beroende av gas.

Ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba hyllar gåvan och menar att stridsvagnarna innebär en stor framgång i ländernas relation och kampen mot det ryska anfallskriget.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen