AVSLÖJANDE: Putin hotade anfalla Natogigant

2023 01 30

Strax före invasionen av Ukraina hotade Vladimir Putin att anfalla Storbritannien.

Hotet förmedlades direkt från den ryska diktatorn till Storbritanniens före detta premiärminister Boris Johnson under ett “extraordinärt” telefonsamtal, avslöjar BBC.

Det hela framgår i en ny dokumentär, “Putin mot Västvärlden,” som sänds i den brittiska kanalen på måndagen.

"Boris, jag vill inte skada dig"

Detaljerna kring hotet redogörs av Boris Johnson själv, som berättar att det ägde rum under ett telefonsamtal mellan de båda ledarna efter att Johnson varnat för att ett krig skulle innebära “fullständig katastrof”.

– Han (Putin, red. anm.) hotade mig vid ett tillfälle och sade: “Boris, jag vill inte skada dig, men med en missil skulle det bara ta en minut” eller något liknande, berättar den forne premiärministern.

Varnade Putin

Hotet uttrycktes efter att Johnson varnat Putin om att en invasion av Ukraina skulle leda till massiva sanktioner från väst och fler Natotrupper längs den ryska gränsen.

– Men jag tror, baserat på den avslappnade ton han talade med, att han bara spelade på mina försök att få honom att förhandla, säger Boris Johnson till BBC i dokumentären.

Anledning att ta hotet på allvar

BBC skriver att det är omöjligt att veta om Putins menade allvar med sitt hot mot Storbritannien.

Kanalen menar dock att med tanke på tidigare ryska attacker i landet, bland annat i Salisbury 2018 då en före detta rysk dubbelagent och hans dotter förgiftades med Novitjok, hade Johnson inget annat val än att ta hotet seriöst.

Dokumentären skildrar även hur Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace efter ett möte med Ryssland fick garantier på att ingen invasion av Ukraina skulle ske, men att båda sidor visste att det var en lögn.

– Det var en styrkedemonstration i mobbning av typen: jag kommer ljuga för dig, du vet att jag ljuger och jag vet att du vet att jag ljuger och jag kommer fortfarande ljuga för dig, beskrev Wallace mötet.

Kreml: "Han ljuger"

I ett uttalande under måndagen har Putinregimen svarat på utspelet från den förre premiärministern.

– Det är en lögn. Det Johnson säger är inte sant, hävdar en talesperson för Kreml till Reuters. 

Erbjöd att flytta Zelensky

I dokumentären avslöjas också att Boris Johnson erbjöd Ukrainas president Zelensky att flytta honom till en säkrare plats när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion 24 februari förra året.

– Han besvarade inte det erbjudandet. Heroiskt stannade han där han var, säger Johnson.

Historisk Natojätte

Storbritannien är en av Natos äldsta medlemmar och fanns med i de förhandlingar som lade grund för alliansen redan 1949.

Landet är även ett av världens enligt FN fem erkända kärnvapennationer och bedöms ha mellan 160-225 kärnvapenspetsar i försvaret.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen