Ännu inte grönt ljus från SD och L till Ulf Kristersson (M) som statsminister

2021 06 30

Varken SD eller Liberalerna har ännu så länge sagt ja till att stödja Ulf Kristersson (M) i kommande statsministeromröstning.

Liberalerna vill se ett underlag från moderatledaren om vilken politik en moderatledd regering har tänkt att bedriva innan Liberalerna kan ta ställning till hur de ska rösta vid statsministeromröstningen som kan komma att ske på måndag. Det uppger TT enligt SVT.

Inte SD heller

- Vi måste vara överens om vad vi ska göra, säger L:s gruppledare Johan Pehrson.

Inte heller Sverigedemokraterna har lämnat något ja-besked till Ulf Kristersson (M) indikerar SVT som uppger att SD vill se ett dokument över vilken politik en borgerlig regering tänker föra för att ge sitt stöd, enligt TT som även framhåller att SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ha inflytande i proportion till SD:s storlek.

ANALYS

Det bör bli mycket enklare för Moderaterna att få stöd från SD och Liberalerna jämfört med de svårigheter som Socialdemokraterna har med att få med sig både Vänsterpartiet och Centern på samma båt.

KD väntas dock ha mycket enkelt att enas med Moderaterna precis på samma sätt som MP har lätt att enas med Socialdemokraterna. Men såväl KD som MP har också krav för att ge sitt stöd.

Hela denna regeringsrysare anno juni-juli 2021 är en briljant generalrepetition inför det stora valet 2022.

[yop_poll id="299"]