Annika Strandhäll rasar: ”Fruktansvärt bakslag för alla kvinnor”
2025 02 19
Språkbruket i abortlagen ska moderniseras.
En statlig utredning föreslår att ordet ”kvinna” ska ändras till ”den som är gravid”.
I utredningen motiveras ändringen med att abortlagen skrevs i en tid ”då endast kvinnor hade möjlighet att bli gravida och de enda som hade möjlighet att kräva att en abort skulle utföras”.
– I dag ser situationen annorlunda ut då även personer som har juridiskt kön man, kan bli gravida och behöver därför ha möjligheten att få göra abort, skriver utredarna och tillägger:
– Vi föreslår att det i lagtexten ska uttryckas som att den som är gravid har rätt att göra abort. Detta då rätten till abort ska gälla alla i Sverige som är gravida, oavsett könstillhörighet.
S-topp reagerar kraftfullt
Den föreslagna ändringen får Annika Strandhäll (S) att se rött.
– Det är ett fruktansvärt bakslag för alla kvinnor, säger hon till Aftonbladet.
– Att byta ut ordet kvinna är inte bara exkluderande, det är också ett sätt att osynliggöra kvinnors frihetskamp som lett fram till den lagstiftning som vi har i dag.
Strandhäll får medhåll av Sverigedemokraterna.
SD:s gruppledare Linda Lindberg kallar ändringen för ”oacceptabelt”.
– Det är kvinnor som blir gravida och det är kvinnor som föder barn. Det är den biologiska grunden, så enkelt är det bara, säger hon.
Fler förslag
Utredningen om förändringar i abortlagstiftningen har presenterat flera förslag på ändringar, bland annat:
- att rätten för en abortsökande att göra abort till och med graviditetsvecka 18 + 0 dagar uttryckligen skrivs in i lagen. Samtidigt tydliggörs hälso- och sjukvårdens ansvar för att tillhandahålla aborter skyndsamt,
- en möjlighet att genomföra hela den medicinska aborten utanför en vårdinrättning, vilket kräver tydlig information och säker uppföljning,
- att det i lagen inte ska anges vilka yrkeskategorier som får genomföra aborter. Det ska vara kunskap och kompetens som avgör. Barnmorskor kan därför få ett större formellt ansvar i abortvården,
- att det kommer att vara möjligt med digitala lösningar för konsultation, uppföljning och stödsamtal, vilket ökar tillgängligheten i hela landet,
- att abortlagen får en språklig och juridisk uppdatering som tydliggör individens rättigheter och vårdens skyldigheter.
Foto: S-kvinnor
Text: Redaktionen