Apotekare uppmanar: Så undviker du semestermigränen

2024 07 04

Många svenskar lider av återkommande migrän.

Och för en del tycks problemen bli större när man väl slappnar av.

Då slår den så kallade semestermigränen till.

För att undvika att de lediga dagarna kännetecknas av yrsel och ont i huvudet finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Nerver och blodkärl

Den legitimerade apotekaren Catharina Claesson förklarar att det råder vissa oklarheter gällande den exakta vetenskapen bakom migränanfall.

– Men man vet att det är kopplat till hjärnans nervsystem och hjärnans blodkärl, och att det är vanligt att man kanske har varit i en intensiv period av stress. Då slappnar man av och ska vara ledig och ha det skönt och då kommer huvudvärken, säger hon till SR.

Gör detta

Claesson uppmanar att det finns saker man kan göra, bland annat att reflektera.

– Att man försöker notera vad det var som hände för mig just när det här anfallet kom. Vad gjorde jag, var det något särskilt jag hade ätit? Gör en liten dagbok där man också kan försöka undvika utlösande faktorer. Det kan exempelvis vara rött vin eller starka ostar.

Vanligt förekommande

Migrän är vanligt förekommande och ställer till det för många i vardagen.

– Den näst vanligaste formen av huvudvärk är migrän. Den kommer oftast i intensiva anfall, förklarar Vårdguiden 1177.

– Huvudvärken kan hålla i sig i upp till tre dygn eller mer varje gång. Både barn och vuxna kan få migrän. Sjukdomen går inte över. Men du kan få både läkemedel och annan behandling som lindrar besvären.

Bästa råden

I stunden är det allra bäst att ta medicin om tillgängligt och lägga sig och vila.

– Vila så snart du kan efter att anfallet har börjat. Lägg dig på en mörk och tyst plats och försök att somna. Det kan vara tillräckligt för att behandla ett migränanfall, fortsätter 1177.

– Du kan ofta lindra migränanfallet med hjälp av receptfria läkemedel vid tillfällig smärta när huvudvärken är i sin början eller om den är mild.

Foto: V. Gariev

Text: Redaktionen


Svenska butiker hotar lägga ned – tålamodet nästan slut

2024 07 03

Många svenska butiker hotar att lägga ned för att de har fått nog av ett allvarligt problem.

Svenska handlare utsätts ofta för brott, visar nya siffror.

Siffror från Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att 50 procent, alltså varannan butik, har blivit utsatta för brott under det andra kvartalet 2024.

Det är en liten minskning jämfört med föregående kvartal, men en ökning på sju procentenheter jämfört med motsvarande period förra året.

Nu börjar många inom handeln bli rejält trötta på problemet.

– Handlarnas tålamod är inte oändligt, och allt fler funderar nu på att lägga ned sin butik till följd av upprepad brottslighet och en hopplöshet kring att rättsväsendet inte tar mängdbrotten på allvar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett uttalande.

Olika typer av stöld

Det vanligaste brottet som butiker utsätts för är stöld, följt av hotfullt beteende från besökare eller kund.

Siffror från Svensk Handel visar att det stjäls för över 10,5 miljarder kronor i svenska butiker varje år.

43 procent av handlarna uppger i Trygghetsbarometern att de har utsatts för stöld den senaste veckan.

Stölderna kan ske på olika sätt. Utöver vanliga stölder så har det blivit allt vanligare att kunder fuskar med självskanningen.

– Det kan vara regelrätta stölder, men vi ser även hur allt fler privatpersoner passar på att medvetet slå in fel varor i självscanningen. Vi vill verkligen betona att även det är att klassa som stöld, vilket i slutändan kan leda till att möjligheten till självscanning försvinner, säger Nina Jelver.

Få polisanmäler

Det är dock vanligt att stölder aldrig polisanmäls.

Statistiken visar att fler än tre av fyra handlare avstår ifrån att göra en anmälan.

Det kan bero dels på att man inte hittar den skyldige, dels på att man känner att anmälan sällan ger resultat.

Från Svensk Handels sida kräver man nu att politiker och polisen ska ta till sig dessa siffror och vidta åtgärder.

– Vilka signaler skickas egentligen när tre av fyra handlare inte tycker det är mödan värt att polisanmäla? Samtidigt är det viktigt att poängtera att handeln har en viktig roll att spela. Vi måste polisanmäla alla typer av brott för att påvisa hur stort problemet faktiskt är, säger Nina Jelver.

Foto: Ica-gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Återvinningsexpert: Så ska du göra med de nya plastkorkarna

2024 07 03

Från och med i dag, onsdag, gäller en ny lag om plastkorkar i Sverige.

Samtliga plastkorkar måste hädanefter sitta kvar på flaskor och kartonger under hela användningen.

Producenter av dryckesbehållare behöver utforma sina behållare så att korkarna håller sig på plats under hela användningen.

De fastsittande plastkorkarna har skapat stor debatt – bland annat har frågan om hur korkar på pappersförpackningar ska återvinnas väckt upprörda känslor.  

Vissa menar att korken måste rivas av och slängas i återvinning för plast. Andra hävdar bestämt att det är okej att lämna kvar korken på förpackningen vid källsortering.

Nu ger en återvinningsexpert definitivt besked i frågan.

– Det är mycket bättre att ta bort plastkorken, säger Eva Favaro, kommunikatör på Vafab (Västmanlands Avfallsaktiebolag), till P4 Västmanland.

– Om du sorterar den i pappersförpackning med plastkorken kvar så kommer pappersförpackningen skiljas från platskorken och återvinnas, men plastkorken kommer att förbrännas. Det tycker vi såklart inte är bra. Vi vill att du drar loss korken och lägger den i plaståtervinningen. Det är mycket bättre för miljön och ekonomin.

Inget krav

Näringslivets Producentansvar – ett nystartat bolag  som riktar sig mot producenter av förpackningar – ger samma besked.

– Om du som konsument vill försäkra dig om att plastkorken på mjölkförpackningen går till materialåtervinning, kan du ta loss korken från förpackningen när du källsorterar, om det är enkelt att göra. Därefter är det viktigt att du lägger korken i insamling för plastförpackningar och inte slänger den på marken, framhåller bolaget på sin hemsida.

Att avlägsna plastkorken från pappersförpackningen vid källsortering är dock inget krav, utan en rekommendation.

– Enligt EU-direktivet behöver man inte göra det, utan plastkorken kan sitta kvar, säger Eva Favaro till radion

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen