Äta eller inte äta frukost – här är svaret

2023 05 09

Det är inte ovanligt att få höra att frukost är dagens viktigaste måltid.

Påståendet har dock bland annat kolliderat med forskning som föreslår att det kan vara en god idé att hoppa över morgonmålet om man vill gå ned i vikt.

Forskning som flera experter dömer ut.

Att man ska äta på morgonen för viktens skull baseras på äldre epidemiologiska studier och det är hög tid att vi börjar tänka om, sade exempelvis Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, till Dagens medicin för bara ett par år sedan. 

Nya rön

Fredrik Nyströms bedömning bekräftades i en amerikansk analys från 2021 som menade att det finns “minimalt med bevis för att skippa frukosten leder till viktökning”.

Men – nya rön gör gällande att den som inte äter frukost också äter sämre resten av dagen.

Det visar forskning från Ohio State University.

Den amerikanska studien slår fast att man genom att missa frukosten också missar att få i sig flera viktiga vitaminer.

– Studien visade också att deltagare som inte åt frukost var mer benägna att äta socker och kolhydrater sett över en hel dag – och äta mer snacks, framhåller The Guardian.

Går det att kompensera?

Den stora frågan är sammanfattningsvis: kan man kompensera för en missad frukost?

Sannolikt, enligt Aroosha Nekoman som är certifierad personlig tränare vid Ultimate Performance – en världsledande organisation när det kommer till personlig träning.

Men bara om du inte faller för frestelser.

– Eftersom de är hungriga ger de efter för frestelsen att äta socker för omedelbar tillfredsställelse vilket ökar deras blodsocker och gör dem slöa när blodsockernivåerna kraschar, säger Aroosha Nekoman till den brittiska tidningen.

– Men för människor som inte ger efter för denna frestelse finns det forskning som tyder på att hoppa över frukosten kan minska inflammationsmarkörer, oxidativ stress, och blodtryck.

Potentiellt cancerförebyggande

Det har också visat sig att längre perioder av fasta kan trigga processen då skadade celler avlägsnas från kroppen – vilket för närvarande undersöks om det kan minska risken för cancer.

Men att skippa frukosten lär inte som enda åtgärd kickstarta den processen, betonar The Guardians korrespondent Joel Snape.

Inte dagens viktigaste mål

Att frukosten således är dagens viktigaste mål kan med andra ord inte styrkas. 

Med det sagt är frukostmålet naturligtvis inte utan betydelse.

– Allt beror på vad frukosten och de andra måltiderna består av. Viktigast är näring och energi man petar i sig, snarare än om det är frukost lunch eller middag, framhåller ICA:s dietist Paula Frösell till matjättens hemsida.

Foto: E. Aceron resp J. Gonzalez

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen