ANNONS: Hen blir Sveriges statsminister enligt oddsen

2022 09 05

Valrörelsen kokar och partierna stångas om utrymmet i medierna, samtidigt som vi dagligen möts av nya opinionsmätningar. Men vad säger spelbolagen som ibland har haft bättre lycka i att förutspå utgången?

Blir verkligen SD större än M och kommer Miljöpartiet att klara spärren och framförallt vem blir Sveriges statsminister efter valet? 

Enligt prognoserna ser det ut som att det här blir ett av de jämnare svenska valen på många år. Betsson som har erbjudit spel på politik i över 10 år, visar däremot just nu en fortsatt röd ledning där Magdalena Andersson blir Sveriges statsminister även efter valet den 11 september.

Magdalena och Ulf

Magdalena spelas till 1,50 gånger insatsen, medan Ulf Kristersson ger oddset 2,35. Samtidigt tyder allt på att det blir minoritetsregering, vilket innebär att de två blocken och tilltänkta statsministerkandidaterna behöver hitta samarbetspartier och vara dessa till lags för att få igenom sin politik. I och med det parlamentariska läget finns det inte överraskande odds på 16 möjliga regeringsalternativ. Just nu står en regering bestående av endast Socialdemokraterna eller M + L + KD i lägst odds, båda konstellationerna ger 4.00 gånger insatsen. Se alla oddsen för valet här.

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna väntas inte förvånande få högst procent av rösterna, däremot är desto jämnare kring vilket som blir det största oppositionspartiet. Trots att en del opinionsmätningar visar att SD gått om M, så säger oddsen att Moderaterna blir större.

”Till skillnad från opinionsmätningarna är oddsen inte lika ”här och nu”, utan väger in framtiden och hur vi tror det kommer sluta. Ibland har vi lyckats bättre och ibland sämre på att pricka in utfallet och egentligen ska man se oddsen som ett komplement till mätningarna. Spelarna inte berättar vilka de ska rösta på utan hur de tror andra ska rösta, och när spelen blir så många hamnar vi ofta nära sanningen”, säger Robin Olenius på Betsson

Odds på småpartier

Inga nya partier väntas komma in, och både Liberalerna och Miljöpartiet väntas klara riksdagsspärren på 4%. Betsson erbjuder spel på Medborgerlig Samling, Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Partiet Nyans samt Feministiskt Initiativ, men oddsen visar att det är ytterst  osannolikt att något av dessa partier når över 4%.

Samtliga odds på riksdagsvalet från Betsson hittar du här

Sveriges nästa statsminister
Magdalena Andersson: 1.50
Ulf Kristersson: 2.35

Parti som får högst procent av rösterna Vinnare
Moderaterna: 1.50
Sverigedemokraterna: 2.45

Vilka partier bildar regering efter riksdagsvalet 2022?

S: 4.00
M + L + KD:  4.00
M + KD: 5.00
S + MP: 5.50
M + SD + KD: 8.00
S + C: 8.00
S + C + MP: 11.00
S + MP + V: 12.00
M + SD + KD + L: 18.00
M + KD + C: 22.00
S + M: 22.00

Denna artikel är en annons med innehåll från Betsson och ej en artikel av MarcusOscarsson.se


Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen