Sveriges utrikesminister varnar Putin: Kommer reagera omedelbart

2022 02 21

Rysslands diktator har erkänt de två utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga och Sverige sänder en skarp varning till Ryssland.

Uppgifterna om Rysslands erkännande av Luhansk och Donetsk väcker starka reaktioner hos utrikesminister Ann Linde (S).

Brott mot folkrätten

– Vi uppmanar på starkast möjliga sätt Putin att inte fatta ett sådant här beslut. Det skulle vara ett brott mot folkrätten och innebära att Minskavtalet inte följs, sade Ann Linde till SVT tidigare under kvällen.

Utrikesministern skickar en varning till Ryssland och Putin om att beslutet kommer att få tuffa konsekvenser.

Sverige fördömer kraftigt

– Om det fattas ett sådant beslut kommer vi att reagera omedelbart från EU:s sida, kommenterade Ann Linde.

När Putin trots Sveriges uppmaningar skred till verket gick Ann Linde ut med följande meddelande.

– Fördömer kraftigt Rysslands erkännande av de icke-regeringskontrollerade områdena av oblasterna Donetsk och Luhansk som självständiga enheter. Ett flagrant brtt mot internationell lag och Minskavtalet, klargör Sveriges utrikesminister.

Från EU kommer även besked nu ikväll om att sanktioner kommer att införas mot Ryssland.

Brådskande enligt Ukraina

Utrikesministerns utspel om hårda konsekvenser från EU kommer i samband med att Ukraina tidigare under måndagen ställt hård krav på unionen. Landet vill se hårda sanktioner mot Ryssland. Och det är brådskande, enligt utrikesminister Dmytro Kuleba.

Skicka ett tydligt budskap

– Det finns massor av beslut som den Europeiska unionen kan ta nu för att skicka ett tydligt budskap till Ryssland. Vi vill se tydliga budskap om att Ukraina inte kommer att lämnas ensamt, sade utrikesministern inför ett fullt pressuppbåd i Bryssel under måndagen, rapporterar The Guardian.

Inte bara politiska signaler

Kuleba fortsatte sitt resonemang inför en samlad mediekår i Bryssel. Han framhävde att det krävs tuffare sanktioner från EU.

– Inte bara politiska budskapssignaler, utan även mer specifika handlingar som att till exempel stödja utvecklingen av vårt försvar och att stödja Ukrainas cybersäkerhet genom att genomföra några av sanktionerna, sade han och tillade:

– Vi tror att det finns goda och legitima skäl till att införa några av sanktionerna nu för att visa att EU inte bara pratar om sanktioner utan även vågar sätta ner foten.

Foto: President of Russia Office, M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen