Avskyvärt av Kronfågel – Förtroendet är förbrukat flera gånger om

2021 05 26

Kycklingar som behandlas vedervärdigt, smutsigt kött och smitta – återigen sviker Kronfågel allt och alla. Det är verkligen inte första gången.

Matjätten Kronfågel har hamnat i ännu en skandal. Aftonbladets avslöjande om hur det pågår hemskheter vid Kronfågels kycklingproduktion överraskar tyvärr inte jättemycket. Illusionen om att de svenska matjättarna är många  gånger bättre än omvärlden har sedan länge fallerat – men självklart blir man ändå upprörd och förtvivlad varje gång det uppdagas. Det är långt ifrån första gången Kronfågel hamnar i blåsväder.

◾2011 avslöjades det att 10 000 kycklingar kvävdes till döds i lastbilar på väg till Kronfågels slakteri – samma slakteri som återigen är i skandal nu. Kronfågel vägrade att tala om händelsen men SVT kunde med hjälp länsstyrelsens polisanmälan få fram hur Kronfågel trots att man visste om lastbilarna enligt SVT var dödsfällor ändå fortsatte med plågeriet i flera dagar.

◾2017 rapporterade media om hur såväl djur som anställda och konsumenter drabbades av att Kronfågel försökte tjäna mer pengar genom att slarva med rengöring av utrustningen. Kronfågel tvättade transportlådor i förorenat vatten vilket ledde till att förekomsten av campylobakter i kycklingen ökade med 30%.

◾2019 vittnade lantbrukare som levererar till Kronfågel om en tystnadskultur där man fått direktiv om att inte gå ut offentligt med kritiska åsikter.

◾2021 avslöjas hur Kronfågel  skållar kycklingar levande. Dessutom smutsigt kött och smittoutbrott.

Sannolikt bara en bråkdel

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det sannolikt bara är en bråkdel av alla hemskheter i svenska köttbranschen som kommer fram i media och slutsatsen avseende Kronfågel är enkel – Kronfågel beter sig avskyvärt mot djuren och företagets förtroende är förbrukat flera gånger om.

Det man blir mest upprörd över är hur detta kan få fortgå och gång efter gång upprepas. Om frågan skulle ställas till svenska folket är min prognos att svaret blir tydligt – det är alldeles för milda straff mot de företagsägare och anställda som beter sig på detta vedervärdiga sätt.

Man mår illa!

[yop_poll id="107"]