Apoteket varnar – gör inte så här med medicinen
2024 10 18
Många människor hanterar mediciner på ett väldigt riskabelt sätt, varnar Apoteket Hjärtat.
Var tionde svensk under 50 år har använt receptbelagd medicin som egentligen har skrivits ut åt någon annan, visar en undersökning som Verian har gjort på uppdrag av Apoteket Hjärtat.
Apoteket varnar för att det är mycket olämpligt, och i vissa fall rent farligt att konsumera andras receptbelagda läkemedel.
Det finns exempel som är extra uppseendeväckande, berättar Catharina Claesson, chef för farmaci på apotekskedjan.
– Låna någons blodtryckssänkande, är något av det värsta som jag har hört ändå, för att man var nervös inför en presentation och så testade man någons blodtryckssänkande, säger hon till SR.
Tycker sig ha samma symptom
Att ta någon annans receptbelagda medicin är farligt och olämpligt av flera skäl, menar hon.
Beroende på användarens individuella hälsotillstånd kan läkemedel få helt olika effekter.
Men trots riskerna är det alltså många som använder någon annans medicin, kanske för att de tror sig lida av samma typ av besvär.
– Även om man upplever liknande symtom eller behov som någon i ens närhet, kan deras receptbelagda läkemedel ha en annan effekt på dig, säger Catharina Claesson i ett uttalande.
För en säker läkemedelsbehandling behövs kunskap dels om de diagnoser som ska behandlas, dels om läkemedlets effekt och eventuella bieffekter, enligt apoteket. Man behöver dessutom veta hur läkemedlet interagerar med andra läkemedel som personen eventuellt använder.
Ställer diagnos på sig själva
Många mellan 18 och 49 år väljer att på egen hand utreda fysiska (35 procent) och psykiska besvär (16 procent), enligt undersökningen.
Det görs bland annat med hjälp av sociala medier och självtester.
Detta görs då istället för att söka professionell rådgivning, och sedan förekommer det alltså att folk också använder andras receptbelagda mediciner efter att ha ställt ”diagnos” på sig själva.
– Det är positivt att många är måna om att skaffa sig information om sin egen hälsa. Men det är viktigt att vända sig till professionella källor om det gäller återkommande, långvariga eller allvarliga besvär. Inte minst om man överväger behandling eller medicinering. Annars finns det en stor risk för felaktig behandling, säger Catharina Claesson.
Foto: Christina Victoria Craft
Text: Redaktionen