ANNONS: Bitcoin når all time high och Bitcoinhalveringen är runt hörnet

2024 03 26

Bitcoin skapades 2009 av en person eller grupp som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

En av de grundläggande principerna i Bitcoins design är en begränsad total tillgång på 21 miljoner coins. För att nå detta mål infördes halveringen som en del av kryptovalutans monetära policy. Den första halveringen inträffade 2012, följt av ytterligare halveringar 2016 och 2020. Vid varje halvering minskas blockbelöningarna som så kallade Bitcoin-miners mottar för sitt arbete med att säkra nätverket och bearbeta transaktioner.

Säkerhet och funktion

Bitcoin miners är individer eller företag som använder specialiserad hårdvara för att lösa komplexa matematiska problem, en process som krävs för att verifiera och registrera Bitcoin-transaktioner. Genom att göra detta bidrar de till nätverkets säkerhet och funktion. Som belöning för deras arbete får de nyutgivna bitcoins. Denna process kallas "mining" och är avgörande för att skapa nya bitcoins och för att säkerställa transparens och säkerhet i Bitcoin-nätverket.

Betydelsefull händelse

Bitcoin-halveringen är en händelse som infaller ungefär vart fjärde år och innebär att belöningen som miners får för att verifiera och lägga till nya transaktioner i blockkedjan halveras. Denna mekanism är inbyggd i Bitcoins kod för att begränsa tillförseln av nya bitcoins och därmed motverka inflation. Halveringen är en av de mest betydelsefulla händelserna inom kryptovalutavärlden, inte bara på grund av dess direkta påverkan på miners, utan också för dess potentiella långsiktiga effekter på Bitcoins pris och den bredare kryptoekonomin.

BTC per block

Nedan sammanfattar hur många Bitcoins som belönas per block (vilket sker ungefär var 10:e minut) före och efter varje halvering:

Före 2012 halveringen: 50 BTC per block.

Efter 2012 halveringen: 25 BTC per block.

Efter 2016 halveringen: 12,5 BTC per block.

Efter 2020 halveringen: 6,25 BTC per block.

Efter 2024 halveringen (kommande): 3,125 BTC per block.

Varför är halveringen viktig?

Halveringen leder till att tillförseln av nya bitcoins gradvis minskas vilket fungerar som en form av inflationsskydd. Det skiljer sig från traditionella fiatvalutor, där centralbanker kan trycka pengar obegränsat, vilket kan leda till inflation.

Prisuppgångar

Historiskt har halveringarna varit följda av signifikanta prisuppgångar på lång sikt. Även om det finns flera faktorer som påverkar Bitcoins pris, ses halveringarna som en katalysator för prisuppgångar genom att de minskar tillförseln av nya bitcoins på marknaden.

Halveringen bidrar till att säkra nätverket över tid. Även om miners belöning minskar, kan en ökning av Bitcoins pris kompensera för detta. Det motiverar miners att fortsätta sitt arbete med att säkra nätverket. Halveringen minskar miners inkomster över natten, vilket kan leda till att mindre lönsamma miners tvingas stänga ner sina verksamheter. I tiden runt en halvering kan marknaden uppleva ökad volatilitet. Investerares och spekulanters förväntningar inför händelsen kan leda till prisfluktuationer.

Vissa utmaningar

Bitcoin-halveringen fortsätter att vara en central händelse i kryptoekonomin. Den påminner om den begränsade tillgången på bitcoins och hur detta skiljer digitala valutor från traditionella valutor. Samtidigt som den bär med sig vissa utmaningar, anses halveringen överlag ha en positiv effekt på Bitcoin-ekosystemet genom att främja långsiktig hållbarhet och värdeökning. Nästa halvering förväntas bli lika noggrant observerad som de tidigare, med världens ögon riktade mot Bitcoins fortsatta utveckling.

Hur investerar man i Bitcoin i Sverige?

I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. Deras produkter är 100% fysiskt backade av underliggande kryptovaluta med högsta institutionella säkerhetsnivå och noterade hos Nasdaq Stockholm. Produkterna går att handla på Avanza, Nordnet och Handelsbanken och bolaget har som mål att bli den största kapitalförvaltaren i Norden inom kryptotillgångar.

Hög säkerhetsgrad

Virtune har gått den långa och regulatoriska vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna är fysiskt backade innebär att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig, hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Du kan läsa mer om deras produktutbud här: https://www.virtune.com/sv/product

Tillgängligaprodukter

Produkter tillgängliga att investera i nu:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Staked Polkadot ETP

Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Jättesmäll för Marabou

2024 05 23

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen