– Århundradets brott, hävdar Trump

2021 06 06

– Det är århundradet brott, sa Donald Trump om USA-valet 2020 när han i natt höll sitt första stora tal på fyra månader.

Trump lade mycket fokus på presidentvalet när han talade vid Republikanernas konvent i North Carolina och utan bevis upprepade han återigen sina felaktiga påståenden om att han vann valet vilket inte ens hans vicepresident Mike Pence håller med om.

– Vi kommer inte att ha ett land om vi inte har valintegritet. Och har vi inte starka gränser så kan landet drivas som en diktatur och det är det de vill. De vill tysta er. De vill tysta er röst. Kom ihåg att jag är inte den som försöker underminera USA:s demokrati. Jag är den som försöker rädda den, sa Donald Trump vid sitt stora tal.

Felaktiga och falska

Amerikanska medier som rapporterade från talet betonade att Trumps påståenden är felaktiga och falska.

Trump avslöjade också att han ger sitt stöd till kandidaten Ted Budd i North Carolinas senatsval 2022 samtidigt som han sa att man inte kan stödja en kandidat som redan förlorat två gånger och som inte delar rätt värderingar. Han syftade på North Carolinas ex-guvernör Pat McCrory som själv satt i publiken utan att röra en min.

Ted Budd är i dag kongressledamot och var en av de 147 republikaner som röstade emot att godkänna valresultatet vid omröstningen 6 januari när kongressen stormades.

North Carolina är en av de delstater där Demokraterna hoppas på att vinna senatsvalet 2022 då den nuvarande republikanske senatorn Richard Burr inte ställer upp för omval.

ANALYS

En majoritet av Republikanernas väljare ser – trots allt som inträffat – fortfarande upp till Trump som partiets ledare och han kan därmed fortsätta som den viktigaste kraften i partiet. Det sätt som han främst kan styra partiet på är genom att stödja sina favoritkandidater inför mellanårsvalet 2022 vilket blir ett test på hur stort inflytande Trump fortfarande har på amerikansk politik.

Det kommer främst att avgöras av huruvida hans kandidater först vinner Republikanernas primärval och därefter huruvida de i så fall även kan vinna slutomgången mot Demokraternas kandidat.

Om Trump själv ställer upp som kandidat i presidentvalet 2024 är fortfarande högst osäkert. Det finns sannolikt mer som talar emot det än som talar för enligt min bedömning.

[yop_poll id="162"]