ÅRETS FATTIGASTE MÅNAD: Här är de bästa spartipsen
2023 01 02
Nytt år och nya möjligheter.
Men tiden efter jul- och nyårsfirande är också en fattig period för många svenskar.
En stigande inflation och dyra elpriser har inte underlättat situationen.
Därför är det klokt att låta spenderarbyxorna hänga kvar i garderoben under januari – som ofta kallas för årets fattigaste månad.
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza Bank, presenterar flera spartips i SVT:s Morgonstudio.
Enligt sparekonomen är det allra viktigaste att göra en budget – både för månaden och varje dag.
– Supertråkigt, men alltid relevant. Någonstans måste man ha koll på pengar in, pengar ut, annars är det litegrann som att köra bil men vägra att titta genom vindrutan. Det här handlar bara om att veta, vad får jag för pengar in, vad har jag för kostnader, vad har jag att röra mig med, säger han till SVT.
Flera tips
Utöver budgettipset presenterar Nicklas Andersson ytterligare två förslag för att spara pengar i januari.
Enligt sparekonomen bör man tänka på följande:
- Se över dina fasta kostnader
- Laga matlådor
– Bolånet är nåt, om man äger boendet, som man nu ska konkurrensutsätta. Bankernas marginaler är på den lägsta nivån sedan 2012, vilket innebär ett litet prutläge, säger Nicklas Andersson till tv-kanalen.
Han föreslår att fler bolånetagare ska ringa upp sin bank och se om det är möjligt att få ner bolåneräntan.
Att göra egna matlådor beskriver sparekonomen som ”en klassiker”.
Nicklas Andersson betonar att hushåll med två vuxna kan spara uppemot 6 000 kronor i månaden om man undviker att äta ute och i stället tar med sig matlådor till jobbet.
Årets fattigaste månad
Den 24 januari sägs ofta vara årets fattigaste dag.
Väntan på januarilönen kan bli lång.
– Många verkar i efterhand överraskas av hur mycket pengar som faktiskt har gått åt under jul- och nyårshelgen. Vi köper julklappar, mat och resor. Dessutom konsumerar vi mer när vi är lediga, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.
Han framhåller att en vanlig ”fälla” är att skjuta upp kostnaden för inköp i december.
– Jag tycker att man ska undvika krediter när man handlar inför vinterns storhelger. Det gäller inte bara dyra sms-lån, som är problematiska i grunden. Skippa också ”köp nu, betala sen”-erbjudanden och låt kreditkortet ligga kvar i plånboken. Om du inte har råd i december är det ganska sannolikt att du inte har det i januari heller. Och kom ihåg att trevligt inte behöver vara dyrt, säger Jens Magnusson och tillägger:
– Om du ändå har handlat på kredit är det viktigt att prioritera att betala av krediterna direkt när fakturan kommer. Om man missar en avbetalning kan räntan bli väldigt hög.
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen