Annie Lööfs varma ord om Jimmie Åkesson

2023 01 18

Centerpartiets Annie Lööf har genomfört sin sista partiledardebatt.

Efter onsdagens debatt i riksdagen avtackades hon med fina ord och presenter från samtliga partiledare.

Jimmie Åkesson (SD) – av många ansedd som Annie Lööfs främsta politiska motståndare – gav Centerledaren boken ”Nationalstaten” och bjöd in henne för att umgås, diskutera boken och se en fotbollsmatch.

Vidare framhöll Jimmie Åkesson att han uppskattat debatterna mot C-ledaren.

Pratar med varandra ofta

Annie Lööf svarade först att hon också kommer att sakna debatterna mot Åkesson. Men efter ett tag så justerade hon sitt svar en aning.

– Jag svarade att jag kommer sakna debatterna mot Jimmie Åkesson här i kammaren. Men det var kanske ett mer pliktskyldigt svar faktiskt. Det ska bli skönt att titta på de fortsatta debatterna.

Hon fortsatte sedan med att beskriva SD-ledaren i varma ordalag.

– Jag och Jimmie Åkesson står så långt ifrån varandra man kan komma politiskt. Men jag är väldigt tacksam över att vi har kunnat vara bänkgrannar och medmänniskor, säger hon och tillägger:

– Även om många utanför den här salen inte tror det så pratar jag och Jimmie med varandra rätt ofta. Kanske inte om politiken, men om livet, barnen och mer vardagliga saker.

”Slagkraftiga sms”

De senaste åren har Annie Lööf och Jimmie Åkesson placerats bredvid varandra i riksdagens kammare.

– Jag är tacksam över de samtal som vi har haft. Jag är tacksam över skratten som vi faktiskt har haft emellenåt, säger C-ledare och avslöjar att hon och SD-ledaren även skickat textmeddelande till varandra.

– Jimmie kan konsten att formulera slagkraftiga sms. Jag har faktiskt inte alltid varit arg på Jimmie, trots hans tydliga markeringar av just detta i debatter. Tack Jimmie för elva och ett halvt år som partiledare, kollegor i riksdagen och tack för alla debatter, avslutar Annie Lööf.

Respektfull, varm och trevlig

Jimmie Åkesson har tidigare uttalat sig varmt om sin politiska motståndare.

Efter en debatt i september beskrev han Annie Lööf som ”respektfull, varm och trevlig”.

– Hon har utmärkt sig som väldigt respektfull, varm och trevlig, alla de gånger vi har pratat vid sidan om debatternas strålkastarljus och mikrofoner, framhöll SD-ledaren.  

Foto: Sveriges riksdag resp Sverigedemokraterna 

Text: Redaktionen