ANNONS: Hur högt kan Bitcoin nå?

2024 04 08

Under mars 2024 skrev Bitcoin historia igen genom att krossa sitt tidigare rekord på 69 044,77 dollar från november 2021, och passerade även 70 000 dollar – något som många kryptoskeptiker, inklusive JPMorgans Jamie Dimon, inte hade förutsett.

Trots detta, den 12 mars, svävade Bitcoin runt 72 000 dollar, upp svindlande 224% det senaste året, 63% sedan årsskiftet och 52% den senaste månaden. För att sätta detta i perspektiv, så är det en ökning på 1 704% de senaste fem åren, enligt data från Google Finance.

Godkändes i januari

Nu flödar Bitcoin-prisprognoserna mer än någonsin. Många experter menar att tillgången troligen kommer att fortsätta på denna uppåtgående bana av flera anledningar. En av de främsta anledningarna är den så kallade halveringen som äger rum i april – en process som sker vart fjärde år och historiskt sett har drivit upp priserna. Ett ökat intresse och dragkraft för Bitcoin har också uppstått efter att Securities and Exchange Commission (SEC) godkände Bitcoin spot börshandlade fonder (ETF:er) i januari.

1 miljon dollar

Några experter föreslår till och med ett pris på 1 miljon dollar för Bitcoin till 2030. Medan vissa i det mer försiktiga spektrumet förutspår att tillgången kommer att nå 90 000-100 000 dollar detta år, ser andra, såsom ARK Invests VD Cathie Wood, ett mål på 1 miljon dollar för Bitcoin till 2030.

Och nyligen, den 11 mars, uttryckte Bernstein-analytiker en ökad övertygelse om att Bitcoin kommer att nå 150 000 dollar i mitten av 2025, rapporterade Coindesk. Anthony Scaramucci, grundare och VD för SkyBridge Capital, förutspår 170 000 dollar till april 2025.

Över 150 %
Medan Evander Smart, grundare av Bitcoin University, argumenterar för att Bitcoin bör avsluta 2024 i intervallet 150-190k. Han påpekade att Bitcoin steg med över 150% förra året, utan Wall Street, så Bitcoin borde prestera ännu bättre med Wall Street på sin sida i kombination med den kommande Bitcoin-halveringen.

Prognoser

Så, om du investerar 1 000 dollar i Bitcoin idag, hur mycket kan det vara värt?

Richard Gardner, VD för Modulus, påminner oss om att ingen kan förutsäga vad 1 000 dollar investerade i Bitcoin idag kommer att vara värt om 10 år. Dock indikerar Modulus' prognoser att Bitcoin kan stiga till 96 000 dollar inom ett år.

Avkastning

"Skulle den prognosen bli verklighet, kan en investering på 1 000 dollar idag vara värd ungefär 1 333 dollar om tolv månader, även om det också kan bli 750 dollar om priserna faller," tillägger han.

Om vi går efter Cathie Woods förutsägelser om att Bitcoin når 1 miljon dollar till 2030, skulle det representera en prisökning på cirka 1 288% från nuvarande pris. I sin tur skulle 1 000 dollar i Bitcoin som köpts idag kunna generera en avkastning på 12 880 dollar om sex år.

Virtune

I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. De erbjuder 100% fysiskt backade produkter noterade på Nasdaq med högsta institutionella säkerhet. Produkterna går att handla på Avanza, Nordnet och Handelsbanken och Virtune har som mål att bli den största kapitalförvaltaren inom krypto i Norden.

Fysiskt backade

Virtune har gått den långa vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna är fysiskt backade innebär att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig, hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Du kan läsa mer om deras produktutbud här: https://www.virtune.com/sv/product

Tillgängliga produkter

Produkter tillgängliga att investera i nu:
Virtune Bitcoin ETP
Virtune Staked Ethereum ETP
Virtune Crypto Top 10 Index ETP
Virtune Chainlink ETP
Virtune Staked Polkadot ETP
Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen