ANNIKA STRANDHÄLL: Ni kan sluta köpa jodtabletter

2022 03 21

På grund av det geografiska avståndet till Ukraina finns det ingen anledning att införa strålskyddsåtgärder i Sverige.

Det beskedet ger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och Strålskyddsmyndigheten på en pressträff. Även om ett radioaktivt utsläpp skulle ske i Ukraina finns det ingen anledning att införa strålskyddsåtgärder i Sverige.

Ingen effekt

– Ni kan sluta köpa jodtabletter, de har ingen effekt vid en olycka i Ukraina. Det är vårt budskap. Vi har en daglig dialog mellan myndigheten och regeringen i den här frågan, och följer allt väldigt noga. Man kan känna sig mycket lugn, säger Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister (S), enligt SVT.

Situationen under kontroll

Enligt Nina Cromnier, generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten, finns det inga rapporter som tyder på förhöjda strålningsnivåer i Ukraina. Ryska trupper har ockuperat det nedstängda kärnkraftverket Tjornobyl och Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja.

– Säkerhetsfunktionerna på de här verken är i funktion. Ur ett strålsäkerhetsperspektiv är situationen i Ukraina under kontroll. Det finns fyra kärnkraftsanläggningar med totalt 15 reaktorer i drift i landet. Dessutom ligger dessa mellan 80 och 150 mil från Sverige, säger hon enligt SVT

Aktiverade krisorganisation

Den 4 mars aktiverade Strålsäkerhetsmyndigheten sin krisorganisation efter att en rysk attack mot Zaporizjzja orsakat en brand i en anläggning nära kärnkraftverkets reaktorer.

Andrii Tuz, talesperson för kärnkraftverket, har varnat för att Putins aggressioner kan få katastrofala följder:

– Jag har ingen aning om hur långt Putin kommer att gå. Ingen trodde att de skulle börja skjuta på kärnkraftverk. Vi måste stoppa kriget nu! Och inte vänta på början till en kärnkraftskatastrof, sade han till CNN efter den ryska attacken mot Zaporizjzja.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet  

Text: Redaktionen