Anställda riskerar löneavdrag – om man bryter mot ny regel

2024 11 26

Den omdebatterade informationsplikten, även känd som angiverilagen, blir snart verklighet i Sverige.

Hädanefter kommer anställda inom kommuner och myndigheter bli skyldiga att anmäla människor som bor i Sverige utan tillstånd till polisen och Migrationsverket.

Det meddelar regeringen på en pressträff.

Förslaget som ligger på bordet innebär bland annat att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogde­myndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket ska lämna uppgifter om en utlänning till polisen, om det finns anledning att anta att personen inte har rätt att vistas i Sverige.

Beviljas undantag 

Flera aktörer kommer inte att omfattas av anmälningsplikten, bland annat:

- Hälso- och sjukvården

- Socialtjänsten

- Skolan

- Ekobrottsmyndigheten

- Åklagarmyndigheten

Liberalernas partiledare Johan Pehrson välkomnar beskedet.

– Skolan ska vara en trygg plats för barn och lärare. Detsamma gäller de som söker sig till eller arbetar i vården, socialtjänsten och på bibliotek. Nu blir Liberalernas krav på att dessa verksamheter undantas från informationsplikten verklighet. En vinst för L och Sverige! skriver han på X och tillägger:

– Vi ska bekämpa skuggsamhället med effektiva verktyg – utan att kompromissa med allas rätt till utbildning och vård. De som inte har rätt att vara i Sverige ska lämna Sverige. Men lärare ska fokusera på att vara just lärare – inte migrationspolitikens förlängda arm.

Anställda riskera löneavdrag

Anställda på berörda myndigheter riskerar löneavdrag om de inte följer den nya lagen.

– Man kan få löneavdrag, det är oftast den vanligaste påföljden, säger utredaren Anita Linder enligt Aftonbladet.

”Mer behöver göras”

På tisdagens pressträff meddelar Tidöregeringen även att en översyn av regelverket om inre utlänningskontroller kommer att genomföras. Det ska också bli enklare att klarlägga en utländsk medborgares identitet.

 Exempelvis ska det bli möjligt att omhänderta och genomsöka elektronisk kommunikationsutrustning, till exempel mobiltelefoner.

– Ett fungerande återvändande är en förutsättning för en ansvarsfull och restriktiv migrationspolitik. Regeringen har redan vidtagit åtgärder på det här området men mer behöver göras för att effektivisera arbetet. Utredningens förslag ger polisen och Migrationsverket bättre verktyg att verkställa av- och utvisningsbeslut, säger migrationsminister Johan Forssell (M).

Foto: G. Henderson

Text: Redaktionen


JUST NU: Putin tvingas avstå toppmöte

2025 06 25

Vladimir Putin tvingas hoppa över ett kommande toppmöte.

Den ryske ledaren skulle egentligen resa till Brasilien nästa vecka för ett toppmöte.

Då kommer representanter för BRICS-länderna – ett internationellt samarbete som syftar till att öka den “globala söderns” politiska och ekonomiska makt – att träffas.

Det blir dock ingen resa för Putin – som blir kvar i Ryssland.

Avstår toppmöte

Vladimir Putin kommer inte att resa till nästa veckas BRICS-toppmöte i Brasilien på grund av en utestående arresteringsorder som utfärdats mot honom av Internationella brottmålsdomstolen ICC.

ICC utfärdade arresteringsordern 2023, drygt ett år efter att Ryssland inlett sitt fullskaliga krig mot Ukraina och anklagade Putin för krigsbrottet att ha deporterat hundratals barn från Ukraina.

Det rapporterar Reuters.

“Vissa svårigheter”

Ryssland förnekar anklagelserna om krigsbrott och Kreml, som inte undertecknade ICC:s grundandefördrag, har avfärdat arresteringsordern som ogiltig.

Kremls utrikespolitiska rådgivare Yuri Ushakov bekräftar att Putin inte kommer att vara på plats för toppmötet.

– Detta beror på vissa svårigheter i samband med ICC:s krav, säger han.

– I det sammanhanget kunde den brasilianska regeringen inte inta en tydlig ståndpunkt som skulle göra det möjligt för vår president att delta i detta möte.

Utrikesminister Sergej Lavrov blir Rysslands representant istället.

Läs mer: USA säger nej – Putin kan andas ut

“Största hotet”

Natos generalsekreterare Mark Rutte bedömer samtidigt att Ryssland är det största existentiella hotet mot Natos medlemmar idag och att Ryssland förbereder sig för ett utdraget krig med Nato.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Inom sju år

Rutte säger att Ryssland kan angripa Nato inom tre till sju år och för närvarande är mer förberett på ett krig än Nato.

– Rutte menar att Ryssland fortfarande är det mest betydande och direkta hotet mot Nato, särskilt med tanke på stödet från Nordkorea, uppger ISW.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Klassiskt krav på krogen slopas

2025 06 25

Regeringen vill slopa matkravet på barer.

Tidöpartierna planerar att göra det enklare för barer att servera alkohol utan krav på matservering.

Efter sommaren tillsätts en snabbutredning om att slopa matkravet. Det framgår i en debattartikel signerad av tre företrädare för regeringen i Expressen. 

– Att man inte ska servera alkohol till berusade, kolla ålderskontroller, inte ha mängdrabatter – det sker under ordnade former. Allt det kommer att återupprättas med ett eventuellt slopat matkrav, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till TV4.

Även uteserveringar påverkas

Regeringen vill även förändra reglerna för uteserveringar. Tidöpartierna öppnar för att slopa jravet på  att restauranger måste ha sittplatser inomhus för att få lov att servera alkohol utomhus .

– Det är inte rimligt att vi har en lag som skiljer så mycket på om man dricker inomhus eller utomhus, säger Forssmed.

Målet är att underlätta för företagare och samtidigt ge kunderna ett större och mer varierat utbud på restauranger och caféer.

Så ser alkohollagen ut

Enligt nuvarande alkohollag måste restauranger och barer som vill servera alkohol erbjuda ett varierat utbud av lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Maten ska tillagas i ett kök i anslutning till serveringslokalen. Syftet med matkravet har varit att minska berusningsgraden hos gästerna.

Regeringen anser dock att dagens regelverk leder till ökade kostnader för verksamheter och begränsar möjligheten att bli mer specialiserade.

Utredningen ska vara färdig inom sex månader, och regeringen räknar med att lagändringarna kan träda i kraft inom ett par år.

Kritik från nykterhetsrörelsen

Regeringens nya besked möts av motstånd.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO  har varnat för att ett slopande av matkravet kan leda till ökad alkoholkonsumtion och därmed fler alkoholrelaterade skador.

De menar att matservering är ett viktigt led i svensk alkoholpolitik för att begränsa skador till följd av alkoholkonsumtion.

Foto: J. Olalde

Text: Redaktionen