– Århundradets brott, hävdar Trump

2021 06 06

– Det är århundradet brott, sa Donald Trump om USA-valet 2020 när han i natt höll sitt första stora tal på fyra månader.

Trump lade mycket fokus på presidentvalet när han talade vid Republikanernas konvent i North Carolina och utan bevis upprepade han återigen sina felaktiga påståenden om att han vann valet vilket inte ens hans vicepresident Mike Pence håller med om.

– Vi kommer inte att ha ett land om vi inte har valintegritet. Och har vi inte starka gränser så kan landet drivas som en diktatur och det är det de vill. De vill tysta er. De vill tysta er röst. Kom ihåg att jag är inte den som försöker underminera USA:s demokrati. Jag är den som försöker rädda den, sa Donald Trump vid sitt stora tal.

Felaktiga och falska

Amerikanska medier som rapporterade från talet betonade att Trumps påståenden är felaktiga och falska.

Trump avslöjade också att han ger sitt stöd till kandidaten Ted Budd i North Carolinas senatsval 2022 samtidigt som han sa att man inte kan stödja en kandidat som redan förlorat två gånger och som inte delar rätt värderingar. Han syftade på North Carolinas ex-guvernör Pat McCrory som själv satt i publiken utan att röra en min.

Ted Budd är i dag kongressledamot och var en av de 147 republikaner som röstade emot att godkänna valresultatet vid omröstningen 6 januari när kongressen stormades.

North Carolina är en av de delstater där Demokraterna hoppas på att vinna senatsvalet 2022 då den nuvarande republikanske senatorn Richard Burr inte ställer upp för omval.

ANALYS

En majoritet av Republikanernas väljare ser – trots allt som inträffat – fortfarande upp till Trump som partiets ledare och han kan därmed fortsätta som den viktigaste kraften i partiet. Det sätt som han främst kan styra partiet på är genom att stödja sina favoritkandidater inför mellanårsvalet 2022 vilket blir ett test på hur stort inflytande Trump fortfarande har på amerikansk politik.

Det kommer främst att avgöras av huruvida hans kandidater först vinner Republikanernas primärval och därefter huruvida de i så fall även kan vinna slutomgången mot Demokraternas kandidat.

Om Trump själv ställer upp som kandidat i presidentvalet 2024 är fortfarande högst osäkert. Det finns sannolikt mer som talar emot det än som talar för enligt min bedömning.

[yop_poll id="162"]

Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen