ANDERSSON (S): – Rysk aggression medför stora kostnader för Ryssland

2022 02 13

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och USA:s president Joe Biden riktade i går kväll likvärdiga besked om konsekvenserna för Rysslands diktator om Putinregimens aggressioner inte upphör.

Väst befarar att den ryska diktaturen kan gå till anfallskrig mot Ukraina vilken dag som helst och onsdag är en dag som pekas ut enligt flera källor uppger Politico.

Stora kostnader för Ryssland

Magdalena Andersson (S) går nu ut med ett tydligt besked om vad konsekvenserna blir för Putinregimen om man går till attack mot Ukraina.

– Fortsatt rysk aggression kommer att få omfattande konsekvenser och medföra stora kostnader för Ryssland, framhåller Sveriges statsminister på Facebook.

Rysslands militära mobilisering

Hon betonar att Väst står enade och hon är tydlig med att ansvaret vilar hos Ryssland.

– Vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge till följd av Rysslands militära mobilisering längs Ukrainas gräns och konfrontativa retorik. Regeringen har den senaste tiden arbetat intensivt med anledning av detta, betonar Magdalena Andersson (S).

Hoppas ännu på fredlig lösning

Hon understryker även att man fortfarande hoppas på en fredlig lösning.

– Vi fortsätter våra intensiva diplomatiska ansträngningar för att tillsammans med EU, USA och andra partners finna en väg ut ur krisen och stödja Ukraina.

Svenska ambassaden kvarstår

Sverige har nu följt efter Norge och Danmark och uppmanar all svenska medborgare att lämna Ukraina.

– Den svenska ambassaden i Kiev fortsätter sin verksamhet, följer utvecklingen på plats och håller kontakten med ukrainska företrädare, meddelar Magdalena Andersson (S)

USA:s president

USA:s president Joe Biden gick samtidigt som Sveriges statsminister, det vill säga i går kväll lördag, ut med ett liknande besked.

Han höll ett långt telefonsamtal med Vladimir Putin där han var tydlig med att rysk aggression kommer leda till en hög nota för Ryssland.

Om Ryssland invaderar

– Snabba och kraftfulla, så beskrev Joe Biden för Putin hur omvärldens reaktioner kommer att bli om Ryssland invaderar Ukraina.

– Kommer att svara tydligt och införa snabba och kraftfulla kostnader, var beskedet till Putin uppger Vita Huset.

Det rapporterar NBC News som även skriver att USA:s president förklarade för Putin en rysk invasion kommer att leda till omfattande mänskligt lidande och sänka Rysslands position i världen.

Långt telefonsamtal

USA:s president var tydlig med att emedan USA står fortsatt redo att engagera sig diplomatiskt så är USA lika redo för andra scenarier.

Telefonsamtalet mellan Biden och Putin varade över en timme och i går lördag ringde även Frankrikes Macron till Putin för ett ännu längre samtal.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet, The White House, President of Russia Office

Text: Redaktionen