Annie Lööfs varma ord om Jimmie Åkesson

2023 01 18

Centerpartiets Annie Lööf har genomfört sin sista partiledardebatt.

Efter onsdagens debatt i riksdagen avtackades hon med fina ord och presenter från samtliga partiledare.

Jimmie Åkesson (SD) – av många ansedd som Annie Lööfs främsta politiska motståndare – gav Centerledaren boken ”Nationalstaten” och bjöd in henne för att umgås, diskutera boken och se en fotbollsmatch.

Vidare framhöll Jimmie Åkesson att han uppskattat debatterna mot C-ledaren.

Pratar med varandra ofta

Annie Lööf svarade först att hon också kommer att sakna debatterna mot Åkesson. Men efter ett tag så justerade hon sitt svar en aning.

– Jag svarade att jag kommer sakna debatterna mot Jimmie Åkesson här i kammaren. Men det var kanske ett mer pliktskyldigt svar faktiskt. Det ska bli skönt att titta på de fortsatta debatterna.

Hon fortsatte sedan med att beskriva SD-ledaren i varma ordalag.

– Jag och Jimmie Åkesson står så långt ifrån varandra man kan komma politiskt. Men jag är väldigt tacksam över att vi har kunnat vara bänkgrannar och medmänniskor, säger hon och tillägger:

– Även om många utanför den här salen inte tror det så pratar jag och Jimmie med varandra rätt ofta. Kanske inte om politiken, men om livet, barnen och mer vardagliga saker.

”Slagkraftiga sms”

De senaste åren har Annie Lööf och Jimmie Åkesson placerats bredvid varandra i riksdagens kammare.

– Jag är tacksam över de samtal som vi har haft. Jag är tacksam över skratten som vi faktiskt har haft emellenåt, säger C-ledare och avslöjar att hon och SD-ledaren även skickat textmeddelande till varandra.

– Jimmie kan konsten att formulera slagkraftiga sms. Jag har faktiskt inte alltid varit arg på Jimmie, trots hans tydliga markeringar av just detta i debatter. Tack Jimmie för elva och ett halvt år som partiledare, kollegor i riksdagen och tack för alla debatter, avslutar Annie Lööf.

Respektfull, varm och trevlig

Jimmie Åkesson har tidigare uttalat sig varmt om sin politiska motståndare.

Efter en debatt i september beskrev han Annie Lööf som ”respektfull, varm och trevlig”.

– Hon har utmärkt sig som väldigt respektfull, varm och trevlig, alla de gånger vi har pratat vid sidan om debatternas strålkastarljus och mikrofoner, framhöll SD-ledaren.  

Foto: Sveriges riksdag resp Sverigedemokraterna 

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen