ÄNTLIGEN: Detta har jag väntat på!

2021 09 30

Stockholm lägger nu in högsta växel för att få ovaccinerade att säga ja till vaccination – och bland satsningarna finns en extra intressant metod.

Region Stockholm har beslutat att satsa på ett pilotprojekt som går ut på att vissa vårdcentraler kommer ta direktkontakt med ovaccinerade patienter och erbjuda vaccination.

ANALYS

Jag har sett tusentals och åter tusentals kommentarer på min Facebooksida och Instagramsida sedan vaccinationen inleddes i början av 2021 – av såväl äldre pensionärer som av ungdomar. Och att döma av en hel del av dessa kommentarer så är min uppskattning att direktkontakt för att boka tider åt ovaccinerade har oanad potential.

Hade jag fått önska

Hade jag fått önska så hade varenda kotte i Sverige blivit automatiskt kallad till vaccination och fått information om en inbokad tid som man inte själv hade valt ut – utan som ”precis som förr i världen” helt enkelt bara var inbokad.

Extremt effektivt

Kanske kommer mitt minne från den tiden när man var inne i Folktandvårdens rullor och det helt enkelt bara damp ned en kallelse i brevlådan en gång per vill jag minnas att det var. Det var toppen!  Ja just då kändes det kanske inte så utan mest bara jobbigt att ”det var dags igen”. Men i efterhand inser jag att det var extremt effektivt – för den automatiska kallelsen gjorde ju att det blev av!

Vinnande recept

Och ville man byta tid så var det bara att ringa upp och meddela det. Jag tror det är ett vinnande recept även för vaccineringen mot covid-19. Ja, särskilt för vaccineringen.

▪Inga appar hit och dit i mobiltelefonen

▪Inga äldre som behöver vara oroliga för krånglig teknik

▪Inga ungdomar som bara råkar ”glömma” bort att boka tid

▪Ingen som avstår för att de känner press från antivaxx-familjemedlemmar

▪Inga språkbarriärer som kan hindra delar av befolkningen

Helt enkelt bara en kallelse på posten. Ja det är väl lite DDR över det hela men emellanåt är det inte fel att känna sig ledsagad i rätt riktning. Amen på det.

ps. Jag får fortfarande regelbunden kallelse till Folktandvården - precis som jag alltid har fått. Så bra!

INFO: Plötsligt ändrades resultatet i mätningen nedan på väldigt kort tid. Mätningen drabbades av plötsliga, onaturliga förändringar kopplat till uppmaningar i anti-vaccin grupper som är icke-representativa för totala populationen. Läs mer här om icke-representativa omröstningar här .

[yop_poll id="697"]