Återvinningsexpert: Så ska du göra med de nya plastkorkarna

2024 07 03

Från och med i dag, onsdag, gäller en ny lag om plastkorkar i Sverige.

Samtliga plastkorkar måste hädanefter sitta kvar på flaskor och kartonger under hela användningen.

Producenter av dryckesbehållare behöver utforma sina behållare så att korkarna håller sig på plats under hela användningen.

De fastsittande plastkorkarna har skapat stor debatt – bland annat har frågan om hur korkar på pappersförpackningar ska återvinnas väckt upprörda känslor.  

Vissa menar att korken måste rivas av och slängas i återvinning för plast. Andra hävdar bestämt att det är okej att lämna kvar korken på förpackningen vid källsortering.

Nu ger en återvinningsexpert definitivt besked i frågan.

– Det är mycket bättre att ta bort plastkorken, säger Eva Favaro, kommunikatör på Vafab (Västmanlands Avfallsaktiebolag), till P4 Västmanland.

– Om du sorterar den i pappersförpackning med plastkorken kvar så kommer pappersförpackningen skiljas från platskorken och återvinnas, men plastkorken kommer att förbrännas. Det tycker vi såklart inte är bra. Vi vill att du drar loss korken och lägger den i plaståtervinningen. Det är mycket bättre för miljön och ekonomin.

Inget krav

Näringslivets Producentansvar – ett nystartat bolag  som riktar sig mot producenter av förpackningar – ger samma besked.

– Om du som konsument vill försäkra dig om att plastkorken på mjölkförpackningen går till materialåtervinning, kan du ta loss korken från förpackningen när du källsorterar, om det är enkelt att göra. Därefter är det viktigt att du lägger korken i insamling för plastförpackningar och inte slänger den på marken, framhåller bolaget på sin hemsida.

Att avlägsna plastkorken från pappersförpackningen vid källsortering är dock inget krav, utan en rekommendation.

– Enligt EU-direktivet behöver man inte göra det, utan plastkorken kan sitta kvar, säger Eva Favaro till radion

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


JUST NU: Luftattacker planeras mot mål i Sverige

2025 06 27

Iran pressar det kriminella gänget Foxtrot att utföra attentat mot israeliska och amerikanska intressen.

Förra veckan kom uppgifter om nya attentatsplaner.

Iran har uppmanat det kriminella nätverket att attackera mål i Sverige, Danmark och Tyskland, rapporterade SVT:s Uppdrag granskning.

Planerar luftangrepp

Attentaten kan ske från luften, erfar Expressen.

Enligt tidningens uppgifter planerar nätverkskriminella att gå till attack med drönare.

”Måste ta höjd för drönare”

Attackerna kan riktas mot israeliska och judiska byggnader på svensk mark.

Aron Verständig, ordförande för judiska centralrådet, bekräftar uppgifterna om potentiella drönarattacker.

– Jag har hört om dessa uppgifter, men känner inte till mer än så. Generellt sätt jobbar vi brett i vårt säkerhetsarbete och numera måste vi också ta höjd för drönare, säger han till tidningen.

I diktaturens grepp

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har tidigare avslöjat att Rawa Majid rekryterats av Iran i samband med att han greps i landet i oktober 2023.

Enligt uppgift tvingas gängledaren välja mellan att arbeta för Iran eller att åka i fängelse. 

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Bekräftat – här är Sveriges dyraste matbutik

2025 06 27

Jämförelsesajten Matpriskollen har granskat priserna i matbutikerna.

I en färsk undersökning, som DN tagit del av, har Matpriskollen undersökt vad det kostar att handla under en månad vid de stora kedjorna.

Sajten har undersökt kostnaderna för inköp av populära varukategorier som kött, fisk och chark, grönsaker och drycker hos butikskedjorna City Gross, Ica Kvantum, Ica Maxi, Stora Coop och Willys.

Resultatet visar att Stora Coop har den dyraste matkassen. Kedjan är dyrast i 33 av de 36 undersökta kategorierna, rapporterar DN.

”Inte riktigt hängt med”

Månadskostnaden för matinköp på Stora Coop för en familj på två vuxna och två småbarn landar på 13 267 kronor i månaden.  Motsvarande siffra för Willys är 12 544 kronor.

– Coop har inte riktigt hängt med i sista årens prisfokus där vi ser att flera kedjor och butiker inte vill ha för stort avstånd till de ordinarie priserna hos Willys, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur till tidningen.

Samtidigt konstaterar Mazur att Coops medlemmar kan få ner priserna, eftersom de kan utnyttja rabattkuponger och liknande erbjudanden.

– Stora Coop har ett brett sortiment som är en fördel mot lågprisbutikerna och med smart utnyttjande av bonuscheckarna blir skillnaden liten, men de blir nog inte billigaste ändå.

LÄS MER: Populärt livsmedel kan bli bristvara

Har bromsat in

Matpriserna har fortsatt att stiga under årets två första månader.

Men i mars, april och maj har det skett ett trendbrott, uppger Matpriskollen.

Efter inledningen på året med prisökningar på över 2 procent till februari, bromsade ökningarna i landets livsmedelsbutiker upp.

– Vi ser också att två kedjor, med Ica i spetsen, inte har tagit ut prisökningar i samma takt som konkurrenterna under årets fem första månader. Det sker en kamp om att vinna de pressade kunderna just nu, säger Ulf Mazur i ett uttalande.

LÄS MER: Oroväckande uppgifter för Ica

Arkivoto: Snabbgross

Text: Redaktionen