ANNONS: Ethereum 2024 – En ny era med Dencunuppdateringen och potentiella ETF:er

2024 03 26

Ethereum är världens näst största kryptovaluta och blockkedja med stark funktionalitet för så kallade smarta kontrakt.

Lanserad 2015 av Vitalik Buterin och andra medgrundare, är det nu en av de ledande digitala plattformarna som möjliggör skapandet och driften av decentraliserade applikationer (dApps) och decentraliserade finansiella tjänster (DeFi) utan behov av mellanhänder. Ethereum skiljer sig från Bitcoin genom sin förmåga att utföra smarta kontrakt, vilka är självexekverande kontrakt med villkoren direkt skrivna i kod.

Egen kryptovaluta

Detta gör att utvecklare kan skapa mer komplexa applikationer jämfört med vad som är möjligt på Bitcoins blockkedja. Ethereum använder också en egen kryptovaluta känd som Ether (ETH) för transaktionsavgifter och tjänster på nätverket. Med ambitionen att bli ett globalt, decentraliserat datornätverk, fortsätter Ethereum att spela en central roll i utvecklingen av blockkedje-teknologin och dess applikationer. Det aktuella Ethereumpriset är 35 065 kr per Ethereum och den 19 mars 2024. Som den näst största kryptotillgågen i världen har Ethereum nu ett marknadsvärde på 4,353,481,769,220 kr.

Banbrytande förändringar

Man kan se Ethereum som ‘’framtidens app store’’ där spel, konst och möjligheten till att digitalisera kontrakt, fastigheter med mera står i fokus.

Ethereum inför nu banbrytande förändringar som kan transformera hela ekosystemet. Två nyckelhändelser dominerar diskussionerna: den efterlängtade "Dencun"-uppdateringen och möjligheten till godkännande av Ethereum-baserade ETF:er i USA. Dessa utvecklingar signalerar en ny era för Ethereum, med förväntningar om förbättrad skalbarhet, effektivitet och en ökad tillgänglighet för investerare.

Förbättrad skalbarhet

Dencun Uppdateringen: Banbrytande Förändringar på Horisonten

Den kommande "Dencun"-uppdateringen, även känd som Cancun-Deneb-uppdateringen, markerar starten på "The Surge"-eran i Ethereums utvecklingsväg. Denna uppgradering fokuserar på att lösa skalbarhetsutmaningarna genom att introducera nio Ethereum Improvement Proposals, som syftar till att sänka transaktionsavgifterna och förbättra nätverkets skalbarhet. Genom att lägga grunden för en massiv användning av så kallade layer-two rollups, förväntas Dencun-uppdateringen öka Ethereums transaktionskapacitet till "10 000 transaktioner per sekund och däröver"​​.

De mest framträdande fördelarna med Dencun inkluderar ökad skalbarhet, minskade ‘’gas fees’’, förbättrad säkerhet och effektivare datahantering. Dessa förbättringar är avgörande för att förbättra nätverkets prestanda och öppna upp för nya användningsfall och innovationer inom Ethereum-ekosystemet​​.

Institutionellt kapital

2024 kan även bli året då vi ser godkännandet av Ethereum-baserade ETF:er i USA, en utveckling som följer spåren av SEC:s godkännande av Bitcoin ETF:er tidigare i januari. Ett sådant steg skulle inte bara validera Ethereum som en viktig tillgångsklass utan också potentiellt locka till sig betydande institutionellt kapital. Enligt Standard Chartered kan de första Ethereum ETF:erna godkännas så tidigt som den 23 maj​​.

Dessa ETF:er förväntas ge Ethereum ökad exponering och tillgänglighet för en bredare grupp investerare, vilket kan bidra till ökad efterfrågan och möjligtvis påverka priset positivt. Det är dock viktigt att notera att det inte finns några garantier för godkännande, och marknadsreaktionerna kan variera baserat på en mängd olika faktorer​​.

Svenska bolaget Virtune

I Sverige har vi redan möjlighet att investera i fysiskt backade Ethereum ETP:er, vilket är Europas alternativ till ETF:erna i USA. Det svenska bolaget Virtune erbjuder bland annat Virtune Staked Ethereum ETP som är noterad på Nasdaq Stockholm och är tillgänglig på Avanza och Nordnet. Denna produkt är 100% backad av Ethereum och ger en 1:1 exponering mot Ethereum kombinerat med staking där stakingbelöningar i form av nya Ethereum adderas till produkten löpande vilket förbättrar avkastningen.

Läs mer om deras Ethereum produkt här: https://www.virtune.com/sv/product/virseths/info

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen