Annika Strandhäll vald till ledare för Socialdemokraternas Kvinnoförbund

2021 10 02

S-kvinnor siktar mot valrörelsen 2022 och förbundet har idag valt Annika Strandhäll till ny ordförande.

En rörd Annika Strandhäll fick ta emot tog stående ovationer av ett enhälligt förbund när hon valdes till ny förbundsordförande samtidigt som Nina Ünesi valdes till ny förbundssekreterare för Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor.

Vill kämpa mot backlash

– Jag är otrolig hedrad över att nu få leda Sveriges starkaste och viktigaste kvinnoförbund. Vi verkar i en tid där vi ser hur det vi trott var självklarheter ifrågasätts. Högerkonservatism och nationalism tar återigen sin plats med kraft på världskartan och i spåren av den följer den välkända konservativa synen på kvinnors och flickors rättigheter. Vi ser nu en kraftig backlash för jämställdheten i vår omvärld. Till och med i närliggande länder inom EU, säger Annika Strandhäll.

Ordentlig match

Nu ser hon fram emot att leda S-kvinnor mot valet nästa år.

– I Sverige står vi inför en tuff valrörelse då vi kommer att ställas mot det mest högerkonservativa regeringsalternativet i modern tid i Sverige i form av Moderaterna, Kristdemokraterna och SD. Jag ser fram emot att tillsammans med alla fantastiska S-kvinnor runt om i landet ge dem en ordentlig match om vilket Sverige vi ska vara i framtiden och för fler reformer för ett jämställt och jämlikt samhälle, säger Annika Strandhäll (S).

S-kvinnors historia

Ordförandena i S kvinnoförbund brukar sitta många år vid rodret, särskilt förr i tiden. Och allra längst satt Lisa Mattson som basade över förbundet under 17 års tid. Hon jobbade på huvudstadens dåvarande morgontidning Social-Demokraten 1941 – 1943 och var riksdagsledamot från 1959 till 1983.

Alla ordföranden

▪1920 – 1936 Signe Wessman

▪1936 – 1952 Disa Västberg

▪1952 – 1964 Inga Thorsson

▪1964 – 1981 Lisa Mattson

▪1981 – 1990 Maj-Lis Lööw

▪1990 – 1995 Margareta Winberg

▪1995 – 2003 Inger Segelström

▪2003 – 2011 Nalin Pekgul

▪2011 – 2013 Lena Sommestad

▪2013 – 2021 Carina Ohlsson

▪2021 –             Annika Strandhäll

[yop_poll id="713"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen