Annika Strandhäll hyllar insats av högerpartierna

2022 11 12

Nu får M-SD-KD-L-styret  stora applåder från ett minst sagt oväntat håll.

Regeringen Kristersson är värd rejält med beröm.

Är väldigt nöjd

Det anser S-profilen Annika Strandhäll som tycker att Ulf Kristersson och högerregeringen gör en riktigt bra insats – när det gäller alkohol och tobak.

Den nya regeringen har nämligen meddelat att man genomför den tidigare S-regeringens förslag om att höja skatterna för både alkohol och tobak.

– Som före detta minister med ansvar för folkhälsofrågorna kan jag ju inte bli annat än väldigt nöjd med att den nya regeringen höjer skatterna just här, framhåller Annika Strandhäll.

Svänger efter valet

S-regeringen beslutade att höja skatten på öl, vin och sprit samt även för tobak med start en första gång redan om 6-7 veckor, det vill säga vid årsskiftet.

Sedan väntas en andra skattehöjning om ett drygt år, 2024.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var emot S-skattehöjningarna men nu – strax efter valet – säger regeringsunderlaget med M och SD i spetsen plötsligt ja.

Får eloge av Strandhäll

Beskedet kan komma att uppröra en del högerväljare men Annika Strandhäll är glad.

– En eloge till dem helt enkelt, betonar hon på Twitter.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiskt talesperson Hans Eklind är också positiv till de oväntade skattehöjningarna på alkohol och tobak.

– De har vi nämligen inte höjt sedan den första januari 2017, vilket ju innebär att alkoholskatten i realiteten faktiskt har sjunkit, säger han till SR.

Edward Blom kritisk

Samtidigt får skattehöjningarna kritik från TV-profilen Edward Blom.

– Jag tycker det fel att höja skatten på någonting som folk tycker är roligt och trevligt, och som skapar guldkant i vardagen för många, säger Edward Blom till Expressen.

– Det är enkelt att göra som Anders Borg, som vill att folk bara ska jobba, inte ha roligt och dricka alkohol, säger Edward Bloom till tidningen.

Inte bra enligt Herrey

Moderatprofilen Richard Herrey är ytterligare en i raden av personer som sågar M-KD-L-SD-regeringsunderlagets höjda skatter,

– Att regeringen i detta läge fullföljer den förra regeringens beslut att höja skatten på alkohol är verkligen inte bra, anser Herrey.

– Att nu behöva höja priserna drabbar tyvärr sargade restauranger & hotell, betonar Richard Herrey på Twitter.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen