Annie Lööf: SD-inflytande hotar demokratin

2022 02 21

Om Sverigedemokraterna får ett ökat inflytande efter valet 2022 kan Sveriges demokratiska principer vara i fara.

 

Det framhäver Centerledaren Annie Lööf.

Hårt angrepp

– Deras rörelser och deras politik är något som faktiskt kan hota den liberala demokratin, säger Annie Lööf i en intervju med Expressen.

C-ledaren går även hårt åt Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och hennes tidigare kollegor i Alliansen.

Det stora skiftet

Annie Lööf menar att det stora skiftet i svensk politik är att hennes tidigare allianskollegor har öppnat upp för samarbete och förhandlingar med Sverigedemokraterna. Det är enligt henne det stora skiftet i svensk politik. Inte att hon och hennes parti enligt många ”bytt sida” och stöttar en S-ledd regering.

Varnar för ökat SD-inflytande

Lööf är uppenbart orolig för ett ökat inflytande från Sverigedemokraterna. Hon menar att partiet måste placeras in i en större kontext, som visar att deras politik och värderingar hotar de värden som borgerligheten under en lång tid har kämpat för.

Hon påpekar som exempel SD:s ställningstagande i EU-parlamentet där partiet motsatte sig att ge ett akut finansiellt stöd till Ukraina.

Även i Sverige

Men Annie Lööf framhäver att Jimmie Åkesson och SD:s inrikespolitik även innehåller exempel på saker som enligt henne hotar demokratin.

– Det finns kommunala beslut där man underminerar den liberala demokratin vad det gäller kulturyttringar, Prideflaggor som ska hissas. Vi ser i deras politik en aggressiv agenda för en kraftfull återvandring. När borgerliga partier förflyttar sig närmare Sverigedemokraterna i migrationspolitiken blir Sverigedemokraterna än mer aggressiva både i sin politik och retorik. Den som inte ser den förflyttningen är blind, säger Lööf till tidningen.

Känner stor oro

Centerledaren exemplifierar i intervjun vad hon känner störst oro för vid ett ökat inflytande från SD.

Hon anser att partiet vill underminera mediefriheten i Sverige, begränsa möjligheter för minoriteter och HBTQ-personer och att SD har svårt att definiera vad en svensk är och har ett väldigt snävt begrepp för att göra just detta.

– På det sättet skulle jag säga att deras rörelser och deras politik är något som faktiskt kan hota den liberala demokratin, kommenterar Annie Lööf.

Kritiserar Moderaterna

Även Moderaterna och Ulf Kristersson får en känga av Lööf.

Hon menar att hennes tidigare samarbetsparti har tonat ner Sverigedemokraternas främlingsfientliga agenda.

– När Sverigedemokraterna skruvar upp den aggressiva retoriken mot invandrare och mot HBTQ-personer så har moderater snarare tonat ned det och sagt att Sverigedemokraternas retorik och politik har blivit bättre, säger Annie Lööf till Expressen.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen