ANNONS: Vad är en Bitcoin ETF?

2024 03 26

Innan vi djupdyker i vad en Bitcoin ETF är, låt oss först gå igenom hur en ETF fungerar.

ETF står för Exchange Traded Fund, vilket är en typ av investeringsfond som handlas på börsen, precis som aktier. En ETF äger underliggande tillgångar (som aktier, obligationer, guld, eller till och med Bitcoin) och delar upp ägarskapet i dessa tillgångar i andelar som investerare kan köpa och sälja. Det fantastiska med ETF:er är att de kan kombinera fördelarna med diversifiering av en fond med det enkla sättet att handla, lika enkelt som en aktie.

Som aktier

En Bitcoin ETF är en fond som istället för att äga traditionella investeringstillgångar som aktier eller obligationer, äger Bitcoin. Målet med en Bitcoin ETF är att ge investerare exponering mot priset på Bitcoin, utan att de behöver köpa och förvara själva kryptovalutan direkt. Det innebär att du kan investera i Bitcoin genom att köpa andelar i ETF:en på en vanlig börs, precis som du skulle köpa aktier i ett företag.

Övervakas av finansmyndigheter

Fördelarna med en Bitcoin ETF är att du inte behöver hantera komplexiteten av att köpa och förvara Bitcoin själv. ETF:er övervakas av finansmyndigheter, vilket ger en extra säkerhetsnivå och du kan köpa och sälja andelar i en Bitcoin ETF via din traditionella värdepappersdepå. En ETF andel kommer alltid att representera en viss andel Bitcoins, och emittenten bakom Bitcoin ETF:erna behöver således kontinuerligt köpa Bitcoins för att säkerställa att varje ETF andel är backad av motsvarande andel i faktiska Bitcoins.

Genom en enda transaktion kan du få exponering mot Bitcoins prisrörelser, vilket kan vara en del av en bredare investeringsstrategi.

Priset är volatilt

Trots fördelarna, är det viktigt att vara medveten om att investering i en Bitcoin ETF, liksom alla investeringar i kryptovalutor, innebär risker. Priset på Bitcoin är volatilt, vilket betyder att värdet på din investering kan gå upp och ner kraftigt.

I Sverige kan man inte köpa Bitcoin ETF:er, däremot finns det alternativ som Bitcoin ETP:er och ETN:er som finns tillgängliga att handla som en vanlig aktie på börsen.

Virtune finns på Nasdaq

Ett exempel är Virtune, ett svenskt bolag som har Bitcoin ETP:er noterade på Nasdaq och som är 100% fysiskt backade. De har gått den långa och regulatoriska vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att deras produkter är fysiskt backade innebär att dom är väldigt lika dom amerikanska Bitcoin ETFerna och att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig där varje ETP andel motsvarar en viss andel Bitcoins som förvaras hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Deras produkter handlas bland annat hos Avanza och Nordnet och du kan läsa mer om hur deras Bitcoin ETP fungerar här: https://www.virtune.com/sv/product/virbtc/info

Tillgängliga produkter

Produkter tillgängliga att investera i nu:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Staked Polkadot ETP

Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


SVERIGE: Restaurangkedja går i konkurs

2024 05 15

Ytterligare en restaurangkedja tvingas nu slå igen dörrarna.

Konkursvågen fortsätter i Sverige och många bolag i olika branscher har på grund av ekonomiska bekymmer behövt lägga ner verksamheten.

Nu kommer besked om att restaurangkedjan Klang Market, som har restauranger i bland annat Malmö, Göteborg, Uppsala, Östersund och Umeå, går i konkurs.

Det rapporterar bland andra Fastighetsvärlden och Östersunds-Posten.

Stora skulder

Klang Market serverade tacos, sallader, hamburgare, tapas och pizza vid restaurangerna.

Precis som för flera andra bolag har dock räntetrycket och den ekonomiska situationen blivit allt för svår.

Enligt Fastighetsvärlden hade företaget skulder på över 10 miljoner kronor förra året.

Flera restauranger

Klang Market hade restauranger på flera håll runt om i landet.

Här är de Klang-restauranger som nu kommer att behöva stängas ner framöver.

- Göteborg

- Hornstull

- Karlaplan

- Malmö

- Östersund

- Sergels Torg

- Sundsvall

- Umeå

- Uppsala

- Västerås

- Växjö

- Mall of Scandinavia

Konkursförvaltare Bo Söder förklarar att man tillfälligt kommer att hålla igång vissa restauranger under konkursprocessen.

– Vår plan är att fortsätta driften där det går, säger han till Sundsvalls tidning.

Kraftig ökning

I april månad har konkursvågen fortsatt dra över Sverige, enligt statistik från myndigheten Tillväxtanalys.

– I april gick 1 034 företag i konkurs, en ökning med 77 procent jämfört med april 2023. Det var det högsta antalet konkurser i april månad sedan 1994.

Dystert år

2024 har än så länge varit ett dystert år för många anställda.

– Hittills i år har 4 019 företag med 9 843 anställda gått i konkurs, vilket är en ökning med 59 procent av antalet företagskonkurser och en ökning med 65 procent av antalet berörda anställda jämfört med motsvarande period 2023, fortsätter Tillväxtanalys.

– Under perioden januari till april i år har konkurserna ökat i samtliga län, jämfört med motsvarande period 2023. Bland storstadslänen ökade antalet konkurser mest i Stockholms län. Under samma period ökade antalet anställda berörda av konkurs i alla tre storstadslän och mest i Stockholms län.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Skatteverket: Växande misstag i deklarationen – nästan alla har gjort fel

2024 05 15

En relativt ny form av redovisning har börjat dyka upp i folks deklarationer.

Och det handlar om stora vinster värda miljardbelopp som inte beskattas.

"Få skattar för vinsten"

Så sent som 2013 handlade det enbart om drygt 100 personer per år. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart.

Omkring 8 000 personer på åtta år deklarerar nu försäljning av kryptovalutor. 

Totalt har deklarerade försäljningsbelopp stigit från 36 miljoner år 2013 till hisnande 19 miljarder kronor 2021. De sammanlagda deklarerade vinsterna har samtidigt ökat från 10 miljoner till 2,7 miljarder under samma period.

– Många svenskar har gjort stora vinster på kryptovalutor under samma period men få har skattat för vinstpengarna, konstaterar dock Skatteverket i en ny rapport.

90 procent gör fel

Det växande skattefelet är enormt i sitt eget sammanhang. Drygt 90 procent bedöms gör fel, vilket motsvarar 1,5 miljarder kronor. 

De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar utgör ungefär en tiondel av de uppskattade totala försäljningarna, säger Lina Andersson, analytiker och rapportförfattare på Skatteverket, i en kommentar.

Enbart 5 procent deklarerar alls

Och det är de som gör störst vinster som i störst grad missar att deklarera ordentligt. Enligt Skatteverket står personerna med de tio procent högsta försäljningsbeloppen för nästan tre fjärdedelar av skattefelet, medan de 50 procent lägsta beloppen bara står för “en försumbar” del av felet.

– Antal personer som redovisar försäljning av kryptovalutor har ökat fram till 2021 men det är fortfarande bara 5 procent av de svenskar som sålt kryptovalutor som deklarerat sin försäljning, säger Anna Olofsson, specialist kryptobeskattning på Skatteverket.

Viktigt för Skatteverket

Även om det fortfarande är en relativt liten grupp är de nya uppgifterna av mycket högt värde för Skatteverket. 

Hittills har myndigheten haft begränsad kunskap om omfattningen av skattefel kopplat till redovisning av kryptovaluta.

– Den är också intressant för andra länders skattemyndigheter då Skatteverkets analysenhet är en av de första att bedöma skattefelet från handel med kryptovalutor och rapporten därför kan användas som underlag för andra skattemyndigheters bedömningar, säger Lina Andersson, analytiker på Skatteverket.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen