ANNONS: Hur handlar man Bitcoin?

2024 03 26

Att investera i bitcoin kan kännas stort och lite skrämmande, särskilt om man är ny på området.

I skrivande stund ligger priset på en Bitcoin på hela 666 302 kr, vilket är en rejäl summa. Men man behöver inte köpa en hel Bitcoin, utan det är möjligt att köpa en mindre andel på några hundralappar om man är nyfiken och vill börja smått.

ISK-konto 

Ett tillvägagångssätt för att investera i Bitcoin är att göra detta via en kryptobörs, till exempel Coinbase eller Kraken, Det innebär att du måste skapa ett nytt konto och kanske även ladda ner en app, för vissa kan detta upplevas lite omständigt och tidskrävande. När du väljer att förvara dina bitcoin-investeringar antingen via en kryptobörs eller i en egen digital plånbok, är det dessutom viktigt att tänka på säkerheten. De flesta föredrar därför att ens Bitcoin investering ska kunna göras enkelt via sitt vanliga ISK-konto eller kapitalförsäkring. 

Avanza och Nordnet

Det enklaste sättet idag att investera i Bitcoin är genom att köpa en Bitcoin ETP (Exchange Traded Product) hos Avanza eller Nordnet, vilket erbjuder flera fördelar. För det första är ETP:er enklare att handla för dig som investerare eftersom de kan handlas på samma enkla sätt som att handla en aktie. Du slipper därmed bry dig om de mer komplicerade detaljerna och säkerhetsriskerna som kommer med att äga kryptovalutor direkt. Dessutom blir dina bitcoin-investeringar en del av din vanliga portfölj med fonder och aktier, vilket ger en bättre överblick och mer kontroll.

Virtune

Svenska bolaget Virtune står bakom produkten Virtune Bitcoin som erbjuder ett enkelt sätt att investera i Bitcoin via sitt ISK-konto eller kapitalförsäkring. Denna produkt finns tillgänglig hos Avanza och Nordnet och är noterad på Nasdaq Stockholm. I skrivande stund kostar en enhet av Virtune Bitcoin 114kr, vilket innebär att du kan få exponering mot Bitcoin motsvarande just det beloppet. Hur det här fungerar är att Virtune alltid förvarar motsvarande belopp (till exempel 114 kr) i riktiga Bitcoins vilket gör att man får en 1:1 exponering mot Bitcoin minus en årlig avgift.

Smidigt

Ett extra plus är att genom att investera i bitcoin på detta sätt via ett ISK-konto, undviker du den vanliga kapitalvinstskatten på 30%. Istället beskattas produkten med en schablonskatt, precis som aktier och fonder i ett ISK-konto. Eftersom Virtunes produkt alltid är 100% backad av riktiga Bitcoins så blir detta ett säkrare alternativ jämfört med trackercertifikat som bara följer Bitcoins värde.

Läs mer om Virtunes Bitcoin produkt här
Till Avanza
Till Nordnet

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Banken går ut med varning till kunderna – om BankID

2024 04 28

En bank går nu ut och varnar sina kunder.

Bedrägerier är ett växande problem i dagens Sverige.

Nu går Svea Bank ut och varnar sina kunder, efter att bedrägeriförsöken ökat lavinartat.

Bedragarna använder sig inte bara av namnet Svea Bank, utan även av andra namn inom samma koncern.

– För närvarande ser vi en markant ökning av bedragare som ger sken av att företräda Svea Bank, Svea Inkasso eller annan Svea-klingande verksamhet, uppger bolaget.

”Var försiktig med BankID”

Rent specifikt handlar Svea Banks varning till kunderna om användningen av BankID.

– Var försiktig med ditt BankID, uppmanar bolaget.

Det är nämligen just med ”hjälp” av ditt BankID som bedragarna försöker komma åt dig.

Och dessa bedrägeriförsök har alltså ökat markant på senare tid.

Kontakta banken själv

Därför uppmanar Svea Bank sina kunder att inte låta sig luras.

Banken har inte för vana att kontakta folk och säga åt dem att starta sitt BankID.

– Starta och använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig, råder banken.

Om man är osäker på om den som har hört av sig verkligen företräder banken, så råds man att själv kontakta banken.

– Avsluta samtalet och ring upp oss – tänk på att inte använda telefonens återuppringningsfunktion, uppmanar banken.

Mejl och sms

Man bör också vara försiktig i hanteringen av mejl och sms som skickas till en, då även dessa kan ha skickats från bedragare.

– Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms om du inte är helt säker på avsändaren.

Det är också viktigt att anmäla alla misstänkta försök till bedrägeri.

– Polisanmäl alltid om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök, råder Svea Bank på sin hemsida.   

Även BankID varnar

Även BankID själva varnar för bedragare som hör av sig och till exempel utger sig för att vara kundsupport.

– Samtalet kan handla om att du är utsatt för bedrägeri eller att du av någon annan anledning behöver identifiera dig. Samtalet kan se ut som att det kommer från bankens telefonnummer fast det inte är sant, varnar BankID.

Även BankID uppmanar den som är osäker att avsluta samtalet och i stället själv kontakta sin bank.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Två finska flygplan har tvingats vända om – “Grannen i öst”

2024 04 28

Finska flygplan har fått problem och Ryssland pekas ut.

Planen var på väg från huvudstaden Helsingfors till Estland.

När båda planen var på väg att landa stördes dock pilotens GPS-signal, vilket ledde till att de fick vända om igen.

Det rapporterar TV4.

Fick problem

På många flygplatser går det att landa med hjälp av andra system, men just vid flygplatsen i Estlands näst största stad Tartu behövs GPS-signalen.

– Våra piloter är medvetna om GPS-störningar och flygplanets system upptäcker detta snabbt. Planen använder flera källor för att beräkna flygplanets position, säger en talesperson för Finnair till estniska ERR.

“Grannen i öst”

Piloten på ett av planen som tvingades vända såväl som Estlands tidigare president Toomas Hendrik är två som riktar blickarna mot Ryssland.

En av passagerarna ger sitt vittnesmål.

– Piloten sa att det krävdes en exakt GPS-signal för att närma sig Tartu på natten. En sådan fanns inte på grund av störningar från grannarna i öster, säger personen.

“Vill demonstrera”

Det är inte första gången som flygtrafiken i Norden upplever liknande problem.

Omfattande störningar har under den senaste tiden märks av i flera delar av Europa, någonting som överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar är avsiktligt från ryskt håll.

– Det kan vara så enkelt att man vill demonstrera sin förmåga, alltså kommunicera att man har möjligheten att genomföra den här typen av gråzonskrig eller hybridkrig där man vill ställa till det för de övriga länderna, säger han till Svenska Yle.

Ingenting nytt

Ryssland för hybridkrig på olika håll och på olika sätt, bland annat genom att ställa till det för flygplanen.

– Det mest rimliga är att det är Ryssland, för det brukar vara det. Uppe i norr har det också förekommit mycket störningar och det är väl belagt att Ryssland legat bakom dem där, fortsätter Paasikivi.

Ryssland har tidigare varnat för att Sveriges och Finland inträde i Nato skulle få konsekvenser, vilket bedömare menar kan se ut på olika sätt.

Bland annat just på detta sätt.

Foto: J. Rosolino

Text: Redaktionen