Astra Zeneca: Därför säger Sverige ja

2021 03 15

Först stoppade Danmark Astra Zenecas vaccin, sen Norge, Island, Tyskland och nu även Italien och Frankrike. Men Sverige säger fortfarande ja.

Detta uppger AP som totalt räknar upp 9 EU-länder som stoppat vaccinet efter oro kring den eventuella kopplingen till blodproppar och enligt Reuters väntas även Spanien införa ett tillfälligt stopp.

Men Sverige väljer dock att fortsätta med Astra Zenecas vaccin och både Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) hänvisar till Läkemedelsverket när SVT sökt dem för en kommentar. Och Läkemedelsverket står enligt SVT kvar vid sin bedömning att det saknas skäl att dra tillbaka vaccinet. Orsaken är enligt SVT att man anser att inget för närvarande talar för att vaccinet orsakat blodpropparna.

Svenska Läkemedelsverket får stöd från flera  håll uppger AP:

✅ Världshälsoorganisationen WHO meddelar att det inte föreligger data som indikerar att vaccinet orsakat blodpropparna.

✅ Astra Zeneca klargör att 37 fall av blodproppar rapporteras från de 17 miljoner personer som vaccinerats i EU och Storbritannien. Det är till och med ett lägre antal blodproppar än vad som sker generellt bland så många personer och är i nivå med andra vaccin menar Astra Zeneca.

✅ Storbritannien som ligger mycket långt fram med vaccineringen gör som Sverige och stoppar inte Astra Zeneca. Brittiska läkemedelsverket uppger att man inte ser några bevis på att vaccinet orsakat blodpropparna.

ANALYS

Både WHO och Europeiska Läkemedelsverket sammanträder i morgon tisdag för att diskutera saken och då väntas nya besked. En positiv slutsats är att det därmed väntas snabba besked i frågan och AP konstaterar att Frankrikes president Macron hoppas på att kunna återuppta Astra Zenecavaccineringen redan i morgon tisdag.

Läkemedelsverket har gått ut med uppdaterad info som kan läsas här.

[forminator_poll id="1762"]