ÅRETS JULKLAPP: – Det är galet roligt, säger Håkan Juholt

2022 12 14

Sveriges mest kända ambassadör slår till med en bok som fångar både kärlek, lyx och fisk på en och samma gång.

– Det började som ett kompisprojekt där jag och vännen Ted Karlberg skulle byta lite sillinläggningar och berättelser i en bok av betydligt mindre omfattning, säger ambassadör Håkan Juholt i Sydafrika.

– Men sedan har det bara växt!

Håkan Juholt från Oskarshamn gjorde succé som Sveriges ambassadör i Island 2017 – 2020 där han bland annat tilldelades storkorset av Islands Falkorder.

Sedan 2020 är han Sveriges ambassadör i Sydafrika och det är en man med många strängar på sin lyra – bland annat intresset för sill och strömming.

Reykjavik och Sydafrika

Nu kommer han ut med boken ”Silldiplomati”.

– Ja det är galet roligt, säger Håkan Juholt om projektet som resulterat i en 264 sidor passionerad och festlig bok som fångar hjärtat av den svenska mattraditionen.

Som ambassadör har Håkan Juholt sett till att göra den svenska sillen och strömmingen känd i både slott och koja.

– Jag använder sill vid alla viktiga möten och event såväl i Reykjavik som nu i Sydafrika. Så jag kände att ”Silldiplomati” är precis vad det är, säger han.

Coffeetable book

Boken ges ut på ett litet förlag i Karlskrona och trycks i Vimmerby så det är enkla förhållanden som råder.

– Detta är verkligen ett projekt med stort hjärta.

– Världens första coffeetable book om sill/strömming. Fisken som har varit central i vår matkultur i tusentals år, men som alltid varit styvmoderligt behandlad, säger Håkan Juholt.

Han brinner för att hylla den smakliga och silverfärgade fisken som snart nog varje svensk har ett särskilt förhållande till.

Tacos är ett populärt och familjärt sätt att umgås liksom grillen.

– Nu är tiden kommen för att träffas och lägga in din egen sill. Duka upp den långa raden av möjliga ingredienser. 5-minuterssill eller vanlig inläggningssill.

– Äta direkt eller senare. Smaka, jämför. Njut en öl eller nubbe till. Klimatsmart och nyttig, säger Juholt.

Värmlandssill och Östgötasill

I boken bjuder Juholt på bland annat Värmlandssill med granskott, Jämtlandssill med lagrad getost,  Lapplandssill med tranbär och Östgötasill med gurka från Kinda.

– Jag har blivit med bok. En dröm har blivit verklighet. Ett kärleksfullt, passionerat, lyxigt, roligt och spännande praktverk om min favoritfisk; sillen, eller strömmingen som vi säger i Oskarshamn.

– Om människor och möten. Vardag och fest. Resor över kontinenter och i generationer. Sillen i konsten, sillen som industri och hantverk, nya recept och så sångerna till sillen, säger Håkan Juholt.

För egen njutning

Boken ges ut på lilla Ranunkels förlag i Blekinge och är skriven tillsammans med vännen Ted Karlberg. – Boken du inte visste att du hade saknat, eller tvärtom: alltid känt att du saknat. För egen njutning eller till någon du verkligen tycker om, säger Håkan.

BOKEN KAN KÖPAS HÄR https://www.ranunkelforlag.se/silldiplomati

Foto: H. Juholt

Text: Redaktionen