”Århundradets sommar” på väg – då kommer värmen till Sverige
2025 05 21
Idag känns sommaren långt borta i stora delar av landet.
Den tidiga högsommarvärmen har plötsligt bytts ut mot arktisk kyla och det spås till och med falla snö i delar av Götaland i dagarna.
Men misströsta inte.
När året väl går in i första sommarmånaden väntas den första omgången av riktigt varmt väder.
– Inledningen av juni ser varmare ut än normalt i hela Sverige, sedan kan det bli svalare igen. Det ligger runt det normala totalt sett när man tittar på hela juni, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till SvD.
Då kommer nästa högtryck
Enligt de långtidsprognoser som meteorologen tagit del av spås en mycket varm sommar. Sett ur hela Europas perspektiv kan det handla om rekordvärme.
Och i slutet av sommaren pekar mycket på att norra delarna av kontinenten, däribland Sverige, får ta del av högtrycket.
– Framförallt avslutningen på juli och in i augusti skulle vara väldigt varm och torr, till exempel för Sveriges del, säger Lasse Rydqvist.
"Århundradets sommar"
Förra månaden slog forskningsinstitutet European Drought Observatory larm om tidig torka. Sverige är ett av riskländerna där orange varning utfärdats.
Förutsättningarna bedömdes då påminna de som föregick den förödande torkan i stora delar av Europa och Sverige under 2018.
LÄS MER: Extremsommar befaras i år – kan bli värre än 2018
Lasse Rydqvist tonar ned risken för en repris på extremsommaren för sju år sedan. I Tyskland har dock begreppet “Jahrundert sommer”, århundradets sommar, fått fart.
– Det kan bli en mycket varm sommar, med temperaturer på 30 till 35 grader Celsius och motsvarande lite nederbörd, till och med en långvarig torka. Sannolikheten för att detta ska inträffa kan vara 60 till 65 procent, säger Karsten Brandt, tysk meteorolog, till Bild.
Varnar för vattenbrist
Förra veckan gick även Sveriges geologiska undersökning, SGU, formellt ut med en varning för att det kan bli vattenbrist i flera län i södra landet till sommaren.
Grundvattennivåerna är mycket under de normala för årstiden i hela Götaland.
– Det är ett dåligt utgångsläge inför sommaren och det blir alltmer troligt att vi kommer få låga eller ovanligt låga grundvattennivåer på många platser i Götaland och Svealand under sommaren, säger Calle Hjerne, grundvattenexpert på SGU.
LÄS MER: SMHI:s besked inför sommaren – har inte hänt på 100 år
Foto: J. Ferlic resp T. Sergej
Text: Redaktionen