ANNONS: Bitcoin når all time high och Bitcoinhalveringen är runt hörnet

2024 03 26

Bitcoin skapades 2009 av en person eller grupp som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

En av de grundläggande principerna i Bitcoins design är en begränsad total tillgång på 21 miljoner coins. För att nå detta mål infördes halveringen som en del av kryptovalutans monetära policy. Den första halveringen inträffade 2012, följt av ytterligare halveringar 2016 och 2020. Vid varje halvering minskas blockbelöningarna som så kallade Bitcoin-miners mottar för sitt arbete med att säkra nätverket och bearbeta transaktioner.

Säkerhet och funktion

Bitcoin miners är individer eller företag som använder specialiserad hårdvara för att lösa komplexa matematiska problem, en process som krävs för att verifiera och registrera Bitcoin-transaktioner. Genom att göra detta bidrar de till nätverkets säkerhet och funktion. Som belöning för deras arbete får de nyutgivna bitcoins. Denna process kallas "mining" och är avgörande för att skapa nya bitcoins och för att säkerställa transparens och säkerhet i Bitcoin-nätverket.

Betydelsefull händelse

Bitcoin-halveringen är en händelse som infaller ungefär vart fjärde år och innebär att belöningen som miners får för att verifiera och lägga till nya transaktioner i blockkedjan halveras. Denna mekanism är inbyggd i Bitcoins kod för att begränsa tillförseln av nya bitcoins och därmed motverka inflation. Halveringen är en av de mest betydelsefulla händelserna inom kryptovalutavärlden, inte bara på grund av dess direkta påverkan på miners, utan också för dess potentiella långsiktiga effekter på Bitcoins pris och den bredare kryptoekonomin.

BTC per block

Nedan sammanfattar hur många Bitcoins som belönas per block (vilket sker ungefär var 10:e minut) före och efter varje halvering:

Före 2012 halveringen: 50 BTC per block.

Efter 2012 halveringen: 25 BTC per block.

Efter 2016 halveringen: 12,5 BTC per block.

Efter 2020 halveringen: 6,25 BTC per block.

Efter 2024 halveringen (kommande): 3,125 BTC per block.

Varför är halveringen viktig?

Halveringen leder till att tillförseln av nya bitcoins gradvis minskas vilket fungerar som en form av inflationsskydd. Det skiljer sig från traditionella fiatvalutor, där centralbanker kan trycka pengar obegränsat, vilket kan leda till inflation.

Prisuppgångar

Historiskt har halveringarna varit följda av signifikanta prisuppgångar på lång sikt. Även om det finns flera faktorer som påverkar Bitcoins pris, ses halveringarna som en katalysator för prisuppgångar genom att de minskar tillförseln av nya bitcoins på marknaden.

Halveringen bidrar till att säkra nätverket över tid. Även om miners belöning minskar, kan en ökning av Bitcoins pris kompensera för detta. Det motiverar miners att fortsätta sitt arbete med att säkra nätverket. Halveringen minskar miners inkomster över natten, vilket kan leda till att mindre lönsamma miners tvingas stänga ner sina verksamheter. I tiden runt en halvering kan marknaden uppleva ökad volatilitet. Investerares och spekulanters förväntningar inför händelsen kan leda till prisfluktuationer.

Vissa utmaningar

Bitcoin-halveringen fortsätter att vara en central händelse i kryptoekonomin. Den påminner om den begränsade tillgången på bitcoins och hur detta skiljer digitala valutor från traditionella valutor. Samtidigt som den bär med sig vissa utmaningar, anses halveringen överlag ha en positiv effekt på Bitcoin-ekosystemet genom att främja långsiktig hållbarhet och värdeökning. Nästa halvering förväntas bli lika noggrant observerad som de tidigare, med världens ögon riktade mot Bitcoins fortsatta utveckling.

Hur investerar man i Bitcoin i Sverige?

I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. Deras produkter är 100% fysiskt backade av underliggande kryptovaluta med högsta institutionella säkerhetsnivå och noterade hos Nasdaq Stockholm. Produkterna går att handla på Avanza, Nordnet och Handelsbanken och bolaget har som mål att bli den största kapitalförvaltaren i Norden inom kryptotillgångar.

Hög säkerhetsgrad

Virtune har gått den långa och regulatoriska vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna är fysiskt backade innebär att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig, hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Du kan läsa mer om deras produktutbud här: https://www.virtune.com/sv/product

Tillgängligaprodukter

Produkter tillgängliga att investera i nu:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Staked Polkadot ETP

Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 11

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


SAS-plan har träffats av blixten

2024 06 11

Ett SAS-plan som var på väg från Köpenhamn till Amsterdam har träffats av blixten.

Under resans gång träffades flygplanet av blixten, inte bara en, utan två gånger.

SAS bekräftar blixtnedslagen i en kommentar till danska BT.

– Det är sant att SK1549 träffades av blixten två gånger på vägen från Köpenhamn till Amsterdam. Planet landade i Amsterdam i tid och utan problem, uppger flygbolaget.

”Enorm smäll”

Den danska läkaren Imran Rashid var en av flera passagerare som befann sig ombord när blixten slog ner i flygplanet.

I ett inlägg på sociala medier berättar han om den dramatiska upplevelsen.

–  I dag satt jag på planet med min brorson Adam, på väg till Amsterdam för att föreläsa. Mitt i ett samtal om alla spännande planer som låg framför oss såg vi plötsligt en ljusblixt och sedan hörde vi en enorm smäll, skriver han och fortsätter:

– Lite senare hände det igen vid vänster flygmotor, och jag blev riktigt rädd. Piloten sa strax efter att allt var under kontroll, men att vi blivit träffade av blixten.

En stund senare landade SAS-planet i Amsterdam. Samtliga passagerare är oskadda.

Imran Rashid är skakad efter upplevelsen.

– Vi kom dit säkert, men jag känner mig skakad och skör inombords. Vi är helt enkelt för upptagna med att planera för allt vi en dag ska uppnå, så att vi helt glömmer bort att vara tacksamma för det vi redan har, framhåller läkaren och tillägger:

– Stanna upp och uppskatta allt som är bra i ditt liv. Inget vet hur länge vi har kvar det.

Blixten sällan farlig

Blixtnedslag i flygplan leder sällan till allvarliga konsekvenser.

Ett flygplan fungerar på samma sätt som en bil när det gäller åsknedslag. Skrovet, som är gjort av metall, leder blixten på utsidan så att de som sitter inuti inte skadas.

– Jag förstår att det är traumatiskt för dem ombord. Men flygplan är konstruerade för att klara blixtnedslag. Väldigt få nedslag leder till skador.

Det framhöll Stefan Christensen, utredningschef för civil luftfart på Statens Haverikommission, till SVT Nyheter efter att ett passagerarplan med 400 personer blivit träffat av blixten och tvingats vända på vägen till Turkiet.

Foto: B. Morgan resp SAS Group

Text: Redaktionen