ANNONS: Hur handlar man Bitcoin?

2024 03 26

Att investera i bitcoin kan kännas stort och lite skrämmande, särskilt om man är ny på området.

I skrivande stund ligger priset på en Bitcoin på hela 666 302 kr, vilket är en rejäl summa. Men man behöver inte köpa en hel Bitcoin, utan det är möjligt att köpa en mindre andel på några hundralappar om man är nyfiken och vill börja smått.

ISK-konto 

Ett tillvägagångssätt för att investera i Bitcoin är att göra detta via en kryptobörs, till exempel Coinbase eller Kraken, Det innebär att du måste skapa ett nytt konto och kanske även ladda ner en app, för vissa kan detta upplevas lite omständigt och tidskrävande. När du väljer att förvara dina bitcoin-investeringar antingen via en kryptobörs eller i en egen digital plånbok, är det dessutom viktigt att tänka på säkerheten. De flesta föredrar därför att ens Bitcoin investering ska kunna göras enkelt via sitt vanliga ISK-konto eller kapitalförsäkring. 

Avanza och Nordnet

Det enklaste sättet idag att investera i Bitcoin är genom att köpa en Bitcoin ETP (Exchange Traded Product) hos Avanza eller Nordnet, vilket erbjuder flera fördelar. För det första är ETP:er enklare att handla för dig som investerare eftersom de kan handlas på samma enkla sätt som att handla en aktie. Du slipper därmed bry dig om de mer komplicerade detaljerna och säkerhetsriskerna som kommer med att äga kryptovalutor direkt. Dessutom blir dina bitcoin-investeringar en del av din vanliga portfölj med fonder och aktier, vilket ger en bättre överblick och mer kontroll.

Virtune

Svenska bolaget Virtune står bakom produkten Virtune Bitcoin som erbjuder ett enkelt sätt att investera i Bitcoin via sitt ISK-konto eller kapitalförsäkring. Denna produkt finns tillgänglig hos Avanza och Nordnet och är noterad på Nasdaq Stockholm. I skrivande stund kostar en enhet av Virtune Bitcoin 114kr, vilket innebär att du kan få exponering mot Bitcoin motsvarande just det beloppet. Hur det här fungerar är att Virtune alltid förvarar motsvarande belopp (till exempel 114 kr) i riktiga Bitcoins vilket gör att man får en 1:1 exponering mot Bitcoin minus en årlig avgift.

Smidigt

Ett extra plus är att genom att investera i bitcoin på detta sätt via ett ISK-konto, undviker du den vanliga kapitalvinstskatten på 30%. Istället beskattas produkten med en schablonskatt, precis som aktier och fonder i ett ISK-konto. Eftersom Virtunes produkt alltid är 100% backad av riktiga Bitcoins så blir detta ett säkrare alternativ jämfört med trackercertifikat som bara följer Bitcoins värde.

Läs mer om Virtunes Bitcoin produkt här
Till Avanza
Till Nordnet

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 15

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen