Arbetsgivare säger nej – upprörande besked för kaffedrickare

2024 01 10

Sverige är ett av länderna där det dricks mest kaffe i hela världen.

Inte minst på arbetsplatserna runt om i landet anses kaffet vara helt nödvändigt för att ta sig igenom en lång arbetsdag.

Men det är långt ifrån självklart att man som anställd ska få lov att dricka gratis kaffe på jobbet.

Ett flertal kommuner har tagit i med hårdhandskarna: man får löneavdrag om man i anställningsavtalet uppger att man dricker kaffe.

Det rapporterar Dagens Nyheter och Hudiksvalls Tidning.

Väckor känslor

Så är fallet i exempelvis Hudiksvalls kommun.

Avdragen varierar dock om man jobbar inom förvaltning eller någon annan arbetsgrupp, och kan innebära mellan 20 och 150 kronors avdrag på lönen för kaffe. 

“Kaffeärendet” har skapat många reaktioner, inte minst på sociala medier. Men Lena Högback, kommundirektör i Hudiksvall, försöker tona uppståndelsen.

Hon menar att policyn funnits en längre period och inte handlar om något plötsligt besparingskrav.

– Nu har det blivit lite som en storm i ett vattenglas. Många har nog inte ens reflekterat över det tidigare och ledningsgruppen ska därför diskutera just variationerna inom kommunen, säger Lena Högback till DN.

Minst 25 procent

Hudiksvalls “förbud” mot gratis kaffe sticker dock inte ut i Sverige.

Faktum är att en hel drös, minst 25 procent, av kommunerna har samma eller liknande policies, enligt en undersökning av tidningen Kommunalarbetaren.

I bland annat Örebro, Jönköping och Vänersborg får till exempel undersköterskor själva betala för sitt kaffe på jobbet.

Andra kommuner har ersatt gratis kaffe med löneavdrag på 50 kronor.

Jobbar man i en region verkar gratis kaffe vanligare, framhåller tidningen.

"Hur kan det vara olika?"

Att det är olika på olika arbetsplatser, även inom samma kommun, är kanske det som skapat mest uppståndelse.

– Hur kan det vara olika. “Allas lika värde” heter det inom kommunen. Då tycker jag att 30 kronor ska var standard för alla anställda, uttrycker exempelvis en av flera som kommenterat policyn på Hudiksvalls tidnings Facebooksida.

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen


JUST NU: Klassiskt ämne kan försvinna ur svenska skolor – “ett kulturarv”

2025 04 02

Intresseorganisationen RFSU riktar skarp kritik mot den nya läroplansutredningen.

Den nya läroplansutredningen togs emot av skolminister Lotta Edholm (M) i februari. 

Utredningen gör bland annat gällande att ett större fokus i läroplanen ska läggas på grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna – men också på en stärkt lärarroll.

– Lärarrollen är för svag i förhållande till föräldrar och elever. Det ställs oerhört höga krav på lärare idag – med nya läroplaner blir det lättare för lärare att tala om vad som krävs att man lär sig tidigt, säger Lotta Edholm till SVT.

“Värsta attacken i modern tid”

Nu lyfts dock en del oro kring den nya läroplanen. Detta från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Utredningen föreslår att man ska stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag. För oss är det här den värsta attacken på sexualundervisning som vi har sett i modern tid, säger Lina Fridén, ordförande för RFSU.

Bland annat föreslås att områdena sexualitet, samtycke och relationer – tidigare kända under namnet sex och samlevnad – ska omhändertas av kursplanen istället för läroplanen.

“Ett svenskt kulturarv”

Något som vore en “katastrof” enligt RFSU.

Detta skulle nämligen innebära att rektorer inte längre behöver ansvara för att sexualundervisning genomförs, rapporterar Expressen.

– Det är på många sätt ett svenskt kulturarv som man plockar bort där sexualundervisningen hela tiden förbättrats och stärkts de senaste decennierna. Det här skulle vara första gången vi börjar backa, säger Fridén till tidningen.

Kritik från Skolinspektionen

Så sent som i förra veckan kom Skolinspektionen med kritik om att sexualundervisningen i svenska skolor behöver förbättras.

– Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande, skriver Skolinspektionen i ett uttalande. 

Foto: I. Aleksic

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Elon Musk lämnar

2025 04 02

Elon Musk kommer inom kort att lämna sin roll vid Donald Trumps sida, uppger flera källor.

Donald Trump har bekräftat för sina närmaste män att Elon Musk snart kommer att lämna sin post i Vita huset.

Under de kommande veckorna kommer techmiljardären att ta ett steg tillbaka från sin nuvarande roll som regeringspartner, uppger flera källor till Politico.

Trump ändå nöjd med Musk

Trump ska dock fortfarande vara nöjd med Musk och hans initiativ Department of Government Efficiency, Doge, enligt tre källor nära presidenten.

Nu har dock både Trump och Musk beslutat att det snart är dags för Musk att återvända till sina företag och i stället ta på sig en stöttande roll.

Inte helt oväntat

Uppgifterna om att Musk drar sig tillbaka kommer inte från klar himmel.

Många från regeringen Trump och andra “externa allierade” ska vara frustrerade över mogulens oförutsägbarhet och har alltmer kommit att betrakta miljardären som en politisk börda, rapporterar tidskriften.

Det innebär också en stor förändring i relationen mellan Trump och Musk jämfört med för bara en månad sen, då tjänstemän i Vita huset och allierade uppgav att “Musk var här för att stanna”.

"Lurar sig själva"

En högre uppsatt tjänsteman i administrationen uppger att Musk sannolikt kommer att behålla en roll som rådgivare – dock informellt. Detta kommer innebära att han ändå lär synas runt Vita huset framöver.

En annan källa menar att alla som tror att Musk helt kommer att försvinna från presidentens sida "lurar sig själva".

Svårt "utan att skära för nära benet"

Musks tänkta övergång kommer sannolikt innebära slutet för hans status som "särskild regeringsanställd", en särskild status som tillfälligt undantar honom från vissa etiska regler.

Den 130 dagar långa perioden förväntas ta slut antingen i slutet av maj eller början av juni, enligt Politico.

De som försvarar Musk inom regeringen Trump menar också att det är hög tid för Musk att stiga åt sidan. Detta eftersom det blir svårt att skära ned mer från statliga myndigheter "utan att skära för nära benet", rapporterar tidningen.

Foto: TED Conference

Text: Redaktionen