APOTEKET: Här går maxgränsen för nässpray – så många dagar gäller
2025 02 19
Mer än var tionde svensk (12 procent) använder nässpray flera gånger i månaden. Majoriteten (54 procent) anser att de är beroende.
Det visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Apotek Hjärtat.
Nu går Catharina Claesson, chef för farmaci på Apotek Hjärtat, ut med tydliga riktlinjer för användning av nässpray.
– De flesta avsvällande nässprayer ska man inte använda i mer än sju till tio dagar i sträck. Om man använder dem under en längre period kan de få motsatt effekt, nämligen att nästäppan blir svår att bli av med. Du fastnar i en ond spiral där du måste använda nässpray för att kunna andas fritt, fastslår chefsapotekaren.
Då är du beroende
Enligt Catharina Claesson finns det ett tydligt symptom som indikerar att en person är beroende av nässpray.
Apotekschefen förklarar att personer som använt nässpray i mer än tio dagar och upplever nästäppa direkt efter behandlingsperioden sannolikt är nässpraysberoende.
Lösningen är inte att fortsätta med nässpray, betonar Claesson.
Hon rekommenderar att försöka sluta tvärt – även om nästäppan blir värre. Att sova med huvudet högt med hjälp av en extra kudde kan också underlätta sömnen.
I värsta fall kan man ta till medicinska behandlingar.
– Om ens nästäppa blir outhärdlig kan man testa att byta till en nässpray som innehåller koksaltlösning eller kortison. Dessa är inte beroendeframkallande. Man kan även minska dosen genom att använda en avsvällande nässpray för barn, säger Claesson.
Om undersökningen
Resultatet i korthet:
- Var nionde svensk (12 procent) använder avsvällande nässpray minst några gånger varje månad.
- Av dessa upplever fler än varannan (54 procent) att de i stor utsträckning eller till viss del är beroende av nässpray. Siffran ökar betydligt bland kvinnor (62 procent), jämfört med män (46 procent).
Så gjordes undersökningen:
- Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4216 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 7 och 16 januari 2025.
Källa: Apoteket Hjärtat
Foto: ThorstenF
Text: Redaktionen