Apoteket slår larm: Nya regler kan slå mot många kunder
2025 01 21
Mängder av svenskar avstår från att hämta ut sina läkemedel på grund av kostnaden.
Det visar en enkätundersökning från branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.
Över 1 000 apoteksanställda har deltagit i undersökningen. Hela 67 procent av dem svarar att de minst en gång i veckan möter kunder som avstår från att hämta ut sina läkemedel på grund av kostnaden. Av dessa svarar 27 procent att de upplever fenomenet dagligen.
Nu förbereder regeringen en åtgärd som kan öka kostnaden för många kunder.
Regeringen har skickat ut förslag om höjning av högkostnadsskyddet på remiss. Enligt förslaget ska taket för 2025 års prisbasbelopp höjas från 2 900 kronor till 3 800 kronor.
– Syftet med denna justering är att förbättra möjligheterna till en hållbar finansiering av läkemedelskostnaderna, skriver regeringen om den föreslagna höjningen.
”Ökade vårdkostnader”
Regeringens förslag oroar Sveriges Apoteksförening.
– Enkätsvaren visar att apoteken redan idag regelbundet möter kunder som avstår från att hämta ut läkemedel av ekonomiska skäl. Apoteken befarar att detta kommer att eskalera som följd av förslaget.
– I slutändan riskerar det att leda till sämre följsamhet till behandling och ökade vårdkostnader, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.
Pensionärer pekas ut
Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening, uppger att många medarbetare oroas av förslaget.
– Apotekens medarbetare är engagerade i ämnet och oroar sig för att konsekvenserna påverkar läkemedelsanvändarna negativt. Vi kommer nu att analysera rapporten närmre och inkomma med remissvar från apoteksbranschen baserat på detta innan remisstiden går ut den 17 februari, säger han.
Enligt Boström utrycker apotekspersonalen särskild oro över att:
- Patienter med ansträngd ekonomi, särskilt pensionärer och personer med kroniska sjukdomar, kommer att drabbas hårdast.
- Behandlingsföljsamheten kan försämras, särskilt vid förebyggande behandlingar där symtomen inte är omedelbara.
- Ökat vårdbehov på sikt kan medföra högre samhällskostnader.
- För apoteken kan konsekvenserna bli en hamstringsvåg innan regelverket träder i kraft, vilket kan skapa tillfälliga läkemedelsbrister.
- Förändringen skapar redan oro hos apotekens kunder. Risken är att samtalet med apotekens farmaceuter handlar om oro kring läkemedelskostnader snarare än om behandling.
Foto: Apoteket
Text: Redaktionen