ÅRETS JULKLAPP: – Det är galet roligt, säger Håkan Juholt

2022 12 14

Sveriges mest kända ambassadör slår till med en bok som fångar både kärlek, lyx och fisk på en och samma gång.

– Det började som ett kompisprojekt där jag och vännen Ted Karlberg skulle byta lite sillinläggningar och berättelser i en bok av betydligt mindre omfattning, säger ambassadör Håkan Juholt i Sydafrika.

– Men sedan har det bara växt!

Håkan Juholt från Oskarshamn gjorde succé som Sveriges ambassadör i Island 2017 – 2020 där han bland annat tilldelades storkorset av Islands Falkorder.

Sedan 2020 är han Sveriges ambassadör i Sydafrika och det är en man med många strängar på sin lyra – bland annat intresset för sill och strömming.

Reykjavik och Sydafrika

Nu kommer han ut med boken ”Silldiplomati”.

– Ja det är galet roligt, säger Håkan Juholt om projektet som resulterat i en 264 sidor passionerad och festlig bok som fångar hjärtat av den svenska mattraditionen.

Som ambassadör har Håkan Juholt sett till att göra den svenska sillen och strömmingen känd i både slott och koja.

– Jag använder sill vid alla viktiga möten och event såväl i Reykjavik som nu i Sydafrika. Så jag kände att ”Silldiplomati” är precis vad det är, säger han.

Coffeetable book

Boken ges ut på ett litet förlag i Karlskrona och trycks i Vimmerby så det är enkla förhållanden som råder.

– Detta är verkligen ett projekt med stort hjärta.

– Världens första coffeetable book om sill/strömming. Fisken som har varit central i vår matkultur i tusentals år, men som alltid varit styvmoderligt behandlad, säger Håkan Juholt.

Han brinner för att hylla den smakliga och silverfärgade fisken som snart nog varje svensk har ett särskilt förhållande till.

Tacos är ett populärt och familjärt sätt att umgås liksom grillen.

– Nu är tiden kommen för att träffas och lägga in din egen sill. Duka upp den långa raden av möjliga ingredienser. 5-minuterssill eller vanlig inläggningssill.

– Äta direkt eller senare. Smaka, jämför. Njut en öl eller nubbe till. Klimatsmart och nyttig, säger Juholt.

Värmlandssill och Östgötasill

I boken bjuder Juholt på bland annat Värmlandssill med granskott, Jämtlandssill med lagrad getost,  Lapplandssill med tranbär och Östgötasill med gurka från Kinda.

– Jag har blivit med bok. En dröm har blivit verklighet. Ett kärleksfullt, passionerat, lyxigt, roligt och spännande praktverk om min favoritfisk; sillen, eller strömmingen som vi säger i Oskarshamn.

– Om människor och möten. Vardag och fest. Resor över kontinenter och i generationer. Sillen i konsten, sillen som industri och hantverk, nya recept och så sångerna till sillen, säger Håkan Juholt.

För egen njutning

Boken ges ut på lilla Ranunkels förlag i Blekinge och är skriven tillsammans med vännen Ted Karlberg. – Boken du inte visste att du hade saknat, eller tvärtom: alltid känt att du saknat. För egen njutning eller till någon du verkligen tycker om, säger Håkan.

BOKEN KAN KÖPAS HÄR https://www.ranunkelforlag.se/silldiplomati

Foto: H. Juholt

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen