Australien stänger sin ambassad i Afghanistan pga rädsla för våld

2021 05 25

– Vi stänger vår ambassad den 28 maj.

Det uppger Australiens premiärminister Scott Morrison och utrikesminister Marise Payne i ett gemensamt uttalande avseende landets ambassad i Afghanistans huvudstad Kabul.

Orsaken är att man befarar att landet ska falla in ett förödande inbördeskrig i samband med att USA med allierade västländer inom Nato nu är igång med att lämna landet.

Nato har slagit fast att talibanerna ”misslyckats med att leva upp till sina åtagande om att minska våldet i landet” och Australien betecknar att Afghanistan befinner sig i ett tilltagande osäkert säkerhetsläge. Australiska diplomater ska även fortsättningsvis besöka landet men då främst andra ställen än osäkra Kabul.

USA:s president Joe Biden meddelade i april att USA:s militär lämnar Afghanistan efter 20 års närvaro. USA står för 2 500 av den 9 600 personer starka Natostyrkan enligt BBC.

– Australiens förväntan är att denna åtgärd är tillfällig och att vi återupptar permanent närvaro i Kabul när omständigheterna så tillåter, betonar premiärminister Scott Morrison.

[yop_poll id="95"]