”Andra lösningar behöver prövas” – Ger upp drömmen om Moderaterna

2021 07 01

Centerns Annie Lööf beklagar Ulf Kristerssons vilja att ha med SD på tåget och indikerar nu att Centern ger upp drömmen om Moderaterna – i alla fall under resten av mandatperioden.

– Ulf Kristersson har idag dragit tillbaka sin kandidatur till statsminister. Tyvärr har han bundit sig så hårt vid SD-samverkan att han inte velat diskutera andra vägar för att ta ansvar. Det betyder att andra lösningar nu behöver prövas för att Sverige ska få en fungerande regering under det år som återstår fram till nästa val, meddelar Centerledaren Annie Lööf i sociala medier.

Dörren öppen

Hon beskriver hur hon ser vägen framåt.

– Centerpartiets huvudalternativ är samarbete i mitten av svensk politik. Vår dörr står öppen för lösningar som bygger på samverkan mellan olika konstellationer av de nuvarande regeringspartierna och de fyra allianspartierna. Ett konkret exempel på detta är Januariavtalet, som har banat väg för många viktiga reformer för Sverige, anser Annie (C).

ANALYS

Annies (C) indikerar att Centern bedömer att Moderaterna inte längre är aktuella för samverkan när det gäller att bilda en ny regering för resterande del av mandatperioden. Hon tycks dock fortfarande hoppas på att Liberalerna kan komma tillbaka till S-MP-C-sidan men det har jag väldigt svårt att tro att Liberalerna kommer att göra. Och KD och SD kan Centern glömma illa kvickt.

Bara en lösning kvar

Även om Annie Lööf gärna vill samarbeta med de gamla allianspartierna så kommer detta helt enkelt inte att ske denna mandatperiod.

Därmed finns det bara en lösning kvar för Centern – Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och sannolikheten är stor för att även Vänsterpartiet ingår i detta paket på ett eller annat sätt. Som det ser ut nu lär det dock inte bli någon samverkan mellan de fyra partierna fram till valet då V är nöjda med att marknadshyror har stoppats.

Min bedömning är att man i och med detta besked från Centern kan konstatera att Centern givit upp drömmarna om samarbete med S-C-M under resten av mandatperioden. Därmed talar allt för att det istället blir S-MP-C.

Foto: Centern resp. Riksdagen

[yop_poll id="304"]