ANNONS: Jack Dorsey – Twitters grundare som satsar allt på Bitcoin – Är detta framtidens guld?

2024 05 24

Jack Dorsey, mest känd som medgrundare och tidigare VD för Twitter, har länge varit en banbrytande kraft inom teknikvärlden.

Men det är hans senaste passion som verkligen har fått världen att höja på ögonbrynen: Bitcoin. Dorsey har blivit en av de mest inflytelserika förespråkarna för Bitcoin, och hans övertygelse är tydlig - Bitcoin är framtidens guld. Samtidigt så fortsätter också intresset för Bitcoin att öka bland svenskar, menar det svenska kryptobolaget Virtune.

Revolutionerande teknologi

För Dorsey handlar Bitcoin om mycket mer än bara digitala pengar. Han ser det som en revolutionerande teknologi som kan omforma den globala ekonomin och ge makt åt individen. I en tid där traditionella finansiella system ofta misslyckas med att inkludera alla, ser Dorsey Bitcoin som en möjlighet att skapa ekonomisk jämlikhet.

Han har ofta talat om hur Bitcoin kan fungera som "internets ursprungliga valuta," en som är fri från nationella gränser och kan underlätta snabba, billiga transaktioner globalt.

Förändrar allt

"För mig förändrar Bitcoin allt," har Dorsey sagt. "Det jag är mest intresserad av är att skapa världsfred genom Bitcoin." Hans starka tro på Bitcoins potential har lett honom till att investera både tid och resurser för att främja dess användning och utveckling.

Som VD för Block har Dorsey gjort företaget till en pionjär inom Bitcoin-adoption. Block började tidigt acceptera Bitcoin som betalningsmedel och gjorde stora investeringar i kryptotillgången, vilket skickade en stark signal till marknaden om dess långsiktiga värde.

Dessutom skapade Dorsey Block Inc för att hjälpa till med globala betalningar. Detta initiativ syftar till att göra Bitcoin mer tillgängligt och användbart för människor världen över.

Afrika och Indien

Dorseys vision är att han tror att Bitcoin kan bli den viktigaste valutan på internet, en opolitisk och neutral standard för digitala transaktioner. Genom initiativ som "Btrust" arbetar han aktivt för att utveckla Bitcoin i regioner som Afrika och Indien, där tillgång till traditionella banktjänster är begränsad. Hans mål är att Bitcoin ska bli ett verktyg för ekonomisk egenmakt och finansiell inkludering.

Visionär

Jack Dorsey är mer än bara en teknikpionjär; han är en visionär som ser bortom nuvarande gränser och föreställer sig en värld där Bitcoin spelar en central roll. Med sitt engagemang och sin tro på Bitcoins potential att förändra världen, är det tydligt att Dorsey kommer att fortsätta vara en ledande röst inom teknologins och finansens framtid.

Avanza och Nordnet
Vill man investera i Bitcoin i Sverige har vi ett svensk alternativ som enkelt kan handlas via nätmäklare som Avanza och Nordnet, vid namn Virtune. De erbjuder börshandlade produkter som ger exponering mot kryptotillgångar noterade på Nasdaq och som alltid är backade av den underliggande kryptotillgången med högsta institutionella säkerhetsnivå. Virtune har som mål att bli den största kapitalförvaltaren inom krypto i Norden.

Handla: Virtune Bitcoin ETP hos Avanza

Handla: Virtune Bitcoin ETP hos Nordnet

Läs mer om: Virtune Bitcoin ETP

Källor:

Isaacson, W. (2014). The Innovators: How a Group of Hackers, Geniuses, and Geeks Created the Digital Revolution. Simon & Schuster.

CNBC Interview with Jack Dorsey (2020). “Jack Dorsey on Bitcoin: ‘It is the Best Manifestation of an Internet Currency’”. Available at CNBC.

Block Inc. Press Releases. Available at Block’s Investor Relations.

Square Financial Reports. Available at Square's Investor Relations.

“Square Buys $50 Million in Bitcoin,” (2020). Available at TechCrunch.

“Jack Dorsey Says Bitcoin Can Bring About World Peace,” (2021). Available at The Verge.

“Dorsey’s Bet on Bitcoin: Can Cryptocurrency Save the World?” (2021). Available at Wired.

Challenges and Skepticism:

“The Regulatory Challenges of Bitcoin” (2020). Available at Forbes.

“Bitcoin’s Environmental Impact” (2021). Available at BBC News.

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Godislarm i svenska matbutiker – halva befolkningen påverkad

2024 07 19

Nästan hälften av svenska folket är föremål för ett större godislarm i landet.

Omkring 40 procent av befolkningen har svårt för att säga nej till godis och snacks när de stiger in i Sveriges matbutiker.

Det visar en ny undersökning från Cancerfonden, rapporterar Vetenskapsradion, som nu slår larm om förekomsten.

Lika många är det som inte kan behärska sig när det är extrapris. Särskilt påverkade blir folk av utomhusreklam, som pekas ut som en av de värsta bovarna.

Att det ofta är söta och fettrika livsmedel som syns på dessa är ingen tillfällighet, menar marknadsföringsforskaren Erik Modig från Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi ska tänka ”Åh, choklad det är ju gott, det ska jag unna mig”. Efter reklambudskapet är det sällan långt till en affär eller kiosk. Vi människor är betydligt mer mottagliga för reklam för sådant vi ser som belöningar. Därför ser vi inte utomhusreklam för grönsaker och havregryn, säger Erik Modig i ett pressmeddelande.

Stor riskfaktor för tidig död

Vad vi äter, och vad vi inte äter, har pekats ut som den näst högsta riskfaktorn att dö i förtid.

– Våra matvanor rankas idag som en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige, framhåller Livsmedelsverket.

– De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket salt.

Även socker och mättat fett pekas ut som riskfylld mat.

Kritiserar mängdrabatter

Enligt Cancerfonden är omgivningens påtryckningar, bland annat i sociala medier, en stor del av problemet.

Samma sak gäller de vanligt förekommande mängdrabatterna av typen “ta tre betala för två”.

Produkter som erbjuds med mängdrabatt ofta är skräpprodukter, det vill säga att de är ohälsosamma eller håller sämre kvalitet. Man kan säga att om det finns en hög marginal på en vara, är den ofta sämre för hälsan, säger Erik Modig.

Inte aktuellt med sockerskatt

Trots den alarmerande siffran från Cancerfonden anser majoriteten i samma undersökning att det främsta ansvaret ligger på individen själv – men också industrin. De flesta anser även att mataffärer och politiker bör göra mer för att uppmuntra mer hälsosamma matvanor.

Förra året aktualiserades frågan om sockerskatt i Sverige efter att ett uttalande från Livsmedelsverket missuppfattats i medierna.

Regeringen och myndigheten förnekade senare att ett sådant förslag fanns på bordet.

– Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion. Allt sker inom ramen för ett pågående regeringsuppdrag om salt och socker.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Så fort kan man köra – innan fartkameran tar bild

2024 07 19

Varje år hanterar polisen drygt 300 000 ärenden där bilister fångats på bild av fartkameror.

Det är dock enbart en relativt liten del som faktiskt bötfälls.

År 2021 var det 100 000 som fick en bot hemskickad och förra året var det ännu färre – blott 80 000 personer.

Resursbrist är den stora förklaringen, enligt polisen.

– Det behövs mer personal, säger Björn Thunblad, som är samordnare för trafik i region öst, till SVT Nyheter.

Här går gränsen

Nu under sommarsemestern är det högsäsong på vägarna och högt tryck i trafiken. Då ökar också risken för olyckor.

Parallellt har frågan om hur väl fartkameror egentligen fungerar aktualiserats, senast av onlinemagasinet Carup.

Och det finns en “magisk” gräns för när kamerorna faktiskt blixtrar till. Det sker sex kilometer i timmen över hastighetensgränsen och på 14 meters avstånd, uppger Sveriges största biltidning Vi Bilägare.

Men det förutsätter att de ens är påslagna, vilket inte alltid är fallet – och inte heller ändamålet.

Bara det faktum att kamerorna finns gör nämligen att folk saktar ned.

– Syftet är inte att bötfälla så mycket folk som möjligt utan att sänka medelhastigheten och det vet vi att de gör, säger Björn Thunblad.

LÄS MER: Trafikpolis reder ut – det här är förbjudet att göra i bilen

Kan få ny funktion

I vintras öppnade regeringen för att börja använda fartkameror för livebevakning i syfte att kunna följa misstänkta kriminella på vägarna.

Nyligen kom också bekräftelsen. I juni meddelade regeringen att kameraövervakning i trafiken sätts in från och med 1 januari 2025.

Kamerabevakning är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen. Både för att kunna förebygga och förhindra brott, men också för att hitta, gripa och lagföra skyldiga. För medborgarnas trygghet är det angeläget att polisen har tillgång till effektiva verktyg, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tillfället.

Ökat rejält senaste 20 åren

Det finns drygt 2 500 fartkameror runtom i Sverige. Det är en rejäl ökning – år 2006 fanns det blott 644 stycken.

Enligt Trafikverket räddas 20 liv och 70 personer från att bli allvarligt skadade varje år tack vare att kamerorna placerats ut.

– Mätningar visar att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror, framhåller myndigheten.

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen