Annie Lööfs regeringsstrategi inför 2022 är fantasier enligt Ebba Busch

2021 05 20

– Centerpartiet fortsätter att hålla en fantasilinje i regeringsfrågan.

Det säger KD-ledaren Ebba Busch till Expressen och dömer ut Annie Lööfs linje när det gäller vilka partier som kan bilda regering med vilka i valet 2022. Centerns inställning är att man kan bilda regering med både Moderaterna och Socialdemokraterna men den konstellationen ger inte KD mycket för.

– Den fungerade inte 2018, och jag tror inte att den kommer fungera nu heller, säger Ebba Bush till Expressen och betonar att Nooshi Dadgostar (V) har rätt i den saken.

Ebba framhåller även att hon är stolt över att det var hon och hennes parti som tog det första steget att närma sig SD.

ANALYS

Kristdemokraterna och Centern har haft en tagg till varandra ända sedan den tid då Centern och KD faktiskt ingick i valtekniskt samarbete vid valet 1985. Partiet hette då KDS och genom att saxa in kristdemokrater på Centerns valsedlar var syftet att få in KDS i riksdagen även om man inte nådde 4%.

Det var länge sedan och nu har partierna glidit en bra bit ifrån varandra och det är sannolikt att Ebba och Annie kommer att utkämpa en rad bataljer innan vallokalerna stänger på valkvällen 2022. I grunden handlar det om helt olika syn på SD men även om en viss ideologisk förskjutning som särskilt utmejslats de senaste 2-3 åren.

[yop_poll id="64"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen