Äta eller inte äta frukost – här är svaret

2023 05 09

Det är inte ovanligt att få höra att frukost är dagens viktigaste måltid.

Påståendet har dock bland annat kolliderat med forskning som föreslår att det kan vara en god idé att hoppa över morgonmålet om man vill gå ned i vikt.

Forskning som flera experter dömer ut.

Att man ska äta på morgonen för viktens skull baseras på äldre epidemiologiska studier och det är hög tid att vi börjar tänka om, sade exempelvis Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, till Dagens medicin för bara ett par år sedan. 

Nya rön

Fredrik Nyströms bedömning bekräftades i en amerikansk analys från 2021 som menade att det finns “minimalt med bevis för att skippa frukosten leder till viktökning”.

Men – nya rön gör gällande att den som inte äter frukost också äter sämre resten av dagen.

Det visar forskning från Ohio State University.

Den amerikanska studien slår fast att man genom att missa frukosten också missar att få i sig flera viktiga vitaminer.

– Studien visade också att deltagare som inte åt frukost var mer benägna att äta socker och kolhydrater sett över en hel dag – och äta mer snacks, framhåller The Guardian.

Går det att kompensera?

Den stora frågan är sammanfattningsvis: kan man kompensera för en missad frukost?

Sannolikt, enligt Aroosha Nekoman som är certifierad personlig tränare vid Ultimate Performance – en världsledande organisation när det kommer till personlig träning.

Men bara om du inte faller för frestelser.

– Eftersom de är hungriga ger de efter för frestelsen att äta socker för omedelbar tillfredsställelse vilket ökar deras blodsocker och gör dem slöa när blodsockernivåerna kraschar, säger Aroosha Nekoman till den brittiska tidningen.

– Men för människor som inte ger efter för denna frestelse finns det forskning som tyder på att hoppa över frukosten kan minska inflammationsmarkörer, oxidativ stress, och blodtryck.

Potentiellt cancerförebyggande

Det har också visat sig att längre perioder av fasta kan trigga processen då skadade celler avlägsnas från kroppen – vilket för närvarande undersöks om det kan minska risken för cancer.

Men att skippa frukosten lär inte som enda åtgärd kickstarta den processen, betonar The Guardians korrespondent Joel Snape.

Inte dagens viktigaste mål

Att frukosten således är dagens viktigaste mål kan med andra ord inte styrkas. 

Med det sagt är frukostmålet naturligtvis inte utan betydelse.

– Allt beror på vad frukosten och de andra måltiderna består av. Viktigast är näring och energi man petar i sig, snarare än om det är frukost lunch eller middag, framhåller ICA:s dietist Paula Frösell till matjättens hemsida.

Foto: E. Aceron resp J. Gonzalez

Text: Redaktionen