Arbetsförmedlingen: folk i fyra branscher kan förlora sina jobb
2024 01 16
Totalt var 349 000 personer inskrivna som arbetslösa i slutet av 2023.
Det satte punkt för ett år med försvagad arbetsmarknad, konstaterar Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Arbetslösheten ökade i takt med antalet varsel om uppsägningar samtidigt som lediga jobb blev allt färre.
Och det är ett antal branscher som är värre drabbade än andra där nu ännu fler människor kan vara på väg att förlora sina jobb.
– Ekonomin i stort försämrades vilket framför allt drabbade byggbranschen hårt, säger Eva Samakovlis, Arbetsförmedlingens analysdirektör.
Flera branscher påverkas
Det är dock inte bara byggare som riskerar att gå en tuff arbetsmarknad till mötes framöver.
Arbetsplatser och jobb som ämnar att möta konsumenters upplevelser och vanliga nöjen är också i fara.
– Vi ser även att branscher som är beroende av hushållens konsumtion, till exempel handel, hotell och restaurang, påverkas av det ekonomiska läget, säger Eva Samakovlis.
IKEM: 800 000 kan sägas upp
Arbetsförmedlingens besked kommer en dryg månad efter att arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, slog larm om att 800 000 personer kan bli av med jobbet.
Organisationen pekade då ut omställningen till leveranssäker el till konkurrenskraftiga priser som helt avgörande för jobben i industrin.
– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige. Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet, sade Malin Johansson, energi- och klimatansvarig på IKEM, i ett pressmeddelande.
"Situationen blir svårare"
Trots de dystra siffrorna minskade långtidsarbetslösheten under 2023. I december låg siffran på 139 000 personer.
Men över tid är prognosen mörkare. Antalet långtidsarbetslösa förväntas öka i takt med att arbetsmarknaden försämras ytterligare.
− Situationen för långtidsarbetslösa blir svårare, inte minst för personer med kort utbildning. För att undvika att långtidsarbetslösheten biter sig fast och samtidigt förbättra kompetensförsörjningen behöver fler ta del av utbildningsinsatser, säger Eva Samakovlis.
Foto: Arbetsförmedlingen
Text: Redaktionen