Annie Lööfs regeringsstrategi inför 2022 är fantasier enligt Ebba Busch

2021 05 20

– Centerpartiet fortsätter att hålla en fantasilinje i regeringsfrågan.

Det säger KD-ledaren Ebba Busch till Expressen och dömer ut Annie Lööfs linje när det gäller vilka partier som kan bilda regering med vilka i valet 2022. Centerns inställning är att man kan bilda regering med både Moderaterna och Socialdemokraterna men den konstellationen ger inte KD mycket för.

– Den fungerade inte 2018, och jag tror inte att den kommer fungera nu heller, säger Ebba Bush till Expressen och betonar att Nooshi Dadgostar (V) har rätt i den saken.

Ebba framhåller även att hon är stolt över att det var hon och hennes parti som tog det första steget att närma sig SD.

ANALYS

Kristdemokraterna och Centern har haft en tagg till varandra ända sedan den tid då Centern och KD faktiskt ingick i valtekniskt samarbete vid valet 1985. Partiet hette då KDS och genom att saxa in kristdemokrater på Centerns valsedlar var syftet att få in KDS i riksdagen även om man inte nådde 4%.

Det var länge sedan och nu har partierna glidit en bra bit ifrån varandra och det är sannolikt att Ebba och Annie kommer att utkämpa en rad bataljer innan vallokalerna stänger på valkvällen 2022. I grunden handlar det om helt olika syn på SD men även om en viss ideologisk förskjutning som särskilt utmejslats de senaste 2-3 åren.

[yop_poll id="64"]