ANNONS: Bitcoin ETFerna i USA:s påverkan för Bitcoin framåt

2024 03 26

Enligt en rapport från JMP Securities kan spot Bitcoin ETF:erna (alltså börshandlade fonder) i USA, som godkändes den 10 januari i år, bevittna inflöden på hela 220 miljarder dollar under de kommande tre åren.

Denna prognos pekar mot en potentiell fyrfaldig ökning av Bitcoin priset till 280 000 dollar, baserat på effekten av nya kapitalinflöden. Kryptobörsen Coinbase bedöms stå i en särskilt fördelaktig position för att dra nytta av dessa växande inflöden.

Större trend

Analysen av JMP Securities framhäver att det initiala inflödet i Spot Bitcoin ETF:erna, som nådde 10 miljarder dollar bara två månader efter lanseringen, bara är början på en mycket större trend. Med en förväntning om fortsatt växande inflöden som ett resultat av den initiala ETF-godkännandeprocessen, menar JMP att den totala marknadseffekten av dessa inflöden kan vara betydande för Bitcoin-priset.

25 gånger

Med en uppskattad multiplikatoreffekt på nytt kapital på cirka 25 gånger, skulle de förutspådda inflödena på 220 miljarder dollar ensamt kunna driva upp Bitcoins marknadsvärde med 5,5 miljarder dollar, vilket skulle motsvara ett Bitcoin pris på 280 000 dollar. Denna prognos ställer Coinbase i ett mycket gynnsamt ljus, med JMP Securities som höjer sin riktkurs för Coinbase-aktien till 300 dollar från tidigare 220 dollar, vilket gör det till det högsta bland Wall Street-analytiker enligt data från Factset. Vid rapportens publicering handlades Coinbase-aktier på 262,92 dollar.

JP Morgan

Denna utveckling stöds av en separat analys från JPMorgan, som estimerar att marknaden för Spot Bitcoin ETF:er kan växa till omkring 62 miljarder dollar under de närmaste två till tre åren. Denna framtidsspaning belyser den potentiellt enorma inverkan som inflöden i Spot Bitcoin ETF:er kan ha på både marknaden och specifikt Bitcoin priset, och markerar början på en ny era för kryptovalutainvesteringar.

Källa: Bloomberg, Coinshares, per 8 mars 2024

Virtune

I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. De erbjuder 100% fysiskt backade produkter noterade på Nasdaq med högsta institutionella säkerhetsnivå. Produkterna går att handla på Avanza, Nordnet och Handelsbanken och Virtune har som mål att bli den största kapitalförvaltaren inom krypto i Norden.

Den långa vägen

Virtune har gått den långa vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna är fysiskt backade innebär att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig, hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Dessa kryptovalutor förvaras separat från Virtune vilket innebär ett högt skydd för investerarna i Virtunes produkter, eftersom produkterna alltid är uppbackade av riktiga kryptovalutor. Du kan läsa mer om deras Bitcoin ETP här: https://www.virtune.com/sv/product/virbtc/info

Produktportföljen

Virtunes produktportfölj består av:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Staked Polkadot ETP
Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen