ANNONS: Vad är en Bitcoin ETF?

2024 03 26

Innan vi djupdyker i vad en Bitcoin ETF är, låt oss först gå igenom hur en ETF fungerar.

ETF står för Exchange Traded Fund, vilket är en typ av investeringsfond som handlas på börsen, precis som aktier. En ETF äger underliggande tillgångar (som aktier, obligationer, guld, eller till och med Bitcoin) och delar upp ägarskapet i dessa tillgångar i andelar som investerare kan köpa och sälja. Det fantastiska med ETF:er är att de kan kombinera fördelarna med diversifiering av en fond med det enkla sättet att handla, lika enkelt som en aktie.

Som aktier

En Bitcoin ETF är en fond som istället för att äga traditionella investeringstillgångar som aktier eller obligationer, äger Bitcoin. Målet med en Bitcoin ETF är att ge investerare exponering mot priset på Bitcoin, utan att de behöver köpa och förvara själva kryptovalutan direkt. Det innebär att du kan investera i Bitcoin genom att köpa andelar i ETF:en på en vanlig börs, precis som du skulle köpa aktier i ett företag.

Övervakas av finansmyndigheter

Fördelarna med en Bitcoin ETF är att du inte behöver hantera komplexiteten av att köpa och förvara Bitcoin själv. ETF:er övervakas av finansmyndigheter, vilket ger en extra säkerhetsnivå och du kan köpa och sälja andelar i en Bitcoin ETF via din traditionella värdepappersdepå. En ETF andel kommer alltid att representera en viss andel Bitcoins, och emittenten bakom Bitcoin ETF:erna behöver således kontinuerligt köpa Bitcoins för att säkerställa att varje ETF andel är backad av motsvarande andel i faktiska Bitcoins.

Genom en enda transaktion kan du få exponering mot Bitcoins prisrörelser, vilket kan vara en del av en bredare investeringsstrategi.

Priset är volatilt

Trots fördelarna, är det viktigt att vara medveten om att investering i en Bitcoin ETF, liksom alla investeringar i kryptovalutor, innebär risker. Priset på Bitcoin är volatilt, vilket betyder att värdet på din investering kan gå upp och ner kraftigt.

I Sverige kan man inte köpa Bitcoin ETF:er, däremot finns det alternativ som Bitcoin ETP:er och ETN:er som finns tillgängliga att handla som en vanlig aktie på börsen.

Virtune finns på Nasdaq

Ett exempel är Virtune, ett svenskt bolag som har Bitcoin ETP:er noterade på Nasdaq och som är 100% fysiskt backade. De har gått den långa och regulatoriska vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att deras produkter är fysiskt backade innebär att dom är väldigt lika dom amerikanska Bitcoin ETFerna och att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig där varje ETP andel motsvarar en viss andel Bitcoins som förvaras hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Deras produkter handlas bland annat hos Avanza och Nordnet och du kan läsa mer om hur deras Bitcoin ETP fungerar här: https://www.virtune.com/sv/product/virbtc/info

Tillgängliga produkter

Produkter tillgängliga att investera i nu:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Staked Polkadot ETP

Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Skarp uppmaning från polisen: Till alla som köper jordgubbar

2024 06 14

Under torsdagen genomförde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, en omfattande insats riktad mot jordgubbsförsäljning.

– Insatsen syftade till att med hjälp av samhällets samlade befogenheter upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök, framhåller polisen i ett uttalande.

Insatserna ägde rum inom polisregion Bergslagen (Dalarnas, Värmlands och Örebro län), polisregion Mitt (Södermanlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län) och polisregion Stockholm.

Polisen och andra myndigheter slog till mot en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne.

Stora beslag gjordes under insatsen.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, polismästare i polisregion Bergslagen.

Uppmanar alla som köper jordgubbar

Efter insatsen går polisen ut med en skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar.

Kunder uppmanas att vara uppmärksamma på verksamheter som verkar misstänkta.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.

Polismästaren uppmanar kunder att vidta två konkreta åtgärder.

– Säkerställ alltid att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

– Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Resultatet av insatsen i polisregion Bergslagen

- I Bergslagen har polisen gjort 14 besök på arbetsplatser/försäljngsstånd, vilket renderat i 7 arbetsplatsinspektioner som har resulterat i olika åtgärder.

- Polisen har påträffat ett flertal barn som dels sålt och hanterat kontanter och ett barn som sade sig vara med varje dag vid försäljning (8-år). Sol14 kommer skrivas på samtliga.

- Fyra brott mot utlänningslagen har anmälts. En person är tagen i förvar och avvisad.

- En anmälan om ordningsförläggande på grund av användning av dubbdäck och en anmälan om ringa narkotikabrott har även upprättats.

- Kronofogden har utmätt sju olika bilar av värden 100 000 kr, 65 000 kr, 50 000 kr, 30 000 kr, 20 000 kr och 10 000 kr. Myndigheten har även utmätt en gaffeltruck, 920 kronor i kontanter, guld i oklart värde, en cykel av värde 5 000 kr och två klockor med uppskattat värde 400 000 kr.

Foto: I. Pauliuchenka

Text: Redaktionen