ÄNTLIGEN: Detta har jag väntat på!

2021 09 30

Stockholm lägger nu in högsta växel för att få ovaccinerade att säga ja till vaccination – och bland satsningarna finns en extra intressant metod.

Region Stockholm har beslutat att satsa på ett pilotprojekt som går ut på att vissa vårdcentraler kommer ta direktkontakt med ovaccinerade patienter och erbjuda vaccination.

ANALYS

Jag har sett tusentals och åter tusentals kommentarer på min Facebooksida och Instagramsida sedan vaccinationen inleddes i början av 2021 – av såväl äldre pensionärer som av ungdomar. Och att döma av en hel del av dessa kommentarer så är min uppskattning att direktkontakt för att boka tider åt ovaccinerade har oanad potential.

Hade jag fått önska

Hade jag fått önska så hade varenda kotte i Sverige blivit automatiskt kallad till vaccination och fått information om en inbokad tid som man inte själv hade valt ut – utan som ”precis som förr i världen” helt enkelt bara var inbokad.

Extremt effektivt

Kanske kommer mitt minne från den tiden när man var inne i Folktandvårdens rullor och det helt enkelt bara damp ned en kallelse i brevlådan en gång per vill jag minnas att det var. Det var toppen!  Ja just då kändes det kanske inte så utan mest bara jobbigt att ”det var dags igen”. Men i efterhand inser jag att det var extremt effektivt – för den automatiska kallelsen gjorde ju att det blev av!

Vinnande recept

Och ville man byta tid så var det bara att ringa upp och meddela det. Jag tror det är ett vinnande recept även för vaccineringen mot covid-19. Ja, särskilt för vaccineringen.

▪Inga appar hit och dit i mobiltelefonen

▪Inga äldre som behöver vara oroliga för krånglig teknik

▪Inga ungdomar som bara råkar ”glömma” bort att boka tid

▪Ingen som avstår för att de känner press från antivaxx-familjemedlemmar

▪Inga språkbarriärer som kan hindra delar av befolkningen

Helt enkelt bara en kallelse på posten. Ja det är väl lite DDR över det hela men emellanåt är det inte fel att känna sig ledsagad i rätt riktning. Amen på det.

ps. Jag får fortfarande regelbunden kallelse till Folktandvården - precis som jag alltid har fått. Så bra!

INFO: Plötsligt ändrades resultatet i mätningen nedan på väldigt kort tid. Mätningen drabbades av plötsliga, onaturliga förändringar kopplat till uppmaningar i anti-vaccin grupper som är icke-representativa för totala populationen. Läs mer här om icke-representativa omröstningar här .

[yop_poll id="697"]

Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen