Astra Zenecas vaccin fasas ut inom kort

2021 05 12

Sverige kommer att upphöra med Astra Zeneca som vaccin inom kort.

Behovet av Astra Zenecas vaccin ligger bara på ytterligare cirka 200 000 doser och det gäller främst personer som redan har fått sin första Astra Zeneca-dos och nu väntar på sin andra dos. Därefter kommer Sverige att tacka nej till Astra Zeneca rapporterar Sveriges Radio. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bedömer att även 65-plussare därefter kommer att få andra vaccin än Astra.

– Jag skulle tro i tre veckor till. Och då tror jag att det blir den här veckan, nästa vecka och kanske en vecka till och sedan kommer vi att skicka dem till andra ställen, då går de tillbaka in i EU-potten, säger Bergström till SR.

Istället är det två andra vacciner som kommer att erbjudas i Sverige framöver.

– Nu har vi Pfizer och Moderna som är de två vacciner vi använder för nyvaccination, om vi kallar det för det, säger Richard Bergström till SR.

Astra Zeneca har blivit mycket omdiskuterat i en rad länder då vaccinet uppmärksammats för sina biverkningar. Det är en extremt liten andel av de som fått vaccinet som drabbats av allvarliga biverkningar och samtidigt har vaccinet visat sig ge ett mycket starkt skydd. Uppmärksamheten kring biverkningarna har dock lett till oro bland allmänheten och regionerna har mötts av personer som avböjt Astra Zenecas vaccin.

Sveriges beslut att avstå Astra Zeneca om tre veckor gör att vi sällar oss till Norge och Finland som också tackat nej till Astra Zeneca för att istället överlåta det till den gemensamma EU-potten.

[yop_poll id="33"]