Annie Lööf: SD-inflytande hotar demokratin

2022 02 21

Om Sverigedemokraterna får ett ökat inflytande efter valet 2022 kan Sveriges demokratiska principer vara i fara.

 

Det framhäver Centerledaren Annie Lööf.

Hårt angrepp

– Deras rörelser och deras politik är något som faktiskt kan hota den liberala demokratin, säger Annie Lööf i en intervju med Expressen.

C-ledaren går även hårt åt Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och hennes tidigare kollegor i Alliansen.

Det stora skiftet

Annie Lööf menar att det stora skiftet i svensk politik är att hennes tidigare allianskollegor har öppnat upp för samarbete och förhandlingar med Sverigedemokraterna. Det är enligt henne det stora skiftet i svensk politik. Inte att hon och hennes parti enligt många ”bytt sida” och stöttar en S-ledd regering.

Varnar för ökat SD-inflytande

Lööf är uppenbart orolig för ett ökat inflytande från Sverigedemokraterna. Hon menar att partiet måste placeras in i en större kontext, som visar att deras politik och värderingar hotar de värden som borgerligheten under en lång tid har kämpat för.

Hon påpekar som exempel SD:s ställningstagande i EU-parlamentet där partiet motsatte sig att ge ett akut finansiellt stöd till Ukraina.

Även i Sverige

Men Annie Lööf framhäver att Jimmie Åkesson och SD:s inrikespolitik även innehåller exempel på saker som enligt henne hotar demokratin.

– Det finns kommunala beslut där man underminerar den liberala demokratin vad det gäller kulturyttringar, Prideflaggor som ska hissas. Vi ser i deras politik en aggressiv agenda för en kraftfull återvandring. När borgerliga partier förflyttar sig närmare Sverigedemokraterna i migrationspolitiken blir Sverigedemokraterna än mer aggressiva både i sin politik och retorik. Den som inte ser den förflyttningen är blind, säger Lööf till tidningen.

Känner stor oro

Centerledaren exemplifierar i intervjun vad hon känner störst oro för vid ett ökat inflytande från SD.

Hon anser att partiet vill underminera mediefriheten i Sverige, begränsa möjligheter för minoriteter och HBTQ-personer och att SD har svårt att definiera vad en svensk är och har ett väldigt snävt begrepp för att göra just detta.

– På det sättet skulle jag säga att deras rörelser och deras politik är något som faktiskt kan hota den liberala demokratin, kommenterar Annie Lööf.

Kritiserar Moderaterna

Även Moderaterna och Ulf Kristersson får en känga av Lööf.

Hon menar att hennes tidigare samarbetsparti har tonat ner Sverigedemokraternas främlingsfientliga agenda.

– När Sverigedemokraterna skruvar upp den aggressiva retoriken mot invandrare och mot HBTQ-personer så har moderater snarare tonat ned det och sagt att Sverigedemokraternas retorik och politik har blivit bättre, säger Annie Lööf till Expressen.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen